Fun Bits Interactiven taustajoukoissa vaikuttaa useita pelialan veteraaneja. Tietotaito ja kokemus näkyvät firman ensimmäisessä julkaisussa: Escape Plan on oivaltava, hauska ja omalaatuinen teos.
Pakomatka
Lil ja Laarg ovat pulassa. Testilaboratorion vankeina heitä odottaa varma kuolema. Pelaajan tehtävä on auttaa kaksikkoa pakenemaan surmanloukusta. Paikkaa pyörittävä ilkeä tiedemies Bakuki on kuitenkin asiasta eri mieltä ja yrittää kätyreineen estää Lilin ja Laargin aikeet. Taustoja ei turhaan selitellä, eikä niitä oikeastaan kaipaakaan. Sympaattisen näköiset otukset ovat joutuneet vangituiksi, ja sitä vain haluaa auttaa miekkoset turvallisesti ulos laitoksesta. Matka on mustan veren tahrima mutta samalla hauska ja hellyttävä.
Escape Plan sopii käsikonsolille erinomaisesti. Kentät ovat lyhyitä ja rytmitys muutenkin selkeää. Jokainen taso on oma pikku maailmansa, joten pelin pariin on helppo heittäytyä vaikka vain yhden pulman ajaksi. Toisaalta Lilin ja Laargin pakomatka tekee nopeat pelisessiot vaikeiksi – peliin uppoutuu. Vaikka tarina on hyvin yksiselitteinen, horisontissa häämöttävä vapaus jaksaa innostaa pulmasta toiseen.
Kenttien läpäisyssä täydellinen kolmen tähden suoritus vaatii nopeuden lisäksi tarkoin harkittuja liikkeitä. Jokainen ruudun kosketus lasketaan mukaan ja arvosana tippuu jo muutamasta ylimääräisestä eleestä. Valitettavasti arvosanojen paranteleminen ei tarjoa oikeastaan mitään lisäarvoa, sillä Escape Planin verkkotuki on olematonta. Jokaisen kentän jälkeen näytetään arvosana ja lasketaan käytetyt eleet, joten miksi ei ole tulostauluja joihin suorituksiaan voisi verrata? Minkäänlaista moninpeliä ei ole.
Ajoitus, ajoitus ja ajoitus
Varta vasten Vitalle kehitetty latauspeli luottaa käsikonsolin uusiin ominaisuuksiin. Kentistä selvitään hengissä kosketusnäytön, takapaneelin ja kallistussensorin avulla. Jokainen taso tarjoaa oman pulmansa, mutta hyvin usein ratkaisut ovat yksinkertaisia. Aivonystyröiden sijaan Escape Plan testaa pelaajan sorminäppäryyttä ja oikea-aikaisuutta. Asioiden pitää tapahtua oikeassa järjestyksessä ja oikeaan aikaan, muuten kuolema korjaa. Ratkaisu on nerokas. Kenttiä joutuu pähkäilemään aivan toiselta kantilta kuin pelin alussa kuvitteli.
Kenttien läpäisy vaatii usein useamman ohjausvaihtoehdon yhteistyötä. Pelaajan täytyy muun muassa tökkiä esteitä pois tieltä ja painella nappeja kosketusnäytön avulla luoden samalla jalansijaa takapaneelia täppäilemällä. Pulmat ovat toisistaan poikkeavia, vaikka loppua kohden kierrätetäänkin samoja elementtejä. Silti pelaaminen ei tunnu missään vaiheessa puurtamiselta.
Monipuolisuutta tuovat myös Lilin ja Laargin toisistaan poikkeavat kyvyt. Hentoinen Lil pystyy naukkailemaan sumppia kahviautomaateista, jolloin kofeiinin yliannostus purkautuu nopeina juoksupyrähdyksinä. Lil voi niin ikään pumpata itsensä täyteen ilmaa kenttiin ripotelluista säiliöistä sekä rikkinäisten putkien raoista. Kohti korkeuksia kohoavaa hahmoa ohjataan kallistussensorin avulla. Pullukka Laarg on kaveriaan hitaampi mutta pystyy jykevän ulkomuotonsa ansiosta rikkomaan esteitä tieltään.
Escape Plan pohjaa vahvasti fysiikkaan. Pelin tapahtumat noudattelevat luonnonlakeja sopivan tarkasti mutta silti pilke silmäkulmassa. Suurin osa kenttiin ripotelluista tavaroista on liikuteltavissa. Ensisilmäyksellä merkityksettömät esineet myös vaikuttavat pelin kulkuun. Keskelle kulkuväylää kaatunut luudanvarsi on hengenvaarallinen hahmon siihen kompastuessa. Jyväsäkkejä, patjoja ja jopa lampaita voi käyttää pehmentämään korkeaa pudotusta.
Kiitettävän erilainen kokemus
Peli lumoaa tunnelmallaan. Rauhallinen musiikki ja hahmojen hassut äännähtelyt tukevat pelkistetyn mustavalkoista mutta tyylikästä ulkoasua erinomaisesti. Maalaukselliset välinäytökset onnistuvat harkituin minimaalisin elein niin ikään kohottamaan tunnelmaa. Mustaa huumoria viljellään muun muassa taputtamalla pelaajan kömmähdyksille. Vaikka pelissä kuolee usein, hymy on herkässä.
Escape Plan täyttää onnistuneen latauspelin tunnusmerkit. Se on helposti lähestyttävä, hauska ja koukuttava. Toisaalta pelin pelaa läpi alle neljässä tunnissa. Kun suorituksiaan ei pääse vertailemaan muiden kanssa, uuden läpipeluukierrokseen aloittaminen ei houkuttele. Pulmat ovat tismalleen samat seuraavallakin yrittämällä. Lyhyestä kestosta, heikosta uudelleenpeluuarvosta ja verkkotoimintojen puutteista voisi kyynisempi arvostelija napata useamminkin tähden pois. Näin ainutlaatuisia kokemuksia tulee vastaan kuitenkin aivan liian harvoin. Escape Plan on arvosanansa ansainnut.
Escape Plan on ladattavissa PlayStation Storesta hintaan 12,95 €.
Kommentit
Sais tulla tämä myös PS3:lle Storesta...
Sais tulla tämä myös PS3:lle Storesta ladattavaksi. Vaikuttaa Unchartedin ohella Vitan parhaalta julkaisupeliltä.
Todellakin lataamisen arvoinen! Hahmo...
Todellakin lataamisen arvoinen! Hahmojen jokeltamisen kuuntelu jo itsessään on hauskaa, ja pelin mustavalkoinen ulkoasu on todella luokseen kutsuva. Musiikkiosasto ei oikein iskenyt omaan korvaani, mutta koska Escape planissa on ingame -toiminto omille lemppari biiseille, "klassisen" tunnelman saa muutettua nykyaikaisemmaksi vain menemällä omaan musiikki kirjastoon. Sen jälkeen voikin keskittyä pelisankarien tappamiseen. :D
Escape planin huumori tuo mieleen lemmingsin, jonka alkuperäinen tietokone versio oli paljon haastavampi(allekirjoittanut sattui tosin olemaan silloin myös pieni lapsi, jonka pulmanratkonta kyvyissä ei ollut kehumista), kuin tämä mustavalkoinen paholaisen keksintö. Pelastettavia oli näet moninkertaisesti enemmän ja pelaajan käytössä olleiden apuvälineiden määrä oli rajattu, puhumattakaan siitä, että niitä piti osata hyödyntää toisinaan nopeasti, tai sai esimerkiksi todistaa poppoon kuolemista ison "konepistoolitykin" eteen. =P
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi