Hullut japanilaiset
Sekopäiset japanilaiset tv-kilpailut ovat löytäneet tiensä Suomeen ja kotimaassa tehtaillaan näistä sinänsä hauskoista älyttömyyksiä jo omia versioita. Minipelikokoelma Family Party: 30 Great Games ottaa selvästi mallia japanilaisen television omituisuuksista ja marssittaa koko perheen kilpailijat – lapset, isät ja äidit sekä isovanhemmat – sahaamaan puuta, keinumaan patjatornien päällä sekä heittelemään tynnyreitä riman yli.
Nunchukia ei pelaamiseen tarvita, sillä ohjaus onnistuu pelkän Wiimoten avulla. Monissa otteluissa vaaditaan vimmaista ravistamista, mutta muutamia kekseliäitäkin heilautuksia on luvassa. Minipelien erilaisia ohjausvariaatioita on kehitetty kiitettävä määrä. Joskus ohjausta ei ole mietitty loppuun saakka, sillä eräissä asennoissa nappien painaminen ohjaimen heiluttamisen ohella ei ole lainkaan luontevaa – saati sitten hauskaa. Yksin pelattavaksi tarkoitettu Challenge-moodi lykkää tahkottavaksi minipelejä yhdestä eri teemasta (Athletic, Shooting, Castle, Muscle, Variety) kerrallaan. Battle-moodi tarjoaa pelattavaa enintään neljälle pelaajalle. Jos kapulan varressa heiluu määrällisesti tätä vähemmän, toimittaa tuskastuttavan tehokkaaksi ohjelmoitu tekoäly loppujen pelaajien virkaa. Battle-moodissa minipelejä voi valita vapaasti niistä, mitä milloinkin on saatavilla.
Kolmestakymmenestä pelistä on saatavilla aluksi vain puolet, mutta hienosti pärjäämällä niitä avautuu lisää. Tässä on myös yksi monista kompastuskivistä. Kaikkien pikkupelien avaamiseen tarvitaan ilmeisesti melkoista onnistumisprosenttia, joka taas vaatii mielenkiintoa tehtävien läpäisemiseen. Muutamista tapauksista löytyykin vaadittavaa imua, vaikka ensituntemukset eivät tuota kovin rohkaisevia mielikuvia. Family Partyyn kannattaa suhtautua hiukan samalla tavalla kuin WarioWare-sarjan mikropeleihin: ensimmäisellä kerralla pelimekaniikan salat menevät yli hilseen, mutta seuraavalla kerralla ollaan jo viisaampia. Vaikka laadullisesti Family Partylla ei ole asiaa samalle viivalle Warion mikrohölmöilyjen kanssa, viihdyttävät muutamat, ideoiltaan hölmöimmät tapaukset kohtuullisesti. Näitä ovat esimerkiksi vaikea mutta koukuttava trapetsitaiteilu sekä sillan ylitys, jossa muut pelaajat yrittävät pudottaa ylittäjän ampumalla tätä värikuulilla.
Vaikeustaso yllättää
Family Party: 30 Great Games on vaikea tapaus niin arvostelemisen kuin pelaamisenkin suhteen. Minipelit vaikuttavat ensinnäkin turhauttavan vaikeilta, ja aluksi syypäänä pelaaja voi pitää moiseen ohjausta. Totta toinen puoli, mutta pienen harjoittelun jälkeen kärsivällinen Wiimote-ottelija pääsee useimpien pikkupelien kohdalla sinuiksi. Vaikeusaste pysyy kuitenkin valitettavan korkeana, eikä tuotoksen viimeistelemättömyys paranna tilannetta millään tavalla. Kehittäjä Tamsoftin pahin virhe on ehdottomasti harjoitusmahdollisuuden puute. Taistoihin lähdetään kylmiltään heppoisten ruutuohjeiden avulla, joista ei välttämättä edes selviä kuinka Wiimotea pitäisi oikeasti pidellä käsissään. Lisäksi eräiden minipelien (kuten edellä mainittu trapetsitaiteilu) ohjeet valehtelevat ja oikeat napit löytyvät vain kokeilemalla. Neljän Wiin kaukosäätimen omistajille Family Party: 30 Great Games on omimmillaan. Illanvietoissa minipelien kiihtyvät ja hektiset tunnelmat voivat luoda hauskoja hetkiä.
Graafisesti peli ei juuri säväytä, mutta satunnaiselle pelaajalle homma toimii varmasti moitteettomasti. Hahmot ovat toki hiukan tylsiä, eikä tukea Mii-hahmoille valitettavasti löydy. Neljään osaan jaettu ruutu haittaa merkittävästi ulkoasun selkeyttä, tapahtumat kun nähdään pienellä alueella. Iloisia värejä on luvassa ruudun täydeltä – onhan tekele nimeään myöten koko perheelle suunnattua hauskanpitoa. Äänimaailma vaihtelee raivostuttavasta kohtuuhauskoihin oivalluksiin, joita ovat vaikkapa lipunnostopelin nopeutetut, tarkoituksella pelaajan keskittyneisyyttä häiritsevät ohjeet.
Family Party: 30 Great Games on selvästi satunnaiselle pelaajalle ja koko perheelle suunnattu minipelikokoelma, mutta vaikeusasteeltaan se voisi sopia kokeneemmalle, nopearefleksiselle ohjaimen kurittajalle. Harmi vain, että tällaisena lopputuotteena se ei todennäköisesti jälkimmäistä kiinnosta. Halvempi ohjevähittäishinta on kuitenkin yksi positiivisista seikoista, jonka ansiosta Family Party voi saada oikeutuksen pelihyllyssä.