Ernő Rubikin mukaan nimetty pulmakuutio herää Rubik's Puzzle Worldissa eloon useilla eri tavoilla. Kuution muodostaville osasille eli pikkukuutioille on pyritty tuomaan omaa luonnetta mukaan. Pikkukuutioita kutsutaan nyt tuttavallisesti "cubieiksi", jotka haluavat oppia oikeasta elämästä lisää pelaajan opastuksella. Game Boy Colorin ja WiiWaren valikoimista tutun Toki Torin kehittäjä, Two Tribes jatkaa totutusti värikkään pirteällä linjalla ja älynystyröitä härnäävien ongelmien parissa.
Pähkinöitä purtavaksi
Ruudulle avautuvan minipelivalikoima kannattaa aloittaa aidosta Rubikin kuutiosta sekä sen muunnelmista. Perinteisen (3x3x3) Rubikin kuution ratkaisu tuntuu edelleen yhtä käsittämättömältä kuin ennenkin. Arvostelijan kaltaiselle matematiikkatohelolle peli antaa onneksi tärkeitä neuvoja sen ratkaisemiseen, jota voi hyödyntää myös aidon kuution parissa. Lisäksi pelaaja voi kokeilla valmiiksi ratkaistun Rubikin kuution purkamista ruudulle annettujen tehtävien perusteella.
Fit-minipelissä kuutioryhmä pyritään saamaan oikeaan järjestykseen, jotta se mahtuu ahtaiden seinien välistä. Tiukoissa paikoissa kuutiot voidaan murjoa hiukan littanampaan olomuotoon. Kentissä on usein aikaraja, jolloin seinät lähtevät liikkumaan automaattisesti. Jos kuutiot tipahtavat tyhjyyteen, peli loppuu siihen. Fit-minipelissä voi olla yhtäaikaisesti kaksi pelaajaa. Switchin tarkoituksena on vaihtaa ruudulle putoavat cubiet sopivaan järjestykseen. Viiden tai useamman samanvärisen cubien päästyä toistensa viereen ne katoavat tilaa viemästä.
Kuutiot opastetaan Guide-minipelissä samanväriseen päätepisteeseen asettamalla niiden eteen merkkejä, joilla kuutiot saadaan kääntymään, kiihdyttämään tai hidastamaan vauhtia ja vaikkapa pysähtymään hetkeksi. Näitä ominaisuuksia tarvitaan, etteivät ne osu toisiin kuutioihin. View-osuus aiheuttaa Wiin Rubik's Puzzle Worldissa ehkäpä eniten päänvaivaa. Pelaaja asettelee ylhäällä näkyvien mallien mukaan kuutiot kehikon sisään niin, ettei käytettäville kuutioille tarkoitettu määrä ylity. Tämän lisäksi mallit ovat kolmiulotteisia, joten rakennelman täytyy täsmätä joka kulmasta. Eikä siinä vielä kaikki: kuutioiden täytyy ainakin yhdeltä sivulta koskettaa toiseen kuutioon.
Neljä pelaajaa voi pähkäillä Boom Bloxia muistuttavassa osiossa nimeltä Deconstruct, jossa kuutiorakennelmat tuhotaan ampumalla kuutioita oikeisiin kohtiin. Vihreät ja siniset kuutiot saavat lentää kaukaisuuteen, mutta keltaiset, oranssit ja punaiset rankaisevat virhepisteillä. Moninpeliversiossa tavoitteena on vapauttaa kaikki oman väriset cubiet. Boom Bloxin ystäville Deconstruct ei tarjoa juurikaan uutta tai mullistavaa, varsinkin kun toteutus on huomattavasti köyhempää tasoa.
Rubik's Puzzle World sisältää lisäksi mahdollisuuden luoda itse sisältöä peliin. Compose-osiossa pelaajaa pyydetään esimerkiksi säveltämään iloinen ja surullinen laulu yksinkertaisella musiikinteko-ohjelmistolla. Visuaalista luovuutta voidaan harjoittaa Create-osion eräänlaisella piirtämisellä – cubiet asetetaan erilaisiksi kuvioiksi, kuten puuksi tai pilveksi. Sisällön luominen itsessään on aika kankeaa, mutta kärsivällisyys palkitsee pelaajan yllättävällä tavalla. Omat luomukset näkyvät ja kuuluvat lopulta pelin maailmassa. Taivaalla leijailevat tutun näköiset pilvet ja tasot läpäistyään loppumusiikkina kuuluu oma tekemä kappale. Täytyy tässä vaiheessa myöntää, että kiireessä rykäisty Ukko-Nooa ei juuri mieltä ilahduta useamman kerran kuultuna.
Casual ja Core
Rubik's Puzzle Worldin sisältämä nk. tarina aiheuttaa lähinnä myötähäpeää, mutta onneksi minipelit itsessään ovat täyttä laatua. Pulmien vaikeustaso ei ole heti mitoitettu pelaajan ulottumattomiin, mutta pähkinät muuttuvat aika koviksi purtaviksi ja suhteellisen äkkiä. Lukuisia pelitunteja on siis luvassa, jos aivokapasiteetti antaa myöten ja genre on lähellä sydäntä.
Grafiikka on selkeää ja värikästä. Wii-versio on saanut luonnollisesti kasvojenkohotusta verrattuna DS:n versioon ja tämä on vaikuttanut myös itse minipeleihin, jotka ovat paikoin sisällöltään monimutkaisempia, vaihtelevampia ja haastavampia kuin käsikonsolin pulmakokoelmassa. Pelin musiikki on tarttuvaa mutta pähkinöiden pohdintaa stimuloivaa taustamusiikkia, josta eräitä otteita voisi kuunnella jopa vapaa-aikanakin.
Wiin kontrollit ovat ilahduttavan vakaat ja miellyttävät – ohjaaminen on itse asiassa paikoin tarkempaa kuin DS:llä. Wiimotea osoittamalla ja A-nappia painamalla hoituvat perustoiminnot, kun taas Nunchukin tattia tarvitaan kääntämään pelinäkymää eri suuntiin.
DS on luonteeltaan ehdottomasti sopivampi alusta Rubik's Puzzle Worldin kaltaiselle pelille, joka on parhaimmillaan pienissä erissä helposti käteen mahtuvassa koossa. Tästä johtuen tähtimäärä voisi olla pykälän pienempi, mutta Wii-version toteutuksessa ei ole yksinkertaisesti moitittavaa sen enempää kuin käsikonsolin vastaavassakaan. Vaikka Boom Bloxin paikkaa ei hätyytelläkään Wiin pulmapelien kuninkaana, on Rubik's Puzzle World puzzlepojille ja -tytöille oiva valinta.