Tunnette varmasti Tetriksen, tuon palikkapelien kuninkaan. Entä kuinka hyvät lähtötietonne ovat Puyo Puyosta, tuosta puzzleilujen... keisarista? Sarjoista jälkimmäinen on länsimaissa hieman tuntemattomampi, mutta Japanissa se on vallan suosittu monine ja monine eri julkaisuineen.
Nyt Segan Sonic Team kääräisee nämä kaksi helmeä samaan pakettiin. Puyo Puyo Tetris tarjoaa parhaat palat kummastakin maailmasta, mutta myös kosolti uusia tuulia.
Puyon siitepölykausi
Kerrataan ihan lyhyesti: Tetriksessä tarkoituksena on tehdä ylhäältä tippuvista palikoista kokonaisia vaakarivejä. Täydet rivit ottavat ja häviävät ruudulta. Puyo Puoyssa tehtävänä on puolestaan kasata vähintään neljä samanväristä Puoy-palleroa tavalla tai toisella kosketuksiin toisiinsa, jolloin ne katoavat pelilaudalta. Pisteitä – sekä kapuloita vastustajan rattaisiin – haalitaan tekemällä ketjureaktioita, jolloin ruudulta saadaan hävitettyä useita ryppäitä pallokkaita.
Mikäli perusteet ovat vielä hakusessa, tarjolla on varsin hyvä opastustila. Harjoitteluosio esittelee kummankin lähdemateriaalin ja niiden yhdistelmän perusperiaatteet, kehittyneet kommervenkit ja hienostuneet mekaniikat. Tämä on varsin hyvä lisä, etenkin vasta-alkajille.
Tetrimiinat
Puyo Puyo Tetriksen lukuisat pelimoodit tarjoavat hupia pitkäksi aikaa. Tarjolla on muun muassa kaksi ottelijaa toisiaan vastaan asettava Versus, palikoita sekä palleroita yhdistelevä Fusion, pelityyliä alati vaihtava Swap ja vain yksinpelaten koettava Challenge. Kaikki aktiviteetit eivät ole niin sanottuja kunnarilyöntejä, joita haluaisi kokeilla useampia kertoja. Malliesimerkki vähemmän innostavasta sisällöstä on Big Bang, jossa pelaajien tehtävänä on tiputtaa palikoita juuri oikeille paikoille mahdollisimman rivakasti kuluttaakseen vastapuolen energiamittaria. Big Bangin testaaminen oli pakko jättää vain pariin kertaan.
Varsin hupaisa Party lisää palikoiden ja palleroiden tiputtelun rinnalle erilaisia erikoiskykyjä. Lisävoimien avulla voi joko parantaa omia asemiaan tai hiekoittaa vastapuolen pelaamista. Yksi kyky voi vaikkapa pimentää osan pelialueesta tai estää vastustajaa kääntämästä omia erikoisiskujaan. Kyseessä on selkeästi hauskin – ja sattumanvaraisin – moninpelimuoto.
Pääseepä kaikkien vaihtoehtojen syövereistä ottamaan tuntumaa alkuperäisversioihin Tetriksestä tai Puyo Puyosta.
Enimmillään neljän pelaajan moninpeli onnistuu melkeinpä joka moodissa lukuun ottamatta tarina- sekä haastetilaa. Seuran puutteessa ihmispelaajia voi korvata tekoälyllä. Lisäksi sääntöjä voi hienosäätää oman mielensä mukaiseksi, mikä ansaitsee peukun.
Pipipi-Pipi!
Pirteän tuotoksen tarina koostuu käytännössä sadasta erilaisesta palikoiden tai palleroiden pyörittelymatsista. Jotakuinkin kaikki muista moodeista tutut säännöt käydään läpi tehtävien tiimellyksessä. Juonikuviot ovat höpsöjä – elleivät suorastaan hölmöjä – ja ne tekeekin mieli ohittaa olankohautuksella. Tarjolla on joka tapauksessa piirrosmaisia hahmoja, jotka puhuvat pirteillä äänillä pienimuotoisten animointien kera. Oheinen kuva summaa hyvin koko tarinamoodin dialogin sekä juonen.
Verkkoon pääsee rellestämään muita puzzleilun ystäviä vastaan. Puzzle League -pelimuoto antaa pelaajalle numerollisen arvosanan, joka nousee tai laskee oman menestyksen myötä, kun taas Free Playn turvin voi pelata vailla huolia pisteiden vähenemisestä. Varoituksen sana: iso osa verkossa kohdattavista vastustajista tuntuu harjoitelleen Puyo Puyoa Tetristä vuorenhuipulla sijaitsevassa luostarissa vuosien ajan. Taso on siis kova ja pataan voi tulla usein.
Tetra-pakkaus Puyon tornissa
Musiikit ovat enimmäkseen pirteitä ja meneviä, mutta monikaan renkutuksista ei jää päähän soimaan. Yksi remix-käsittelyyn joutunut klassikko nostaa silti toistuvasti hymyn huulille. Joka kerta, kun Swap-pelimuodossa vaihtetaan Puyo Puyo -lauta Tetrikseen, kantautuu korviin vanha tuttu Tetris A -kappale uudelleenkäsiteltynä. Uusi miksaus tutusta klassikosta on niin vekkuli, että sille on pakko virnistellä monet kerrat.
Segan työstämää tuotosta mainostetaan vapaasti suomennettuna kiihkeäksi neljän pelaajan puzzleilusekoitukseksi. Se kuulostaa varsin oikealta kuvaukselta, sillä tuotos on varsin oiva moninpelikokemus. Allekirjoittanut innostui eniten aiemmin mainitusta Party-moodista, joka muistuttaa arvaamattomuutensa takia hivenen mariokartmaista kokemusta.
Ei ole suuri yllätys, että kaksi hyvää puzzle-tuotosta yhdistämällä saadaan aikaiseksi hyvä peli. Kaikki Puyo Puyo Tetriksen osa-alueet eivät ole huippuja, mutta onneksi valikoimaa riittää. Kyseessä onkin varsin hyvä paketti sekä vasta-alkajille että genren faneille.
Sonic Teamin uutukainen lienee parasta palikka-aiheista viihdettä hetkeen. Eihän kukaan oikeasti odota kehitteillä olevan Tetris-elokuvatrilogian olevan mistään kotoisin?