EA Sportsin FIFA Soccer-sarja on jalkapallopelien tunnetuin franchise, vaikka aikaisempien esitysten perusteella tämä ei olekaan täysin oikeutettua. PSP:n ilmestymisen myötä oli ilmiselvää, että pelisarjasta tehdään myös käsikonsoliporttaus. Valitettavasti EA ei näytä vaivautuneen testaamaan peliä juurikaan, tuntuu pikemminkin siltä, että PS2-version koodi survaistiin PSP-kääntäjän läpi ja katsottiin mitä syntyi. No, sutta ja sekundaahan siitä.
EA sportsin peli, hyvässä ja pahassa
Jos EA jotain osaa tehdä, niin kauniin näköistä peliä. Grafiikat ja äänet ovat FIFA Soccerissa olleet aina kohdallaan, eikä tämäkään peli tee poikkeusta. Stadionit on mallinnettu hienosti, pelaajien kasvot ovat niin tunnistettavia kuin mitä UMD:lle mahdutetulta peliltä voi odottaa, ääniefektit, selostus ja musiikit ovat lähes kiitettävää tasoa.
Toinen FIFA Soccerin selkeä vahvuus on suoraan lajin kansainväliseltä kattojärjestöltä ostettu ilmeisen kallis lisenssi, joka mahdollistaa oikeiden joukkueiden ja pelaajien nimien käyttämisen, joten Pro Evolution Soccerin tai World Tour Soccerin kaltaiseen sinnepäin-nimien käyttöön ei tarvitse turvautua. Mutta lisenssi ei takaa laatua.
Turnausta, haastetta, se on minun herkkuva
Perinteisten ystävyysotteluiden ja turnausten lisäksi FIFA Soccer tarjoaa myös nipun haasteotteluita, eli klassikkomatseja, joissa hypätään jommankumman joukkueen nappiksiin ja yritetään ottaa uudeelleenpelattavassa ottelussa selätysvoitto vastustajasta. Haasteet voittamalla kerätään pisteitä, joilla voi ostaa EA Shopista uusia stadioneita, jalkapalloja, musiikkia tai peliasuja näytösotteluita varten. Pisteitä saa myös muista sankariteoista, kuten moninpelimoodin käynnistämisestä tai ottelun voittamisesta vähintään viidellä maalilla.
Hiukan henkilökohtaista ilmettä peliin saa luomalla oman jalkapalloilijan. EA Sportsin peleissähän on jo jonkin aikaa ollut mahdollista luoda lähes itsensä näköinen urheilijankuvatus. FIFA Soccerin PSP-versioonkin tällainen ominaisuus on toteutettu, mutta tuskastuttavista latausajoista johtuen omaa pelimiestä jaksavat nysvätä vain kaikkein kärsivällisimmät.
Kauas pallot karkaavat
Lataustauot ovat muutenkin FIFA Soccerin toiseksi suurin murheen aihe: pelin käynnistymistä joutuu odottamaan, erätaukoa joutuu odottamaan, erätauolta palatessa joutuu odottamaan, ottelun tuloksia joutuu odottamaan. Jostain syystä jopa pallon lentämistä päätyrajan yli täytyy odottaa, mikä on ehkä kaikkein käsittämättömintä. Teknisesti toteutus on jossain juosten kustun ja huolimattomasti huitaistun välimailla.
Kaikkein pahinta on kuitenkin itse jalkapallo.
FIFA Streetiä epäonnekseen pelaamaan joutuneet tietävät, miltä tuntuu, kun jalkapalloilijat juoksentelevat kentällä oman mielensä mukaan, syöttävät minne sattuu, jäävät seisoskelemaan paikallaan vaikka kuinka yrittäisi johonkin suuntaan ohjata ja kaiken kukkuraksi iskevät pallon omaan maaliin yritettäessä syöttää vastustajan kenttäpäädyn suuntaan.
FIFA Soccerissa on onnistuttu vielä nokittamaan: koska pelaajia on enemmän kuin kolme, tarjoaa EA Sports ihan uuden raivostuttavan pelattavuusongelman: kontrolloitavan miehen vaihdoksen. Jos vaihdoksissa olisi järkeä, niin nappia painamalla otettaisiin kontrolloitavaksi palloa lähin tai toiseksi lähin mies. FIFA Soccerissapa valitaan aika usein puolustuslinjan alin, toisessa kenttälaidassa oleva keskikenttämies, pari jossain lähimaastossa majailevaa heeboa ja vasta noin viidennellä yrityksellä joku, josta olisi oikeasti hyötyä. Ja tässä vaiheessa rastinappia taotaan jo siihen tahtiin, että tästä hyödyllisestä äijästä hypätään suoraan siihen ensimmäiseen puolustuslinjan miekkoseen. Kaiken kukkuraksi ohjattava mies vaihtuu täysin satunnaisesti itsekseenkin, pari kertaa olen nähnyt ohjattavan pelaajan merkin hyppivän sekunnin sisällä puolen tusinaa kertaa kahden miehen väliä ennen asettumista jonnekin täysin muualle.
Upeinta ovat kulmapotkutilanteet, joissa omat pelaajat eivät liiku koskaan minnekään. Jalkapallossahan hyökkäävä joukkue oletettavasti yrittää tehdä kulmapotkusta maalin. FIFA Soccerissa mielenkiintoisemmaksi ratkaisuksi on todettu kolmen vaihtoehdon järjestelmä, jossa valitaan, mihin kohtaan pienempää boksia pallo keskitetään maalivahdin käsiin. Kulmapotkusta maalia ei tehdä. Piste.
Pelivinkki: vältä tätä
Harvoihin hyviin piirteisiin FIFA Soccerissa kuuluvat erinomaisesti toteutetut vapaapotkut ja kamerakulmien säädettävyys täydellisesti omien mieltymysten mukaan. Mutta näistä valopilkuista on vaikea löytää lohtua siinä vaiheessa, kun aiottu läpisyöttö lähteekin kärkimiehen sijaan seilaaman kohti toista laitaa ja suoraan vastustajan jalkaan, tai kun puolustavat palaajat jähmettyvät paikalleen vastustajan hyökkääjän kiitäessä kuudentoista alueen sisälle ja sijoittaessa pallon avuttoman veskarin ohi verkon perukoille.
Kaiken kaikkiaan PSP:n FIFA Soccer on yksi huonoimmista jalkapallopeleistä koskaan, ja sitä voi suositella vain äärimmäisen masokistisille jalkapallonvihaajille. Kaikkien muiden kannattaa jättää peli rauhaan.