Moni asia alkoi Castlevania: Symphony Of The Nightista. Selvimpänä näistä mallia "Something of something" olevat nimikkeet tulevissa Castlevanioissa, tai metroidvanioissa, kuten toisinaan sanotaan. Nimi on enne, ja myös Castlevania-sarja uudistui PSX:n wagnerimaisimman sinfonian mukana. Sittemmin Koji Igarashi tiimeineen on takonut kuumaa rautaa, mutta peliseppien pajassa on vain jäänyt yksi asia huomioimatta; vaikka muotti on eri, on tuote sama. Castlevania: Order of Ecclesia on jälleen yksi uusi "mullistaja" sarjassa, jonka suurin mullistus on kerta toisensa jälkeen mennyt kaikilta ohi. Mutta mitäpä noista, koska aivan kuten kodin rallikuski tai lätkästara, myös kodin vampyyrinteurastaja on niellyt säännöllisen lisäosansa levein hymyin vuodesta toiseen. Order of Ecclesia on jälleen verinen välipala matkalla, jonka odotushorisontissa siintää se seuraava suuri juttu. Sellaisenaan Konamin yön lapsi onkin lämpimästi tervetullut suureen katraaseen. Nintendo DS seisoo jälleen yhden tukipilarin vahvempana.
Vuosikertalaatua, pikantisti erilainen
Eletään 1800-lukua ja pimeyden prinssi on lusinut elinkautista arkussaan jo jonkin aikaa. Belmontin suvun liekki on sammunut, mutta pyhän ruoskan nimeen vannovan verilinjan tilalle on noussut erilaisia organisaatioita kuin sieniä sateella. Order of Ecclesia, vapaasti suomennettuna kirkon järjestö, on yksi tällainen organisaatio. Pyhä mies Barlowen johdolla Ecclesia on kehitellyt väkevän aseen Draculaa vastaa. Dominus on Draculan omista voimista jalostettu loitsu, jota ainoastaan Shanoa, pelin päähahmo, voi käyttää. Mutta ennen kuin käärme saa maistaa omaa myrkkyään, sekoittaa pakkaa nuori Albus, joka halajaa Draculan voimia itselleen. Pieleen mennessä rituaalissa Shanoa menettää muistinsa ja Albus painelee kohti maita ja mantuja kreivin voimat mukanaan. Lähtökohta ei tarjoa kovin hyviä puitteita mestarilliselle tarinankerronnalle, mutta punainen lanka johdattelee tarinan kuitenkin sujuvasti päätökseensä.
Ecclesian tukikohta toimii pelissä Wygolin kylän ohella eräänlaisensa levähdyspaikkana. Kertausharjoitukset tehdään alussa Ecclesian tiloissa, jonka jälkeen matka suunnataan kartalla komeilevaa luostaria kohti. Pelissä ei ole tuttuun tapaan yhtä suurta linnaa tai aluetta, vaan kenttiä avautuu maailmankartalle etenemisen tahtiin. Mitään negatiivisia ulkoisvaikutuksia tästä ei kuitenkaan synny, pikemminkin päinvastoin, sillä variaatio alueiden välillä on suurempaa, ja yllätyksille jätetään näin enemmän pelivaraa. Jo edellä mainittu Wygolin kylä tarjoaa Shanoalle kauppiaan, seppien ja kylän viisaiden palvelut. Tarinan alussa Wygol on tosin lähes autio, mutta mystisesti kadonneita kyläläisiä löytyy sieltä täältä pitkin peliä. Sen lisäksi, että kyläläisten pelastaminen palvelee suurta päämäärää, tarjoavat asukkaat Shanoalle myös tehtäviä - ja palkintoja näiden suorittamisesta. Juoksevien asioiden kyytitytöksi kannattaa ryhtyä monestakin syystä. Palkinnot ovat merkittäviä, pelikelloon tulee sopivasti lisäaikaa ja tehtävät ovat yleensä jopa mielenkiintoisia. Ihan näppärä uudistus on sekin, että pelikarttaan voi merkitä taktisesti tärkeät alueet ja potentiaaliset salapaikat, joihin vasta paremmin varusteltu Shanoa pääsee.
Aikaisemmista osista poiketen päähahmona toimii naispuolinen sankaritar. Sudensilmäinen, siro ja tummanpuhuva Shanoa ei muistinmenettämisepisodin vuoksi ole hahmo mielenkiintoisimmasta päästä, vaikka tyylillisesti onnistunut onkin. Masaki Hirookan kädenjälki ei juuri kalpene Ayami Kojiman taitojen rinnalla, mikä käy hyvin nopeasti selväksi. Barlowe, Albus, Shanoa ja Dracula ovat sekä taidekuvissa että pelissä erittäin tyyliteltyjä. Erityisesti Dracula on parhaimmillaan, ehkä jopa Symphony of The Night -aikoja komeammissa kuoseissa. Taiteellisesti Order of Ecclesia onkin todellinen estetiikan renesanssi; edellisosien anime-tyylisestä hahmogalleriasta on luovuttu kokonaan, ja tunnelma on muutenkin paljon synkempi ja uskottavampi.
Glyyfiglamouria, moukareita ja loitsuja
Monien muiden pelitalojen tapaan Konami on minimoinut kosketusnäyttökikkaillut, ja tämä näkyy Order of Ecclesiassa. Peli ei juuri hyödynnä DS:n koskestusnäyttöä, mikä ei ole kuitenkaan huono asia. Sen sijaan käsikonsolin muille nappuloille löytyy runsaasti toimintoja. Shanoa ei muiden vampyyrintappajien tapaan poimi aseita maasta tai arkuista, vaan käyttää käsivarsissaan ja selässään olevia glyyfejä aseinaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valikossa pelaaja voi pukea Shanoan päälle viisi erilaista suojaa, mutta aseet valitaan glyyfivalikoimasta. Kahdelle käsiglyyfille on molemmille omat nappinsa, joten pahiksia voi takoa samanaikaisesti vaikkapa tuliloitsulla ja moukarilla. Oikealla ajoituksella taikoihin ja teriin saa lisäpotkua, sillä lyöntinappien täsmällinen näpyttäminen saa Shanoan iskemään rytmikkäästi ja kovaa. Selässä manailevat voimat aktivoidaan olkanäppäimellä ja yleensä nämä nostavat hahmon hyökkäys- ja puolustusarvoja tai manaavat esiin apulaisia Limbon lakeuksilta. Painamalla yhtäaikaisesti molempia hyökkäysnappeja Shanoa tekee erikoisiskun, joka tosin kuluttaa reilunpuoleisesti harvinaista sydänenergiaa. Pelin lukuisista eri loitsuista ja aseista saa yhdistettyä monenlaisia coctaileja, ja osa tehokkaimmista hyökkäyksistä paljastuukin vasta ahkeran kokeilun jälkeen. Edellisosista poiketen normaalitkin iskut tyhjentävät hieman toisenlaista taikapalkkia, joten erityisesti pomotaisteluissa iskujen hurja spämmääminen ei aina kannata.
Pelimekaniikka toimii varsin hyvin, vaikkei se lopulta tuo pöytään mitään uutta tai kokeilevaa. Tarinan edetessä vastaan tulee monenlaisia demoneita, jotka mahdollisesti pudottavat kuollessaan uuden glyyfin. Joskus glyyfin eteen saa tehdä enemmän töitä; vastustajan kyky pitää imeä vaikkapa kesken tämän erikoisiskun. Order of Ecclesiassa vihollisten heikkouksilla on entistä suurempi merkitys, joten uusille tuhovälineille löytyy nopeasti käyttöä. Piristävästi Konami on uusimman taskucastlevanian mukana uusinut vihdoin monikierrätetyt vihollis- ja esinetekstuurit, mikä tarkoittaa uusia vihollisia. Rividemonit ovat edelleen heiveröisiä, vaikkakin mukaan mahtuu vaarallisempiakin tapauksia. Todellista haastetta tarjoavatkin pelin lukuisat tasopomot. Tässä välissä on pakko kiukutella: miksi, Konami, pelissä ei vieläkään ole hard-vaikeustasoa valittavissa alusta saakka? Kaukonäköisinä Konamilla varmasti tajuttiin vaikeustasoista kuumailu, joten ikään kuin pienenä lohdutuksena peliin ängettiin mitalisysteemi. Erittäin hyvä sellainen. Ja koukuttava. Jokainen päävastustaja on suunniteltu siten, että niiden päihittäminen naarmuttomana luonnistuu ilman suurempia älynlahjoja. Sisua ja tarkkuuttaa vaaditaan sitäkin enemmän. Kun massiivinen Eligor luhistuu maahan parin tunnin ja kymmenien kuolemien jälkeen ja energiamittari kiiluu tapissa, on tunnelma huipussaan. Jokaisesta taistosta tulee useiden tuntien haaste, jolle ei voi sanoa ei. En koskaan unohda sitä hetkeä, kun Bangkokin lentokentällä taoin rapunaamaista Brachyuraa toista tuntia, ja olkani takaa neljä toiveikaista silmää kiiluivat innosta. Valitettavasti tuotin thaimaalaisille pikkupojille pettymyksen. Brachyura kaatui vasta tunti ilmoille nousun jälkeen. Palkinnoksi käyttökelvoton mitali, mikäs sen parempaa.
Ecclesian pelaaminen on samalla rentoa, haastavaa ja palkitsevaa. Wygolin kyläläisten palvelusten perässä on mukava juosta, ja muutenkin pelistä löytyy ennätysmäärä salapaikkoja ja -esineitä. Tarkkasilmäinen löytää pelistä lisäksi puujalkaa ilastuttavia vitsejä. Muun muassa Bill "Giant Enemy Grab" Ritch saa oman osansa huumorista, taas. Vaikka Order of Ecclesiasta ei hirveästi löydy valittamisen aihetta, ei se toisaalta tarjoa Castlevania-fanille mitään uutta. Déjà vu -kokemuksia tulee siellä täällä, juoni ei juuri yllätä ja lopulta koko peli toistaa edeltäjiään pelottavan tarkasti. Ensikertalaisille tästä ei tietenkään ole haittaa, mutta pelien samankaltaisuuden vuoksi aloittelijalle voisi suositella yhtä hyvin mitä tahansa edellisistä viidestä osasta. Graafisesti Order of Ecclesia vie silti voiton sarjan muista osista. Peli yhdistelee tyylikkäästi sprite-grafiikkaa, 2D-tekstuureita ja polygonimaisemia- ja hahmoja toisiinsa. Vihollis- ja hahmosuunnittelu on huipputasoa ja äänipuolta hallitsee jammaavan jazzahtava score. Alkuanimaatio aiheuttaa kylmiä väreitä ja luo loistavan ensifiiliksen. Tuttuun tapaan pelin läpäisy avaa uusia pelimuotoja ja yllätyksiä, ja löytyypä pelistä jonkinlainen kaksinpelitukikin. Co-op-pelimuotoa ei valitettavasti ole, mutta wi-fillä toimiva kauppasysteemi kannustaa yhteisöllisyyteen. Castlevania: Order of Ecclesia on ehdottomasti ostaminen arvoinen peli ja DS:lle todellinen lisäarvokohotus. On kuitenkinen mahdotonta innostua, edes pakonomaisesti, koska leikki alkaa olla jo pahasti nähty. Ymmärretäisiinpä tämä viesti Konamilla jotenkin muuten kuin julkaisemalla myötähäpeää tuottava Castlevania: Judgement.
Kommentit
"Castlevania: Order of Ecclesia -arvo...
"Castlevania: Order of Ecclesia -arvosteluiden tarkempi analysointi" - ketjua odotellessa... ;D
Mitähäh? Meni ohi :D
Mitähäh? Meni ohi :D
No siis, "Killzone 2 -arvosteluiden t...
No siis, "Killzone 2 -arvosteluiden tarkempi analysointi" -ketjun alla lähinnä haukutaan Hurmetta je Pelitiä, kun arvostelija kehtasi antaa pelille keskiarvoja alemman arvosanan (82 pistettä), joten pienen vitsin yritin tuohon suuntaan siis heittää.
Hyvä arvostelu kuitenkin siis sinulta jälleen, en sitä yritä sanoa, itse kyllä ymmärrän myös tämän tarkoituksen tuolla arvosanan takana. Tekstistä pystyy poimimaan tuon syyn tuolle alhaisemmalle arvosanalle helposti: "Vaikka Order of Ecclesiasta ei hirveästi löydy valittamisen aihetta, ei se toisaalta tarjoa Castlevania-fanille mitään uutta".
Aa, okei, en ihan tajunnut kun on men...
Aa, okei, en ihan tajunnut kun on mennyt tuo koko ketju ohi silmien :) Mutta kuten hyvin huomasit, on syy arvosanalle melko selvä. Kymppisuorarivi kertoo pelinkehittäjille, että hyvin te vedätte, jatkakaa vaan samaa rataa, mutta toisinaan arvioilla pitää olla myös toisenlainen viesti. En nyt oleta, että kukaan Konamilla tai muuallakaan tätä arviota lukee, mutta kollektiivisesti pienimmälläkin kitisijällä on vaikutusta - ainakin tähän pyritään.
Castlevanioista on vaikea sanoa mitään pahaa. Nyt puhun lähinnä uudemmista, mutta sama pätee myös vanhempiin. Pelisarja on kestävä, kiinnostava ja ikivihreä. Konami on sarjallaan vakiinnuttanut lukuisat konventiot ja yhä edelleen pitää genreä elossa julkaisemalla suosikkisarjojaan. Tilanne on pelaajalle silti hankala, koska edes maailman siisteintä juttua ei jaksa kovin kauan, jos sitä tulee vuosittain joka tuutista. Siksi olisi kaikille parasta, että Konami keksisi jo pikkuhiljaa jotain uutta.
Kuten jo arvostelussa sanoin, keltanokalle tai sarjaan hieman vähemmän perehtyneelle Order of Ecclesia on kertakaikkiaan täysosuma. Mutta samaa voisi sanoa edellisistä osistakin. Mikään ei ole käytännössä muuttunut.
Kiitoksia palautteesta joka tapauksessa :)
Yllätti vähän lopullinen arvosana, mu...
Yllätti vähän lopullinen arvosana, mutta onhan tuo muuten kaikinpuolin hyvä arvostelu. Itse pidän näitä "metroidvanioita" DS:n parhaimpina peleinä. Mahtavia pelejä, joista ei haastetta puutu. Pitäisi varmaan tämäkin hankkia jostain (super alennuksia odotellessa).
Periaatteen miehenä ymmärrän kyllä mi...
Periaatteen miehenä ymmärrän kyllä mitä haet tuolla alemmalla arvosanalla ja tuollaista ajattelumaailmaa olisi hyvä nähdä enemmänkin näissä arvosteluissa. Ennen muistelin, että jatko-osat saattoivat yleisestikin saada alempia arvosanoja kuin edeltäjänsä, vaikka periaatteessa olivat kaikkea isommin ja kauniimmin, mutta siltikin "vain sitä samaa kuin ennenkin". Ehkä nykyään joiltain tahoilta puuttuu uskallusta arvostella pelejä alemmin arvosanoin tämän arvostelun arvostelun (tarkoituksemukainen toisto) johdosta, tiedä häntä.
Arvostelun lukemalla kuitenkin hyvin saa selville, että peli on kuitenkin aivan yhtä hyvä kuin sitä voi odottaakin, mutta liika samaa kaavaa on liikaa. Itse olen pelannut DS:llä Aria of Sorrown ja Harmony of Dissonancen (Double Packin), jotka olivat kyllä erinomaisia sinällään, mutta ymmärrän, että vielä vaikkapa Dawn of Sorrown ja Portrait of Ruinin pelanneena saattaa jossain vaiheessa ähky tulla.
Kuten kirjoitin jo aikaisemmin, kattava ja perusteltu arvostelu, arvosanaa myöten. Kyllä jokainen sarjan tunteva osaa hahmottaa arvostelun perusteella noin suurinpiirtein oman mielipiteensä pelistä - ja kukapa ei sarjaan olisi edes jotenkin tutustunut.
Eipä ähky meikäläiselle ainakaan iske...
Eipä ähky meikäläiselle ainakaan iskenyt. Taattua DS Castlevaniaa. Miten muka vaniaan voi edes kyllästyä?
Niin, tää on mielenkiintoinen kysymys...
Niin, tää on mielenkiintoinen kysymys taas... :D Periaatteessa, ei kait peliä saisi rokottaa siitä, että se on "vain yhtä hyvä kuin edeltäjänsä". Kuitenkin tuo arvosana on sellainen asia, jonka rinnastaa muuhunkin genreen/peleihin, eikä ole järkevää (ehkä) antaa sitä vain muihin castlevanioihin nähden.. Kolme kuitenkin on viiden asteikolla sellainen luku, että tässä kuvittelisi olevan jotain todella pahasti vialla (kun kaikki aiemmat castlet on periaatteessa sitä samaa, ja silti kaikki on hyviä - parempia arvosanoja saaneita)... Olipa vaikea selitys, hokasitkohan Orin (tuolla arvostelun kirjoittaneen kohdalla lukee muuten Orion, ei Orin)?
Arvostelu kyllä itsessään on ihan hyvä, mutta tuo arvosana, tuo arvosana (etenkin kun DS:llä ei ole kauheasti hyvää pelattavaa tällä hetkellä)... no en jaksa kitistä enempää... :)
:D Arvosana tuli suorastaan selkäy...
:D
Arvosana tuli suorastaan selkäytimestä. CV-fanboy takoi päätä ja huusi nelosta, mutta kun ei tämä(kään) osa murtanut kangistunutta kaavaa. "Tasopohjainen", kartalla navigoitava maailma ei - toisin kuin monet arvostelijat ovat väittäneet - ole juuri mikään mullistus, vaikka se uudistus onkin. Ihan näppärä sellainen, mutta lähinnä visuaalinen piristys.
Itse esimerkiksi pohdin, että olisiko sellaisessa ajatuksessa mitään itua, että tulevissa Castlevanioissa olisi perinteisesti tasot, mutta laajemmat sellaiset. Siis siten, että pelaaja poimii uudesta kentästä aina uudet esineet, löytää oikoreitit, saa kokemuspisteitä jne. Ainoastaan kokemuspisteet (ja ehkä jotkin uudet liikkeet) säilyisivät seuraavaan tasoon. Muu kama pitäisi taas etsiä sitten tasosta uudelleen. Tämä olisi tavallaan paluu juurille, mutta laajemmilla kentillä, lukuisimmilla tasoloikintakohtauksilla (!), elämäpohjaisella systeemillä ja vähemmän ropepainoitteisella pelimekaniikalla.
Arvosanan ei kannata kuitenkaan antaa hämätä. Se voisi olla yhtä hyvin nelonen, jos arvion olisi kirjoittanut joku toinen henkilö tai minä kuusi vuotta sitten. Rehellisyyden nimessä en kuitenkaan jaksa innostua samasta tarjonnasta loputtomiin - yhtä kiihkoisesti. Sama kävi aikoinaan Mega Man X -sarjalle. Itse asiassa ostin X Collectionin, ja on surullista nähdä, kuinka taso laskee kolmannesta osasta lähtien. X5 -ja 6 ovat jo todella... väsyneitä ja uudempia osia en ole edes viitsinyt kokeilla. Hyvä kuitenkin, että kitisette! Näin se pitääkin olla; ei kannata olla samaa mieltä, vaan koko peliskenen voima ponnistaa keskustelusta ja kiistelystä.
Monta näitä Castlevanioita on DS:lle ...
Monta näitä Castlevanioita on DS:lle tullut? Näköjään kolme kappaletta. Mietin vain, ettei ainakaan itselle DS:n kautta Castlevanioihin tutustuneena tunnu nämä castlevaniapelit kovin väsähtäneiltä.
DS:lle kolme ja kolme GBA:lle, eikä D...
DS:lle kolme ja kolme GBA:lle, eikä DS- ja GBA -peleillä ole oikeastaan mitään eroa. Eli kuusi samanlaista peliä putkeen, seitsemän, jos SOTN lasketaan mukaan. Itse pelailin Dawn of Sorrowiin asti melko lailla napisematta, mutta Portrait of Ruin - ja nyt Ecclesia - aiheuttivat ähkyn. Onneksi kuitenkin lievän sellaisen. Ei kai tällaisiin peleihin voi täydellisesti koskaan, kukaan kyllästyä?
Lopulta kolmonen ei ole kuitenkaan missään nimessä huono arvosana. Jokainen näkee tähdet mahdollisesti omalla tavallaan, mutta minulle kolme tähteä on siinä seitsemän puolen ja kahdeksan (toivoisin, että kahdeksan) välillä. Kasia ajattelin vanhan skaalan mukaan, kun arvosanan annoin. Neljäs tähti on IMO varattu vuoden huippupeleille ja viisi tähteä vain todellisille merkkipeleille.
Nythän kylläkin, jos katsoo KFINin vanhoja revikoita, useimmat pelit asettuvat tähtiskaalassa 3-5 -asteikolle. Ylläpidossa on asiasta käyty keskustelua ja osa porukasta onkin laskenut vanhojen arvosteluiden arvosanoja paremmin vastaamaan tähtiasteikkoa. Esim. Dawn of Sorrow oli viiden tähden (lue: kympin) peli, vaikka alkuperäinen antamani arvosana oli "vain" päälle ysi. Mutta omassa päässäni 93-95 (9~) eroaa silti paljon sadasta tai kympistä. En siis todellakaan olisi antanut Sorrowille nyt vitosta, eli kymppiä.
Pieni avautuminen, mutta tarkoitus oli vain tuoda esille tähtien, lukujen ja muiden mittareiden subjektiivisuus, vaikke tällaista subjektiivisuutta niihin tekijä - tai yhteisö - olisi liittänyt tai halunnut liittää. Osuvaa on, että itse hyvin pitkään kartoin seiskan saaneita pelejä, kunnes myöhemmin tajusin, ettei seiska ole mikään huono arvosana. Minun piti tämä erikseen tajuta. Joillekin tämä oli itsestäänselvää.
Joo, kyllä kolme tähteä minusta meina...
Joo, kyllä kolme tähteä minusta meinaa, että peli on hyvä, mutta ei aivan huipputasoa. Orinin arvosanatulkinta on siis aika pitkälti samanlainen kuin omani. Jos peli on hyvä, mutta jotenkin väsähtäneen tuntuinen, ei se ainakaan minusta ansaitse neljää tähteä (=Loistava peli).
En ole peliä itse pelannut, mutta tekstistä päätellen arvostelija antoi aivan oikean, omaa mielipidettään heijastavan arvosanan.
Ei kai näihin kyllästy, mutta eipä ja...
Ei kai näihin kyllästy, mutta eipä jaksa hirveästi innostuakaan uusista osista. Konamilla on paha lähteä sarjaa muuttamaan mihinkään suuntaan. Jotain ensimmäisen NES Castlevanian tyylistä perhaps? Tai ehkäpä samalla tavalla toteutettuna kuin Bionic Commandon remake? Siihen voisi koota sitten parhaat Castlevania-musiikit, sekä orig. että remixattuna.
Ihan oikea arvosana, olen kaikki edel...
Ihan oikea arvosana, olen kaikki edelliset osat innoissani pelannut läpi, mutta jo edellinen alkoi tuntua saman vanhan toistamiselta. Tätä osaa en jaksanut montaa tuntia tahkoa kun tuntui että ainoa uudistus oli vaikeustason korottaminen.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi