Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Need For Speed: The Run

Olen pelannut Need for Speed pelisarjaa jonkin verran. Omaksi suosikikseni on noussut Need For Speed: Most Wanted joka ilmestyi vuonna 2005. Kiinnostuin uusimmasta Need For Speedista kuultuani pelin tarinasta ja että se käyttää Frostbite 2 pelimoottoria. Arvostelussa arvostellaan vain yksinpeli.

Tarina

Pelin tarinassa Jack on suurissa ongelmissa. Hän on todella paljon velkaa väärille ihmisille ja on sen takia ongelmissa. Jack saa kuitenkin mahdollisuuden, hänen täytyy ajaa yli 4800 km, San Franciscosta New Yorkiin, jos Jack voittaa kisan hänen velkansa kuitataan ja hän saa 10 % kilpailun palkintorahoista.

Pelin alkuvaiheilla tuntuu että pelissä on paljon tarinan kerrontaa mutta siihen se jää. Oikeastaan pelin suurimmat juonen osuudet ovat alussa ja lopussa. Keskivaihe pelistä on silkkaa ajamista. Sikäli harmi sillä odotin että peli kertoisi tarinaa hieman keskivaiheillakin mutta ei. Ymmärrän kyllä sinänsä juonen haastavuuden koska kyseessä on nopeuskisa mutta kyllä tuohon väliin pari toimintakohtausta mahtuu.

Toiminta kohtauksia on vain muutama ja ne ovat quick time eventejä eli kohtia joissa on näytös mutta pitää painaa nappeja oikeaan aikaan. En oikein lämpene quick time eventeille, eikö pelkkä välinäytös aja samaa asiaa?

Tarinan vähyyden lisäksi omalla kohdalla harmittaa juonessa olevat aukot. Pelissä on aikana kisoja joissa kisataan toista kisaajaa vastaan ja tämä täytyy voittaa jolloin sijoitus kasvaa. Okei, myöhemmin pelataan samaa kisaajaa vastaan, hetkinen missä vaiheessa tuo edes ohitti Jackin? Juoni aukko on siinä että Jackin sijoitus ei laske vaikka nuo olisivatkin hänet ohittaneet.

Miljöö

Peliympäristö on monipuolinen, löytyy vihreää kansallispuistoa, maaseutua autiomaata, lumista rotkoa, kaupunkia ja puistoja. Todella virkistävää että ympäristöön on panostettu näin paljon. Pelin kilpailut eivät ole pelkää rata ajoa vaan reiteiltä löytyy oikoreittejä. On todella tyylikästä mennä oikoreittiä 120-150 km/h ja ei tiedä ollenkaan mitä edessä on tulossa. Ehkä vielä siistimpää on maaseudulla Lamborghinilla 300 km/h mutkittelevalle oikotielle. Miljöön vaihtuvuus on pelin kirkkaasti vahvin osa-alue.

Autot

Pelissä on paljon lisensoituja autoja joista varmasti jokainen löytää oman suosikkinsa. Autoja ei tietääkseeni voi tuunata kuten aikaisemmissa need for speedeistä mikä tosin sopiikin juoneen koska kuitenkin kyseessä on nopeus kilpailu. Autoja voi vaihtaa kuitenkin kesken kilpailun ajamalla bensa-asemalle kesken kilpailun mikä taas kumoaa tuon tuunauksen puuttumisen.

Pelimekaniikka

Peli pyörii Frostbite 2 pelimoottorilla ja sen näkee ulkoasusta, peli on todella komean näköinen ja pelin välinäytökset on karkkia silmille. Harmi että välinäytöksiä on vähän. Etapit koostuvat useista pienistä kilpailuista. Niihin sisältyy useampi kisa jossa pitää ohittaa tietty määrä kilpailijoita, ajan kiriminen ja pomo kilpailu.

Ohjaus on ihan hyvin toteutettu ja auto pysyy hyvin hanskassa. Ohjattavuus myös muuttuu hieman kun ajetaan jäällä mikä on ihan hyvä asia vaikka ohjaus ei mitenkään järisyttävästi muutu, kuitenkin tietää ajavansa jäällä.

Pelin uusi ominaisuus on ns. replay jos esimerkiksi kolaroit peli kelaa edelliseen checkpointiin. Ihan hyvä ominaisuus sillä replayden määrää on rajoitettu.

Kilpailut ovat aika samanlaisia välillä hieman tiukkoja mikä johtuu tekoälyn huijaamisesta. Muutamassa kohdassa sai tehdä työtä todella paljon että pääsi sen viimeisen tekoäly auton ohi. Onneksi tuota on vähän kuitenkin mutta muutamassa kohtaa piti ottaa monta kertaa uusiksi vaikka ajoin lähes virheettömästi. Viimeinen kilpailu on pelin ongelmallisin. Älä lue sillä sisältää hieman spoileria. Pelin viimeinen kilpailu on pitkä, siinä on pyritty eeppisyyteen esimerkiksi metro tunnelilla ja vastaan tulevien kaistalta. Myönnän että todella hyvä idea mutta samalla peli tekee suuren virheen: Koko kisa on scriptattu. Yritin monta kertaa kisaa ennen kuin tajusin yrittää vain pysyä perässä. Tämä kun onnistui ja loppu läheni yht’äkkiä tuli välinäytös ja ei tarvinnut kuin ohittaa suoralla ja se oli siinä.

Pientä viimeistelemättömyyttä löytyy Las Vegasista, lentäessäni Vegasissa autokaupan pihaan niin menin vain autojen läpi seinän sisään eli ei oltu kiinnitetty huomiota pieniin yksityiskohtiin, lisäksi jos ohjasin hieman yli joissain mutkissa niin näkymätön seinä esti pääsemiseni kerrostalon kulmalta
suoraan radalle.

Viimeisenä noottina tulee pelin pahin asia, poliisit takaa-ajavat aina silloin tällöin, jos taklaat poliisiauton ja se hajoaa, tulee siistin oloinen näytös, kun auto hajoaa, mutta et voi ohjata omaa autoasi ja silloin tekoäly kuskit puskee ohi. Tämä on todella tuskaista jos olet kilpailun loppusuoralla.

Lopputuomio

Need For Speed: Run on kohtalaisen hyvä peli. Siinä on runsaasti virheitä mutta kuitenkin siinä on runsaasti potentiaalia ja ideoita. Pelissä kilpailuviettiä tuo lisää se että voit kilpailla kisojen ajoista kaveriesi kanssa mikä saa yrittämään kilpailuja uudelleen ja uudelleen. Lisäksi ympäristöjen vaihtuvuus tuo sen että peli pysyy mielenkiintoisena.

Pelin suurimmat miinukset koskevat tarinan vähyyttä, juoni aukkoja ja muutamia teknisiä ongelmia. Ne eivät varsinaisesti pelillisesti haittaa mutta häiritsevät kuitenkin.

Suosittelen pelin läpipeluuta sillä kuitenkin monipuolinen paketti vaikka kisa toistavatkin samanlaista kaavaa.

Kirjaudu kommentoidaksesi