Vuosi 2012 on kohta takanapäin ja on aika tarkastella vuoden suomalaisia pelejä. Pienen pallomme pyörähtäessä auringon ympäri on pelimarkkinoille saatu mukavasti kotimaisia tuotoksia.
Lisää tähtipölyä
PlayStation Vita saapui kauppojen hyllyille helmikuussa, ja sen julkaisupeleihin saatiin myös suomalaisväriä Housemarquen Super Stardust Deltan muodossa. Helsinkiläisfirma onnistui taas ylittämään itsensä, koska peli sopii loistavasti PlayStationin uudelle käsikonsolille. Jatko-osa PlayStation 3:lla menestyneelle Super Stardust HD:lle tarjoaa hauskaa ja värikästä avaruusräiskintää. Asteroidit ja vihollisalukset saavat kyytiä monissa pelimuodoissa, ja lisäintoa tuo kavereita vastaan kilpaileminen tulostaulujen kautta. Vitan erikoisominaisuuksia hyödyntävien minipelien toimivuudesta voidaan kiistellä, mutta ne tuovat sentään uutta mielenkiintoa yksinkertaiseen – vaikkakin viihdyttävään – perusmekaniikkaan. Peli on saanut arvosteluissa melkein pelkästään positiivista kritiikkiä.
Alan Wake Amerikan painajaisessa
Vuonna 2010 julkaistu Alan Wake on yksi suurimmista suomalaisista tuotoksista konsolien nykysukupolvessa. Tänä vuonna kehittäjä Remedy pisti pihalle hieman erilaisen ja pienemmän jatko-osan, Alan Wake's American Nightmaren. Ainoastaan digitaalisena saatava julkaisu on pääasiassa sitä samaa, jota alkuperäinenkin osa oli. Uuden tarinan rinnalle tuotiin kuitenkin arcademainen Fight 'till dawn -pelitila, jossa taistellaan jatkuvasti kasvavia vihollislaumoja vastaan ja pyritään selviytymään aamuun saakka.
Pitkäikäinen autopelisarja suomalaisten käsissä
Klassinen kaahailusarja Ridge Raceriin uudistui tänä vuonna totaalisesti. Tähän mennessä yksinomaan japanilaisen Namcon tehtailemien autopelien kehitysvastuu siirtyi monien yllätykseksi suomalaisille. Flatouteista tuttu Bugbear sai vapaat kädet Ridge Racerin lisenssin kanssa. Tuloksena syntyi Ridge Racer: Unbounded. Peli ottaa paljon mallia firman aiemmista tuotoksista sekä Burnouteista ja lisää perinteiseen katukisailuun tuhovoimaa. Vastustajat ja ympäristö saavat kyytiä romurallin tiimellyksessä, mikä saattaa luoda ratoihin uusia reittivaihtoehtoja. Uusi suunta pelille virkistää mukavasti ensi vuonna 20-vuotisjuhliaan viettävää pelisarjaa.
Moottoripyörillä ennätyksiä rikkomaan
Nykyään Ubisoftin alaisuudessa toimiva Redlynx on tunnettu jo pitkään Trials-peleistään. PC:llä suureen suosioon noussut sarja siirtyi konsoleille hyvällä menestyksellä vuonna 2009, kun Trials HD nousi nopeasti yhdeksi suosituimmaksi peliksi Xbox Live Arcadessa. Jatkoa seurasi tänä vuonna Trials: Evolutionin muodossa. Ei mennyt kauaakaan, kunnes ennätykset rikkoutuivat jälleen. Peli kiri yhdessä viikossa nopeimmin myyneeksi peliksi Xboxin latauskaupassa ja on myös kokonaismyynneissä aivan kärjessä. Evolution noudattaa pitkälti samaa kaavaa kuin edeltäjänsäkin, ja mitä sitä miltei täydellistä mekaniikkaa muuttamaan. Uutukaisessa päästään kisailemaan paitsi ulkotiloissa myös jopa neljän pelaajan kesken.
Kaunista fantasiaa
Frozenbyten upea kaksiulotteinen fantasiaseikkailu, Trine 2, saapui jo viime vuonna muualle maailmaan ja Euroopassakin vain Xboxille. PlayStation-versiota saatiin vanhalla mantereella odottaa pitkään johtuen sen kivisestä tiestä Sonyn laadunvalvonnan läpi. Loppujen lopuksi peli saapui PlayStation Storeen maaliskuussa. Trine 2 toi myös suomalaisväriä Nintendon uutuskonsoli Wii U:n julkaisupelivalikoimaan. Director’s Cut - lisänimeä kantava versio tuo mukanaan ennennäkemätöntä sisältöä, kuten uusia tasoja ja pelimuotoja.
Lintuja, supersolu ja maastamuutto Brasiliaan
Suomalaisesta pelialasta on vaikea puhua mainitsematta Roviota ja Angry Birdsiä. Yhtiö on jatkanut menestystarinaansa tänäkin vuonna: yhteistyö LucasArtsin Star Wars -brändin kanssa, oheistuotteiden valtaisa menekki ja jatkuvasti mobiilikauppojen top-listojen kärjessä kiikkuvat pelit. Rovio toi tänä vuonna markkinoille myös muuta kuin pelkkiä lintuja, kuten esimerkiksi Angry Birdsin possuihin keskittyvän Bad Piggiesin ja fysiikkapulmailu Amazing Alexin.
Toinen suomalainen menestystarina kantaa nimeä Supercell. Pari vuotta sitten perustettu yhtiö toi tänä vuonna Applen mobiililaitteille kaksi peliä, Clash of Clansin ja Hay Dayn. Molemmat nousivat nopeasti todella suosituiksi, ja käyttäjäarvostelut puhuvat puolestaan; keskiarvona 4,5 tähteä. Kunniamainintoja firma on saanut Suomessa kaksin kappalein: ensin Supercell valittiin marraskuun alussa vuoden suomalaiseksi pelinkehittäjäksi ja pari viikkoa myöhemmin yhtiö sai parhaan startup-yrityksen tittelin.
Myös suomalaissyntyinen sarja Max Payne sai jatkoa tänä vuonna. Kaksi ensimmäistä New Yorkiiin sijoittuvaa osaa olivat suomalaisen Remedyn käsialaa ja varmasti tärkeimpiä kotimaisia pelijulkaisuja koskaan. Max Payne 3:n kehitys siirtyi kuitenkin Rockstar Vancouverille, ja samalla maisemat pelissä vaihtuivat Brasilian aurinkoon. Mutta oli kehittäjä kuka tahansa, Max Paynen juuret ovat aina Suomessa.
Kommentit
ISÄM MAA! Jos mainitsette mobiili-pel...
ISÄM MAA! Jos mainitsette mobiili-pelejä niin kai jotkut PC-pelitkin sopii tähän listaan.
Esim legend of grimrock ja black mesa...
Esim legend of grimrock ja black mesassa oli ainakin 1 suomalainen kehittäjä...
Suomalaisista peleistä eniten tulee p...
Suomalaisista peleistä eniten tulee pelattua Clash of Clansia ja Angry Birds: Star Warssia. Klassikoista Super Stardust HD lienee pitkäikäisin.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi