Amerikka on romahtanut. Tyttö ja hänen koiransa lähtevät joelle seikkailuun selvitäkseen hengissä. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu pula ruoasta, vedestä, vaatteista ja muista tarvikkeista.
The Molasses Flood sai kerättyä rahoituskampanjan avulla pääoman The Flame in the Floodin tekemiseen. Täysin amatööreistä kehittäjistä ei kuitenkaan voida puhua, sillä yhtiön takana häärii tuttuja työntekijöitä BioShockin, Halo 2:sen ja Rock Bandin takaa. Teos oli ensin saatavissa Steamin Early Accesissa, mutta nyt se on julkaistu valmiina versiona.
The Flame in the Flood on selviytymispeli, jossa seilataan lautalla pitkin jokea. Välillä tytön sekä koiran on pysähdyttävä haalimaan tarvikkeita. Ruoka ei odota odota valmiina illallispöydässä eikä juomavesi ole nauttimiskelpoista. Kaikki tavarat on etsittävä ja valmistettava itse. Esineiden kerääminen on haastavaa, koska jokainen paikka on sisällöltään erilainen. Jostakin saattaa löytää vettä, kun toisaalla taas voi lämmitellä nuotion ääressä. Raunioissa vaanii vaarallisia eläimiä, kuten villisikoja tai susia. Niiden hyökätessä tyttö jää altavastaajaksi.
Maha huutaa ruokaa
Tytön olotilaa voi seurata ruudulla näkyvistä mittareista. Jokaiselle perustarpeelle on oma palkki, jota katsomalla selviää tytön tarpeet. Silmäilyä kannattaakin tehdä usein, sillä nälkä saattaa yllättää nopeasti. Ruoanpuute aiheuttaa menehtymisen ennemmin kuin huomaakaan. Huonona puolena voidaan todeta tallennuspisteiden väljä sijoittelu. The Flame in the Floodin saattaa joutua aloittamaan uudelleen useita kertoja. Tämä käy ilmi aivan tarinan alkupuolella, jolloin etenemistä ja taktiikkaa harjoitellaan. Se ei ylennä mieltä ja saa herkimmät luovuttamaan kesken kaiken.
Ohjeistuksia pelin kulusta ei anneta, mikä vaikeuttaa pelin sisälle pääsemistä. Oikeiden esineiden mukaanottaminen ei ole itsestäänselvyys, sillä reppuun mahtuu vain 12 erilaista tavaraa kerralla. Myöskään siitä ei anneta vinkkejä, millaisia tarvikkeita mukaan kannattaisi kerätä.
Folkkaavat sävelet
Graafisesti teos näyttää goottimaiselta sarjakuvalta. Pelimaailma menee eteenpäin vuorokauden ajanjaksoissa. Säätilat vaihtelevat sateisesta kauniiseen auringon nousuun. The Flame in the Floodin ulkonäkö on koko pelin paras osa ja samalla myös sen pelastava tekijä.
Amerikkalaista tyyliä myötäilevää tunnelmaa lisää maanmiehen Chuck Raganin tekemä musiikki. Folk rock -kappaleet luovat melankolisen, mutta silti haikean iloisen tunnelman. Musiikkiin panostaminen on kannattanut, sillä se on toinen tekijä joka nosti arvostelun tähtien määrää kahteen. Sävelistä tykkäävien onneksi pelin soundtrack on ostettavissa erikseen.
On harmittavaa, että The Flame in the Flood jää keskinkertaiseksi kokonaisuudeksi. Tekijät ovat pystyneet luomaan näyttävää grafiikkaa ja panostamaan musiikilliseen puoleen. Tyttö ja koira ovat hahmoina hieman loppuunkulutettuja. Niiden ympärille olisi saanut luotua paremman ja samalla tiiviimmän tarinan. Täytyy kuitenkin muistaa, että teos on joukkorahoituksen tuote sekä juuri selvinnyt kokeiluvaiheesta. Toivottavasti The Molasses Flood tekee tulevaisuudessa lisää pelejä.