Wii Sports houkutteli uudenlaisia kuluttajia konsolipelaamisen kiehtovaan maailmaan. Wiin markkinoinnissa mm. käytettiin tennispeliä esimerkkinä siitä, mitä sen "innovatiivisella ohjaimella" voidaan tehdä. Nintendo asetti samalla riman myös sen verran korkealle, että konsolin vähäiset tennisnimikkeet eivät kuluttajia ja kriitikoita ole juuri innostaneet. Viime vuonna Nintendo yllätti julkistamalla Wiimoten tarkkuutta parantavan Wii MotionPlus -lisäpalikan – tänä vuonna yllätys oli sitä tukevien ensimmäisten pelien saapuminen muilta julkaisijoilta. EA ja Sega pääsivät molemmat aloittamaan urheilupeleillään MotionPlusin maailmanvalloituksen.
McEnroen koston paluu
Loppuvuodesta PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle saapuvan Grand Slam Tenniksen Wii-versio suunniteltiin erillään. Suurimpana syynä tähän lienee ollut juurikin ohjaus ja tuki MotionPlusille. Ensimmäisten minuuttien aikana myös näkee, että Wiin Grand Slam Tennis on graafiselta ilmeeltään ilmeisesti erilainen kuin tulevat HD-versiot. Hahmot ovat eräänlaisia hyvällä maulla ja kohtuudella muotoiltuja karikatyyreja. Ratkaisu toimii vallan mainiosti, sillä ulkoisesti peli ei näytä karsitulta, vaan ainoastaan omanlaiseltaan.
Pelin sisältämät kaksikymmentäkolme tennispelaajahahmoa kattavat kaikki tärkeimmät nimet Björn Borgista Williamsin sisarusten kautta Roger Federeriin. Wii on saanut yksinoikeudella pelattavaksi hahmokseen legendaarisen raivopään John McEnroen, jonka vanne kiristyy virtuaalisenakin kuin esikuvallaan ikään. Maila lentää tuttuun tapaan, jos Johnny häviää eräpallon. Valmiiden hahmojen lisäksi hahmoeditorin avulla oman tennishirmun tekeminen on helppoa ja hauskaa, huolimatta editorin rajoittuneisuudesta.
Päätilana on Grand Slam -uratila, jossa ruudun takana huhkivalla on mahdollisuus peitota maailman huiput Australian, Yhdysvaltain ja Ranskan avoimissa sekä Wimbledonilla. Tavallisten kaksinpelien ohella Grand Slam -tila tarjoaa mahdollisuuksia kehittää hahmoaan erilaisissa, varsin toimivissa haasteotteluissa.
Hämmentävän tarkkaa ohjausta
Ohjaus kattaa useampia erilaisia vaihtoehtoja. Helpointa on asettaa pelkkä Wiimote kauniiseen käteen ja antaa Wii Sportsin tapaan koneen kuljettaa pelaajaa oikeaan suuntaan. Itse tarvitsee tällöin keskittyä vain lyönteihin. Nunchukin tattiohjauksen mukaan ottamalla pelaajan liikkumiseen pääsee jo itse vaikuttamaan. Lyönnit tapahtuvat jotakuinkin samanlaisella kaavalla: Wiimote käteen näppäimet kattoon päin ja heilautus oikeaan suuntaan. Moten A- ja B-nappeja heilautuksen aikana painelemalla luonnistuvat myös erityyppiset lyönnit, kuten roikku- tai iskulyönti. Liittämällä MotionPlus Wiimoteen aukeaakin sitten virtuaalisen tenniksen uusi maailma, josta ei ole paluuta.
Ensi alkuun MotionPlusin yllättävä tarkkuus aiheuttaa jopa pienoisen hämmennyksen. Ohjaimen kalibroimisen unohtaminen lisää ihmetystä entisestään, kun ruudulla näkyvä maila heiluu aivan toisessa suunnassa missä oma käsi. Kalibroiminen ei vie kuin pari sekuntia, joten ongelmaksi tämä ei missään vaiheessa muodostu – paitsi meille sivistymättömille, jotka tekevät ensin ja lukevat ohjeet vasta sitten kun mikään ei toimi. Ruutuohjeet muistuttavat onneksi usein kalibroinnin ohella muista kullanarvoisista kontrollivinkeistä.
Grand Slam Tenniksen ohjevihko on muuten avuttoman köykäinen, sillä parhaimmat vinkit ohjaukseen löytyvät pelin nettisivujen keskustelufoorumin käyttäjiltä. Ohjeissa ei ole edes mainittu sellaista elintärkeää neuvoa, että lyönnin jälkeen kannattaa osoittaa Wiimotea suoraan eteenpäin. Kun ohjeet ja vinkit on lopulta sisäistetty, koukuttaa jo pelkkä ohjaus pelin ääreen, vaikka normaalitasolla tuleekin jatkuvasti turpaan. Harjoituskentältä aloittaminen ja/tai vaikeustason säätäminen helpoksi kannattaa ottaa tavaksi, ellei halua sitten todellista haastetta.
Syöttö on pelin muuhun ohjaukseen nähden pettymys, sillä käytännössä se on varioitu Wii Sportsin vastaavasta. Pallon ylösheitto ei määräydy heilautuksen voimakkuuden mukaan, vaan mikä tahansa käden nykäisy kelpaa. Wii Sportsin tapaan tehokkain syöttö onnistuu heilauttamalla kapulaa silloin, kun pallo on korkeimmalla kohdalla.
Moninpelin monet muodot
Verkkomoninpelin vaivattomuus ja lagittomuus ovat jo muutenkin korkeatasoisen pelin mansikka kermavaahdon päällä. Vaikka pelisessioiden aikana ehdin perehtyä vain Play With Anyone -tilaan, löytyi satunnainen vastustaja salamannopeasti. Ainoa harmitus oli huomata vastustajaksi tepastelevan aina joko Federer tai Nadal, jotka pieksivät tällaisen amatöörin erässä kuin erässä.
Paikallinen moninpeli sisältää useita erilaisia vaihtoehtoja aina kevyemmistä Tennis Party Games -peleistä normaaliin kaksin- tai nelinpeliin. Kaksinpeliä on hauska lätkiä, vaikka vain toisella pelaajalla olisi käytössään MotionPlus.
Muista ominaisuuksista mainittakoon Calories Burned -tilasto, jonka avulla voi EA Sports Activen tapaan tarkistaa pelaamisen aikana kulutetut kalorit. Hiki kyllä virtaa Grand Slam Tenniksen parissa, joten kaloreitakin palaa.
Väkevä pelinavaus
Grand Slam Tennis tarjoaa juuri sellaista pelaamista, jossa ohjauksen aikaansaama eläytyminen jättää taakseen kauneus- ja muut virheet. Täydet pisteet jäävät saamatta mm. köyhän ohjekirjan, muuten asiallisten selostajaäänien turhan toiston ja karmean näköisen pahvikuvayleisön takia. Viimeksi mainittu rikkoo muuten toimivan ulkoasun ja hahmojen hauskan animoinnin luomaa tunnelmaa. Tämä on loppujen lopuksi pieni murhe, sillä MotionPlus näyttää EA:n käsissä kyntensä terävästi ja odotankin innolla seuraavaa Wiin tennispanostusta. Siihen asti Grand Slam Tennis asettaa tennispelien riman sen verran korkealle, että sitä ei välttämättä aivan heti ylitetäkään.
Kommentit
Hmm, kumpikohan ois sitten parempi, t...
Hmm, kumpikohan ois sitten parempi, tämä vai Virtua Tennis 2009? Itseäni VT miellyttäisi ajatuksen tasolla enemmän, mutta Kastlen arvostelu sai miettimään ostopäätöstä uudestaan.
Kokemusta ei ole VT:stä, hurjaa jos s...
Kokemusta ei ole VT:stä, hurjaa jos sekin on näin hyvä.
Huomio arvosteluun: osa GST:n vähemmän merkityksellisistä ominaisuuksista jäi kokematta kunnolla Wiin huoltoon lähtemisen vuoksi.
^Oho, siis sullakin on Wii huollossa?...
^Oho, siis sullakin on Wii huollossa? Perskeleen harvinaista, mutta itsellä levisi Wii myös.
"Ohjeissa ei ole edes mainittu sellai...
"Ohjeissa ei ole edes mainittu sellaista elintärkeää neuvoa, että lyönnin jälkeen kannattaa osoittaa Wiimotea suoraan eteenpäin"
Mitä logiikkaa tuossa on? Kuulostaa harvinaisen typerältä ratkaisulta.
"Ruutuohjeet muistuttavat onneksi use...
"Ruutuohjeet muistuttavat onneksi usein kalibroinnin ohella muista kullanarvoisista kontrollivinkeistä."
Tuo on monesti rasittava ominaisuus (joka löytyy liian useasta pelistä), miten usein ohjeita näytellään?
Lataustaukojen aikana näkyvät, joten ...
Lataustaukojen aikana näkyvät, joten ehkä sanavalinta oli harhaanjohtava. No, näkyy ne ohjeet ruudulla enivei..
Famaz, tuo kalibrointi taitaa olla pa...
Famaz, tuo kalibrointi taitaa olla pakollista että peli tietää missä asennossa ennen aloituspalloa ohjain on.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi