Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Early Access

Katsaus Steamin Early Access -peleihin: osa 1

Uusimman Farming Simulatorin konsoliversiota odotellessa on hyvin aikaa jättää pädi hetkeksi rauhaan ja hypätä sohvanpohjalta näppiksen ääreen.
Early Access mahdollistaa pääsyn peleihin jo niiden kehitysvaiheessa, ja Steam onkin täyttynyt näistä enemmän tai vähemmän keskeneräisistä tekeleistä. Palvelu on mielenkiintoinen ja toimiva, jos tekijät vain kuuntelevat saamansa palautteen muokaten teostaan tarpeiden mukaan. Aina ei kuitenkaan näin ole, joten valitettavan moni peli jää junnaamaan siihen ensimmäiseen kehitysvaiheeseen, kun pelaajien rahat on jo viety. Onpa sekin ihme nähty kun Early Access -projekti tuli valmiiksi, mutta en ole varma näinkö vain unta.
Juttusarjan ensimmäisessä osassa käsitellään paria hyvin onnistunutta Early Access -peliä. Don't Starven tekijät ovat oivaltaneet ilmaisen testivoiman potentiaalin ja hyödyntävät sitä toimivan yksinpelin muuntamisessa yhdessä pelattavaksi versioksi. Space Engineersin taustatiimi puolestaan yllätti positiivisesti päivityksien runsaalla määrällä.
Toisessa osiossa käydään läpi yksi suuri pettymys, pari omaa suosikkiani sekä suomalainen Early Access -tulokas.

Don't Starve Together Beta

Don't Starve meni ilmestyessään minulta täysin ohi, mutta sain moninpelin betaan koodin ja sitähän täytyi kokeilla. Kuvien perusteella peli vaikutti suoraan sanoen tylsältä, enkä odottanut kovinkaan mieleenpainuvaa kokemusta.
Olin todella väärässä. Eteeni avautui valloittava sarjakuvamainen tyyli sekä avoin maailma täynnä tutkittavaa, eikä tippaakaan tylsyyttä. Minkäänlaisia ohjeita ei anneta, joten erehdys ja oivallus tulevat hyvinkin tutuiksi. Hahmon kolme toisiinsa kytkeytyvää perustarvetta käyvät selväksi viimeistään siinä vaiheessa, kun vatsa alkaa kurnia. Syömällä huolletaan vatsaa, mutta myös terveyttä ja mieltä. Mielenterveys tuo selviytymiseen omat mielenkiintoiset haasteensa.
Yllätyksiä piilee joka kiven kolossa, eikä koskaan voi olla liian varma siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Juuri kun luulee hanskaavansa tilanteen, niin kaikki menee mönkään ja raivotautiset koirat tulevat pilaamaan kaiken tai salama sytyttää kallisarvoiset marjapensaat tuleen. Vieläkin naurattaa ensimmäinen yö ja arvokas oppitunti nuotion ylläpitämisen tärkeydestä. Vaarantunnetta kokemukseen tuo elämän kertaluonteisuus.
Selviytymispelien buumi ei tunnu laantuvan, mutta Don't Starve erottuu massasta kuvakulmansa sekä hienon ulkoasunsa vuoksi. Yksinpelinä Don't Starve on jo saatavana Playstation Storesta ja eiköhän se kaverin kanssa pelattava versiokin sinne vielä ilmesty. Nälkiinnytään toistaiseksi yhdessä vain PC:llä.

Space Engineers

Space Engineers on avaruuteen sijoittuva hiekkalaatikko, jossa voi rakentaa oman Tie Fighterin tai vaikka tukikohdan asteroidin sisään. Varsinaista tarinaa ei ole, mutta pelimuotoja on kaksi. Vapaa moodi antaa heti alussa kaikki palikat käyttöön ja survivalissa voi valita aloituksen muutamasta valmiista vaihtoehdosta, joissa resurssien määrä vaihtelee.
Space Engineers on kulkenut pitkän matkan hienosta teknologiademosta pelattavaksi peliksi. Sisältöä alkaa olla jo sen verran reilusti, että tekemistä riittää tuntikausiksi. Päivityksiä sekä uutta sisältöä julkaistaan viikoittain ja moninpelikin on pelattavassa kuosissa. Optimointiosastolla riittää silti edelleen töitä, sillä nykimistä esiintyy paikoitellen melko pahasti.
Space Engineers opetti minulle fysiikan lakeja kantapään kautta. Rälläköin alustani uuteen uskoon ja päätin irrottaa siitä moottorit. En tajunnut ottaa huomioon painovoimaa tai pikemminkin sen puutetta, joten irrottamani osa alkoi lipua hitaasti kohti ääretöntä. Hoksottimeni pelasivat nopeasti ja käynnistin välittömästi pelastusoperaation. Jetpackini voima kuitenkin yllätti minut ja törmäsin niihin kallisarvoisiin moottoreihini singoten koko häkkyrän ikuisuuteen.
Youtubessa on läjäpäin videoita, joilla pelaajat esittelevät massiivisia tähtiristeilijöitä, asteroidikaivoksia ja kuumönkijöitä. Hienointa oli huomata, että tekijät oikeasti kuuntelevat palautetta ja lisäävät uusia rakennuspalikoita jopa useita kertoja viikossa.
Potentiaalia Space Engineersissä on paljon, ja mikä parasta: pääsemme nauttimaan tästä myös konsoleilla. Näillä näkymin se julkaistaan ensin yksinoikeudella vuodeksi Xbox Onelle ja PS4-versio seuraa sen jälkeen.

PC-pelaamisesta voi käydä keskustelua KonsoliFINin foorumilla.

Kirjaudu kommentoidaksesi