Alun perin vuonna 2012 PlayStation Vita -käsikonsolille julkaistu Gravity Rush keräsi puolelleen nopeasti vankan fanikuntansa. Painovoimakikkailu edusti myös Vitan vajavaisen pelitarjonnan kirkkainta kärkeä. Viime kuussa peli rantautui myös PlayStation 4:lle erinomaisista teräväpiirtokäännöksistä tunnetun Bluepoint Gamesin ehostamana. Omalaatuisella ideallaan sekä hiotulla käännöstyöllä Gravity Rush Remasteredilla lienee tarvittava potentiaali tavoittaa yleisönsä myös tv-ruudun äärellä.
Kattia kanssa
Tarina alkaa leijuvassa Heksevillen kaupungissa, jossa nuori Kat-tyttö herää muistinsa menettäneenä. Mystisen kissatoverin avittamana tämä huomaa nopeasti kontrolloivansa painovoimaa. Uusi kyky mahdollistaa sekä liikkumisen ilmateitse kuin myös irrallisten tavaroiden liikuttelun pitkin Heksevillen katuja. Yliluonnolliset voimat herättävät väistämättäkin kaupungin asukkaissa negatiivisia ennakkoluuloja, mikä osittain saa myös Katin hakemaan omaa paikkaansa kaupunkilaisten keskuudessa.
Suuri osa peliajasta vietetään yläilmoissa. Painovoimasta irtautuminen hoituu kätevästi yhden napin painalluksella, minkä jälkeen hahmoa on mahdollista lennättää pelaajan valitsemaan suuntaan. Alussa painovoiman ja sen voimattomuuden välillä tasapainottelu saattaa osoittautua hankalaksi, mutta pienen totuttelun jälkeen maan ja taivaan välinen liikkuminen tapahtuu sulavammin kuin uskoisikaan.
Kat suoriutuu erinomaisesti myös taistelijana. Taistelumekaniikat ovat yksinkertaisia ja helposti opittavissa. Alussa hahmon taidot koostuvat pääosin vain muutamasta ilmaliikkeestä. Tarinan edetessä hahmoa on kuitenkin mahdollista kehittää monipuolisen kykypuun avulla tehokkaammaksi sekä liikearsenaaliltaan monipuolisemmaksi. Uudet kyvyt lunastetaan sekä ympäristöstä että tehtävistä saaduilla jalokivillä, jotka toimivat pelin valuuttana.
Vaikka Gravity Rush on alun perin kehitetty Vitan ehdoilla, onnistuu Heksevillen lääni yllättämään laajuudellaan. Kaupunki on jaettu erillisiin ja toisistaan eroaviin alueisiin, jotka avautuvat koluttavaksi pää- ja sivutehtäviä suorittamalla. Heksevillen lisäksi päästään koluamaan rinnakkaisulottuvuuksissa psykedeelisemmissä miljöissä. Tehtävät koostuvat noin 15-20 minuutin haasteputkista, joiden tarjonta vaihtelee kaupungin arkipäiväisten askareiden hoitamisesta aina Nevi-hirviöiden kukistamiseen.
Juurista viis
Teknisesti Gravity Rushin PlayStation 4 -versio on eittämättä onnistunut remasterointi Vitalla nähdystä teoksesta. Käsikonsolin jättämät rajoitukset ovat kuitenkin nähtävillä kotikonsolin äärellä.
Vaikka graafista ilmettä on saatu ehostettua tuntuvasti, muun muassa kaupunkimaisema kärsii minimalistisista tekstuureista sekä erinäisten objektien äkillisistä katoamisesta. Tästä huolimatta pelin vapaasti tutkittava maailma tarjoaa Vita-juuristaan huolimatta reilusti nähtävää ja ihmeteltävää. Lisäksi ohjattavuus on saatu käännettyä erinomaisesti PS4:n DualShock-ohjaimelle. Nopeatkin äkkikääntymiset sekä ilmaliidon kautta suoritettavat hyökkäykset sujuvat lähestulkoon ongelmitta. Pientä ja hyvin satunnaista epätarkkuutta on silti havaittavissa. Virheliikkeet olivat kuitenkin itselläni sen verran harvassa, että sillä ei ollut tunnelmaa rikkovaa vaikutusta jo muuten erinomaisessa konseptissa.
Gravity Rush Remastered on erinomaisesti terävöity kokonaisuus PS Vitalla nähdystä klassikosta, minkä ansiosta se tarjoaakin Vita-version ohittaneille täydellisen mahdollisuuden kokea käsikonsolin menestyshitti parhaalla mahdollisella tavalla ennen yksinoikeudella PlayStation 4:lle ilmestyvää jatko-osaa.