Ruotsalaisen Nicklas Nygrenin, taiteilijanimeltään Nifflasin Knytt Underground on varsin erikoinen tasohyppely. Knytt Undergroundin tunnelma on jännittynyt mutta samalla kiireetön. Se ei koreile grafiikalla mutta näyttää silti visuaalisesti todella nätiltä. Kaiken lisäksi pelin PEGI-ikärajaksi on lätkäisty 16 kielenkäyttönsä vuoksi.
Kohtalon kellot
Tarinan keskipisteessä on keijukainen Mi Sprocket, jonka täytyy kilauttaa kuutta kohtalon kelloa. Jos kellot jäävät soittamatta kuuden sadan vuoden välein, voi tämän aiheuttama kohtalokas ketjureaktio tuhota koko maailman. Mi seikkailee Knytt Undergroundin ensimmäisessä jaksossa kohtuullisen normaalina pikkutyttönä, minkä jälkeen tämä muuttuu kolmiosaisen kakkosjaksossa palloksi. Aivan Metroid-henkisestä meiningistä ei kuitenkaan ole kyse, vaan tällä kertaa pallolla enimmäkseen pompitaan. Toisaalta kolmannessa jaksossa Mi pystyy Metroidin tapaan vaihtelemaan pallon ja ihmismuodon välillä.
Mi osaa juoksemisen ja loikkimisen lisäksi kiipeillä pystysuoria seiniä pitkin kuin hämähäkki. Tiukoissa paikoissa Mi voi muuttua lyhyeksi hetkeksi lentäväksi kipinäksi. Silloin tällöin kentissä tulee vastaan tulee etenemistä hidastavia puzzleja, joista suurin osa ei onneksi vaivaa rasittavasti pelaajan päätä. Osa puzzleista taas aiheuttaa harmaita hiuksia, jolloin kannattaa etsiä vaihtoehtoisia reittejä.
Huone 1800, saavu sinne siis
Kontrolleissa ei ole valittamista ja Mi juoksee mukavan vikkelästi. GamePadin tatit ja napit ovat omiaan erilaisten liikkumistapojen valjastamiseen. Jos liikkuminen olisi yhtään hitaampaa, voisivat pelin 1800 huonetta ruveta puuduttamaan hyvinkin nopeaa. Itse asiassa pelin tylsyys saattaa vaivata ennen pitkää jo muutenkin.
Knytt Undergroundin omaperäinen tarina on nimittäin ja valitettavasti kovin mitäänsanomaton, eikä siitä oikein meinaa saada otetta. Kun sinänsä tyylikäs ja minimalistinen maailma ei sisällä mitään ylimääräistä, on ambient-musan sävyttämä pelikokemus paikoin kovin pysähtynyt. Sarjakuvapuhekuplissa vilisevä dialogi vie toki juonta eteenpäin, mutta keskustelu ei jaksa kiinnostaa alkua pidemmälle paikoittaisesta hauskasta huumoristaan huolimatta. Lyhyet sessiot ovat hyvä vaihtoehto Knytt Undergroundin pelaamiseen.
Synkän kaunista
Tarinan keskinkertaisuus ei onneksi pysty täysin pilaamaan Knytt Undergroundia, sillä teknisesti ja tunnelmaltaan se on erityisen onnistunut. Synkissä kentissä kuljeskelemisessa on vakuuttavaa jännitettä, joka on saatu aikaan pienillä ja tyylikkäillä visuaalisilla kikoilla, sekä mainiolla äänisuunnittelulla. Nifflas voisi ruveta etsimään toista käsikirjoittajaa tuleville projekteilleen, koska Knytt Undergroundissa ei ole muuten moitteen sijaa.
Knytt Underground on hieno, omaperäinen ja tyylikäs tasoloikka, jota voi varauksin suositella genren suurkuluttajille. Synkkä maailma ja harkittu minimalistisuus voi karkottaa värikkäiden tasohyppelyiden ystävät, mutta lajityypin uudistumista kaipaavien kannattaa antaa pelille mahdollisuus.
Knytt Underground on ladattavissa Wii U:n eShopista hintaan 8,99€.
Kommentit
Mulla jäi tämä kesken kun peli on lii...
Mulla jäi tämä kesken kun peli on liian laaja. Tuli uutena tietona että huoneita on 1800. Annoin eShopissa kolme tähteä myös.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi