Rocky on kenties legendaarisin elokuva -sarja, mitä maa päällään kantaa. Kesti lähes 12 vuotta, kunnes Rage Software tajusi Rockyn legendan arvon. Aluksi voisi päätellä, että kyseessä on taas kerran lisenssiroskaa, jonka vain vannoutuneimmat fanit ostaisivat. Totuus on toinen. Rocky on yllättävän addiktiivinen ja jokaiseen otteluun panee kaikkensa peliin. Ei tarvitse tietää mitään nyrkkeilystä, hallitakseen Rockyssä. Ensi alkuun Rocky tuntuu kankealta ja hidastempoiselta, mutta kun alkaa osaamaan liikkeitä, hallitsee myös ottelua.
Pelittääkö?
Rocky'ssä löytyy neljä moodia; Movie, Exhibition, Sparring ja KnockOut Tournament. Moviessa pelaaja asettuu Rocky Balboan shortseihin ja pelaa läpi Rocky 1-5:n elokuvat. Pelaajan täytyy siis aloittaa Rocky I:stä, ja niin edelleen, edetäkseen seuraavaan Rockyyn. Jokaisen Rockyn loppu huipentuu päävastukseen joka on sama kuin elokuvassa. Rocky I saa vastaan Apollo Creedin, Rocky II kohtaa Apollo Creed II:n, Rocky III mittelöi Clubber Langia vastaan, Rocky IV:n ja Ivan Dragon matsi on selvästi legendaarisin taisto missään Rocky'ssä, ja viimeiseksi Rocky V kohtaa katunyrkkeily-matsissa Tommy Gunn'in. Viimeisimmässä matsissa oli ehdottomasti parhain tunnelma. Exhibitionissa pelaaja voi valita itselleen mieleisen hahmon (hahmot saa avattua pelaamalla Movie moodia, muutoin niitä on vain neljä) ja pelata joko konetta, tahi kaveriaan vastaan. Sparring on juuri sitä, mitä se tarkoittaa. Voit treenata isku-komboja, liikkumista ja power punch'eja. Knockout Tournamentin saa vasta kun on pelannut Movie moodin kerran läpi. KO Tournamentissa on kolme tasoa. Bronze, jossa taistellaan pronssi-vyöstä, noottina sen verran, että pelaajalla on mahdollisuus valita vain muutamasta hahmosta, kenellä taistella mestaruusvyöstä. Silver, sama idea kuin Bronze'ssa, mutta pelaajalla on huomattavasti parempi arsenaali nyrkkeilijöitä valittavana. Ja viimeiseksi Gold, idea edelleenkin sama, hahmot parhaimmat ja nyt taistellaan kultaisesta mestaruusvyöstä. KO Tournamentin tarkoitus jäi minulle auki. Oliko sen tarkoitus olla vain ajan kuluksi ja kaveri porukan kanssa pelaaminen (moodissa voi olla mukana
1-16 ihmispelaajaa). Vaikka läpäisisit kaikki mestaruusvyö-taistot, et saa palkkioksi mitään muuta, kuin hyvän mielen.
Alettuani pelaamaan Movie moodia, valitsin tasoksi novicen (Easy). Hetken pelailtuani, noteerasin miten turhauttavan helppo se oli, joten vaihdoin Contender tasoon (vastaan selkokielellä Normal-tasoa). Heti ensimmäisestä matsista lähtien huomasin, että kone tarjoaa juuri sopivan vastuksen, ei liian vaikea, muttei liian helppokaan. Vaikeusasteen kanssa onnistuminen ei kuitenkaan takaa täydellisyyttä. Kun on päässyt yli puolen välin, alkaa selvästi huomaamaan miten kone huijaa. Vaikka pelaaja antaisi osumaa joka puolelta, silti kone pääsee niskan päälle, jonka jälkeen rytmiin on miltein tuskallisen vaikeaa päästä takaisin. Otteluiden välissä käytävistä harjoituksista osa on mukavia (Faneille: Kyllä, myöskin legendaarinen Rocky IV:ssä käytävä harjoitus, jossa Rocky hakkaa nyljettyä lihaa, on saatu mukaan), mutta melkein jokainen vaatii nappien hakkaamista, joku taasen oikeaa ajoitus painallukselle. Ärsyttävimpänä harjoituksena mainittakoon naruhyppely, jonka jättää mielellään koneen hoidettavaksi. Se vaatii prikulleen tarkkaa painallusta ja jos haluaa saada pisteitä, täytyy temppuilla sen aikana, joka ei todellakaan ole nautittavaa.
Rocky'n graafinen ilme on keskitasoa parempaa, se ei ole mitenkään mullistavan hieno, mutta hyvä peli ei vaadi mahtavia grafiikoita. Otteluiden tiimellyksessä hahmojen ottamat iskut näkyvät kasvoissa realistisesti, eikä mitenkään yliammutusti, kuten Ready 2 Rumble -peleissä. Hahmot näyttävät esikuviltaan, välianimaatioissa olisi ollut parantamisen varaa tältä osin. Muutenkin omituinen veto Rockyn kehittäjiltä, kun eivät käyttäneet leffasta suoraan otettuja kohtauksia välianimatioihin. Olisi ollut ehdottomasti parempi vaihtoehto, kuin alkaa säätää b-luokan välianimaatioita, joista meinasi tulla vain paha mieli. Animaatiot on sulavia ja kombot aidosti mallinnettuja. Animaatiot tökkivät tosin hieman, kun kesken kombon painaa jotain muuta lyöntiä kuin se jolla se olisi kuulunut jatkaa, jolloin kombo keskeytyy ja tahti vaihtuu. Tässä koneen huijaus korostuu selvästi. Vaikka kuinka yrittäisit saada osumia vastustajan puolustuksen läpi, ei siinä onnistu helpolla ja pian ennen kuin kerkeää huomatakkaan on kone ottanut ylivallan. Vaikka kuinka puolustaisi ja väistelisi, kone löytää aina sen avoimen kohdan. Näissä tilanteissa meni hermot kerran ja taoin ohjainta kuin hullu, jonka jälkeen oli pakko lopettaa pelaaminen hetkeksi. Noita hetkiä kohtaa turhauttavan useasti Movie moodin aikana. Siispä jo nyt suosittelen käyttämään Rocky'ä pelatessa heikointa/vanhinta/huonointa ohjainta.
Nostalagista
Äänellisesti Rocky jää aika taka vasemmalle. Ääniefektit eivät ole erikoisia ja lyöntiäänet kuulostavat enemmän naksahduksilta, kuin läsähdyksiltä. Puheäänissä on sentään käytetty elokuvan puheita, tietenkin se on parempi vaihtoehto kuin se, että jotku b-luokan näyttelijät olisivat vetäneet omaa sooloa siihen. Musiikit ovat Rocky-leffoista tuttua tavaraa. Parit loistavat kappaleet ovat jääneet kuitenkin pois, kuten Eye of the Tiger ja Living in America. Gonna Fly Now'ta popitettiin ehkä "hivenen" liikaa, mutta mikäs siinä, kun se on sen verran hyvä kappale. Kieltämättä sekin alkoi maistua puulta, kun kappale pärähtää soimaan 20. kertaa. Omia musiikkeja ei voi käyttää, mutta niitä ei kyllä tarvitakkaan. Pelin tunnelma kun laskisi huomattavasti, Rockyn tärkein tunnelman luojahan on ne nostalgiset musiikit.
Viime aikoina on alkanut tulemaan kohtuullisen hyviäkin lisenssipelejä, ja Rocky lukeutuu selvästi siihen parempaan kastiin. Valitettavasti, pikku vikoja Rockystä kuitenkin löytyy turhan paljon. Esimerkkeinä; Koneen huijaaminen (Kone siis huijaa, ei pelaaja), pelattava ja peli-ikä. Peli-ikä on ehdottomasti Rockyn huonoin puoli. Nopea pelaaja läpäisee Movie moodin Contender-tasolla päivässä-parissa, ja tämä näkyy pelattavassa. Aina kun on voittanut vastustajan Movie moodissa, tulee ko. hahmo myös pelattavaksi muissa moodeissa, ja kun pelin läpäiseen kerran, on kaikki hahmot avattu. Tosin riippuu myös tasosta millä pelaa. Champ tason läpäisystä saa vielä yhden ylimääräisen nyrkkeilijän, mutta se ei pelasta pelin lyhyttä ikää. Kaverien kanssa mättäminen voi olla hubaa jonkin aikaa, mutta se tuskin jaksaa innostaa montaa kuukautta. Rocky on pakko-ostos faneille, ja tsekkaamisen arvoinen muille, itse lukeudun jälkimmäiseen. En ole Rocky-fani, en ollut kiinnostunut Rocky'stä, en piitannut Rocky'stä, mutta tämän jälkeen minun oli suorastaan pakko saada nähdä Rockyt. Lisenssipelinä eliittiä, pelinä todella hyvä. Suosittelen.