Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

WRC - World Rally Championship

Suuria odotuksia

Varsinaista kovan kaliiberin rallipeliä on PS2:lle saatu odottaa, vaikka muutama hyvä moottoriurheilupeli PS2:lle onkin jo siunaantunut. Esimakua hyvästä rallista ja lupauksia PS2:n tulevista mahdollisuuksista saatiinkin jo sopivasti GT3:n rallikisoista. Vihdoin puuttuneen huippu-rallipelin aukkoa paikkaamaan saapuu englantilaisen Evolution Studiosin kehittämä Sonyn World Rally Championship. Evolution Studios on varsin tuore tiimi, jonka perustajina on mm. Digital Image Designsin Martin Kenwright sekä Ian Hetherington, yksi legendaarisen Psygnosiksen perustajista. Evolution Studiosille onkin kasautunut varsinainen "dream team" eikä pelkästään pelialan osaajia vaan myös sekä teknistä että taiteellista huippuosaamista.




Taitoa pelin takana siis riittää, ja kun Sony on hankkinut ISC:ltä yksinoikeudella pelilisenssin FIA:n WRC-sarjaan vuosille 2001-2005, ovat odotukset peliin syystäkin korkealla. Elokuvamaailman lisenssipelit ovat yleensä flopanneet muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, mutta urheilupuolella ja etenkin moottoriurheilusta puhuttaessa lisenssipelit ovat usein genrensä parhaimmistoa. PC:llä syvällisiä rallisimuja on ollutkin, mutta usein niiden pelattavuus on tökkinyt siinä missä konsoleiden rallit ovat olleet kolikkohallimaisempia mutta suppeampia ominaisuuksiltaan. Kuten useilla huippupeleillä, myös WRC:llä kehityskaari valmiiksi tuotteeksi on ollut pitkä, yli 2 vuotta. Miten WRC pystyy vastaamaan haasteeseen?

Pelattavaa riittää

WRC sisältää neljä eri pelimoodia, kaksinpelin, sekä kaikenkaikkiaan yli 70 aitoa 2001 WRC-sarjan pikataivalta eri kilpailuista. Pelattava ei siis todellakaan ihan heti lopu kesken. Laajuudesta johtuen muistikortti ja pelitallennukset ovat käytännössä välttämättömyys. Mukana on lisenssin mukaisesti kaikki aidot WRC-autot, -tiimit, -kuskit sekä tietysti sarjan kilpailut. Kaksinpelipuolella on viiden mies-miestä vastaan erikoiskokeen lisäksi viisi erillistä superspesiaali-erikoiskoetta. Kielivalintoja on useita ja suomenkielisen rallien esittely-spiikin hoitaa Ruutulippu-ohjelman rallilegenda, Erkki Vanhanen. Suomenkielisen kartanlukijan ääni on Markus Grönholmin kartanlukijan Timo Rautiaisen. DVD-levyn kapasiteettia on käytetty mukavasti hyväksi hienoihin ralliesittelyihin.


Autopelit maistuvat parhaalle kunnon ratilla ja niin maistuu myös WRC. Force-rattia tuetaan ja ohjaustuntuma on rallimainen ja ryskyttävä kuten kuuluu. Rattituen puolesta GT3:n viitoittamalla hyvällä tiellä ollaan siis WRC:ssäkin, tukea löytyy Driving Force-ratin lisäksi myös Speedster 2-ratille. Ajotuntuma on hyvä, mutta ääripäät voisivat erottua toisistaan enemmän, kuivalla pitoa on turhan vähän ja liukkaalla pinnalla tai lumella taas liikaa. Auto pysyy kuitenkin hyvin käsissä ja peli on hyvin pelattava. Myös padiohjaus toimii hyvin tateilla tai ilman, joten ratin omistajaa vähemmän fanaattisempi dualshockin vääntäjäkin viihtyy pelin ääressä tärinöineen. Ratilla auton heittäminen luisuun on todella nautinnollista puuhaa ja ajon jälkeen pätkien uusintoja katselee hymyillen kuin hangon keksi.

Ei mikään simulaatio

PC-simulaatiofriikit joutuvat valitettavasti pettymään. Lupauksista ja odotuksista huolimatta vauriomallinnus on jätetty konsolipelimäisen vajaaksi. Auto ottaa toiminnallisia vaurioita lähinnä nokastaan ja melko epätasaisesti. Pienen kiven osuessa keskelle keulaa saattaa koko auto mennä tekniikaltaan päreiksi, mutta esimerkiksi muutama kerta katon kautta ympäri rotkoon ei vaurioita autoa. Kolareissa lähinnä vain palaa aikaa hukkaan komeita voltteja katsellessa. Mahdollisuutta keskeytykseen ei ole, pahimmillaan kolarit ja vauriot vain hieman hidastavat matkantekoa ja hankaloittavat auton tiellä pitämistä auton ajettavuuden kärsiessä vaurioista.


Huoltopuoli tarkempine säätöineen ja rallissa olennaiset huoltokieltoalueet sekä aikasakot huollolle varatun ajan ylittymisestä on valitettavasti jätetty pois WRC:stä. Aiemman pikiksen maaliin ajettu kurainen rusina korvataan seuraavalle pätkälle uudella vahatun kiiltävällä autolla ja ralli jatkuu täydellä teholla ilman ongelmia. Vauriokohteita autossa ovat öljyt, jäähdytys, vaihteisto, voimansiirto ja autosta saa myös rikki perinteiseen tapaan myös ikkunat sekä ajovalot. Tuulilasin säröytyminen haittaa aidosti ajamista auton sisäisistä kuvakulmista. Kunnollista korivaurio-mallinnusta WRC:ssä ei ikävä kyllä ole esim. PSX:n Destruction Derbyn tapaan. Metsähallituksen puolelta tai kaadon tehtyään auto palautuu baanalle kolmen sekunnin kuluessa.

Simulaation tarpeisiin auton säätöihin ei pääse riittävän tarkasti käsiksi. Joka pikataipaleen jälkeen on valittavissa ainoastaan kolme perussäätöä välityksien, jarrujen tehon, ohjauksen nopeuden, jousituksen kovuuden ja renkaitten suhteen. WRC olisi hyötynyt melkoisesti Gran Turismo-sarjalle tyypillisistä erillisestä arcade- ja simulaatio-tiloista. Nyt simu-säätäjät jäävät rannalle ruikuttamaan. Onneksi suurimmat valitukset WRC:stä jäävätkin pääasiassa tähän.

Näkymät kunnossa

Kuvakulmia löytyy joka lähtöön, auton sisäpuolelta, auton takaa sekä etuosasta. Paras vauhdintuntu ja fiilis löytyy perinteisestä tuulilasin etupuolisesta näkymästä konepellin päältä. Näkymät auton sisältä ovat hienot ja realistiset, mutta tarjoavat vain rajoitetun näkyvyyden tv-ruudun tarjoamasta kapeasta kuvakulmasta johtuen. Aidon Peugeot 206 GTi:n interiööriin tarkemmin tutustuneena auton sisäpuolisen kuvakulman aitous on kutkuttavan hyvä. Auton takaa olevasta kamerakulmasta on nautinnollista tarkkailla hehkuvia jarrulevyjä ja auton luisua sekä pyörien sutimista niiden hakiessa pitoa mutkista ulos tultaessa. Myös pakoputki paukkuu ja sylkee tulenlieskoja kuten oikeastikin auton kiitäessä vauhdilla eteenpäin kohti uusia pikataipaleita.


WRC:n pelattavuus on hyvä, peliin pääsee sisään muutaman pätkän harjoittelulla, ehkä jopa liiankin nopeasti, sillä rallit ovat lähes heti alusta lähtien helposti voitettavissa. Liiasta kaasunkäytöstä pitäisi rankaista enemmän, kaasua voi polkea surutta ja monessa mutkassa on väkivahvaa kevlar-lippusiimaa joka pitää auton kuin auton tiellä. Vaikeustasoruuvia on säädetty vähän turhankin löysälle pelin ensimmäisten testiversioiden jälkeen, joissa auto oli aina rikki ja ajaminen hankalampaa. Nyt pienen ajamisen jälkeen jääkin haasteeksi omien pohja-aikojen rikkominen ja kavereitten kanssa kisaaminen. Hieman harmillisesti WRC:ssä ei ole linkkimahdollisuutta, vaan ainoastaan jaetun ruudun kaksinpeli, joka kuitenkin toimii hyvin. Kaksinpelissä on käytössä vain kaksi kuvakulmaa auton nokasta, konepelti- tai nokkanäkymä.

Parasta tunnelma

WRC:ssä on lähetty hakemaan mahdollisimman aidon tuntuista rallikokemusta, ja siinä onkin onnistuttu. Autojen mallinnus on sisätiloja myöden kunnossa, ajokokemus auton sisältä on varsin aidon oloinen. Kuljettajien kasvoissa olisi kyllä parantamisen varaa. Eniten WRC:ssä ihastuttaa kuitenkin aito tunnelma ja rallimaaston mallinnus sekä tietysti rallimainen puhdas ajamisen hauskuus. Peliin lähdettiin hakemaan fotorealistista ja mahdollisimman aitoa tunnelmaa, ottaen lähtökohdaksi GT3:n sijaan Eurosportin TV-lähetykset ralleista, täten myös widescreen-tuki on itsestäänselvyys.


Pikataipaleet ovat todella aidon oloisia. Oikeista erikoiskokeista on otettu satelliittikuvat ja tuhansia valokuvia pikiksien varrelta, joista on sitten luotu henkeäsalpaavan hienot ympäristöt pelaajille. Maisemat ovat fotorealistisia, piirtomatka ja pelaajan näköetäisyys ovat pitkät ja näkymät poikkeuksellisen laajat. Laajoista näkymistä johtuen pelissä esiintyy paikoin hieman popuppia, mutta päivitysnopeus säilyy tasaisen sulavana, eikä maaston kaukainen popupkaan juuri häiritse maisemien ihailua. Edessä näkyvät serpentiinit näyttävät todella maukkailta, eli ei muuta kuin hanaa ja auto luisuun neulansilmiä ahmien.

Erikoiskokeilla on myös jonkun verran animoituja ihmisiä, radanvartijoita, valokuvaajia ja jopa eläimiä. Televisiosta nähdyt ihmismassat loistavat kyllä poissaolollaan ja tältä osin radantäytettä olisi voinut olla enemmänkin. Visuaalinen säämallinnus ansaitsee suuren kiitoksen, ralleissa esiintyvät erilaiset sääolosuhteet ovat pelissä mukana hyvin toteutettuna, mukaan lukien pimeässä ajaminen. Eli jos maisemat ovat fotorealistisia, niin ovat myös sadekeli, sumussa ajaminen ja auton valojen toiminta pimeässä. Valoefektit ovat etenkin pimeässä hienon näköisiä. Sanomattakin on selvää että rallia ajettaessa pöly lentää ja auto kuraantuu, näin WRC:ssäkin.


Uusinnat on toteutettu jälleen GT-sarjan pelien tapaan mainiosti. Virnistys palaa suupieliin, kun seuraa uusintaa edellisen pikataipaleen tykityksestä lukuisista eri kuvakulmista, taustalla soi loistavasti ralliin sopiva musiikki musiikkivideomaisesti. Auton mallinnus, liikkeet, mittasuhteet sekä valaistus/varjostus ympäristöön nähden ovat todella hienoa seurattavaa. Laaja pelimaailma on oikeuksissaan uusintoja seuratessa. Uusinnat voi myös tallentaa muistikortille myöhempää ihailua ja kavereille esittelyä varten.

Äänet grafiikkaakin aidommat

Äänimaailma on onnistunutta vähintään siinä missä WRC:n visuaalinenkin puoli. Kaikki pelissä esiintyvät äänet on aidoista rallitilanteista sämplättyjä ja välittävät tunnelman tehokkaasti pelaajalle. Kivet kolisevat ja alusta ryskyy sekä natisee rallin rasitusten alla. Moottori ärisee raivoisasti viimeisilleen rääkättynä turbo vinkuen ja pakoputki paukkuen. Ajettaessa ei valitettavasti saa kuulumaan uusinnoissa kyntensä näyttänyttä musiikkia.


Helppoudesta huolimatta erikoiskokeita on vähintään riittävästi, jotta pelattavaa löytyy pitkäksi aikaa, sekä hauskoja pieniä ekstroja hyvillä suorituksilla avattavaksi. Mielenkiintoisen lisän peliin tuo myös netissä oleva tammikuussa 2002 alkava pelintekijöiden järjestämä virallinen WRC-kilpailu, jonka kokonaisvoittajalle on luvassa Mitsubishin ralliauton siviiliversio. Simulaatiopuolelle jää harmillisesti suuria aukkoja, mutta se ei juuri häiritse hiotun pelin pelaamista, jollei otsa kurtussa väännä rattia. Kyse on kuitenkin konsolipelistä.

Aito kokemus

Tunnelma ja pelattavuus ovat WRC:n huippukohtia, WRC:llä ajaminen on hauskaa isolla H-kirjaimella. Pelin ääressä ovat viihtyneet ja tunnelmaa kehuneet myös mm. rallin huippunimet Didier Auriol, Markus Grönholm ja nelinkertainen maailmanmestarimme Tommi Mäkinen. Mitäpä sitä ammattilaisten kanssa kiistelemään, hanki peli, osallistu kilpailuun netissä ja pistä täysi ralli-rähinä päälle. WRC:n parissa on mukava odotella uutta rallikautta.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi