Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Frantics

Krapulaisen lysti

Mobiili- ja konsolipelaamisen näppärästi yhdistävä PlayLink-sovellus on saanut lisäpelattavaa bileiltoihin. Frantics-kokoelma tarjoaa 14 minipeliä, jotka oppii ennen kuin ensimmäinen juomaleilillinen on tyhjentynyt. Vaan tarjoaako 20 euron paketti sellaista pelattavaa, että kännykät kannattaa kaivaa taskusta esiin muutakin kuin Instagramia varten?

PlayLinkin idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että älyluureja hyödynnetään peliohjaimena. Pelaaminen ei vaadi mitään muuta kuin Android- ja Apple-laitteille ladattavan ilmaisen applikaation noukkimista. Systeemi toimii sujuvasti sellaisilla kännyköillä ja tableteilla, joiden käyttöjärjestelmänä on vähintään iOS 9 tai Android 4.4.

Kännykkähän sopii pippaloihin

Frantics tarjoaa 14 minipeliä, joista koostetaan neljän mittelön mittaisia pläjäyksiä. Käytännössä kaikkia teoksia pelataan kännykän liiketunnistuksella, jolloin oma eläinhahmo kipittää ruudulla luurin kallistelun mukaisesti. Systeemi on riittävän tarkka Franticsin simppeliyteen. Yksinkertaisissa haasteissa viskellään pommeja, pyritään tasapainottelemaan luhistuvalla jäävuorella, pelataan jalitsua neljään maaliin sekä lennetään rakettirepulla. Variaatiota on mukavasti, eikä joukossa ole kuin muutama tylsänpuoleinen versio.

Oman vivahteensa tuo leikkimielisen pelaamisen tärkein aspekti: vain kaverin tappio on omaa voittoa tärkeämpää. Suurin osa minipeleistä keskittyy pärjäämisen lisäksi vieressä röhnöttävän toverin yritysten sabotointiin. Toisaalta karma on tunnetusti ilkeä, sillä kööristä ennenaikaisesti poistuneet voivat sekoittaa pelissä yhä olevien pasmoja parhaansa mukaan. Miksi? Mitä pahaa minä muka tein? Eihän se tönäisy ollut edes henkilökohtaista!

Jujuna on kerätä neljästä minipelistä mahdollisimman paljon voittokruunuja. Vain voitot merkitsevät, joten mittelöihin saa mukavasti simppeliä taktikointia. Kunhan haastekvartetti on läpäisty, lopullisen voittajan titteli ratkaistaan erilaisin tavoin. Loppuhuipennuksessa kruunut muutetaan elämiksi, joilla pitäisi selvitä muiden gladiaattorien vihamielisyydestä. Toinen varsin hauska kikka on mahdollisuus huipentaa paketti kruunuhuutokauppaan. Minipeleistä kerätyillä pennosilla voi varmistaa sotasaaliin karttumisen. Mikäli valittu kruunuläjä meneekin vieressä istuvalle raharoopelle, oma potti ei kartu minkäänlaisella lohdutuspalkinnolla. Aina ei siis kannata tavoitella kuuta taivaalta.

Tyhmyys asuu tekoälyssä

Harmillisesti Frantics kompuroi muutamissa perusasioissa. Ensinnäkin kustomoitavuus olisi tehnyt teokselle poikaa. Minipelien määrä on valitettavasti aina neljä, joten esimerkiksi todellisen maratonottelun valinta ei onnistu. Samaten lisämaustetta tuovat bonusesineet rikkovat kokemusta. Osa tarjotuista parannuksista on niin ylivertaisia, että arvostelusessioissa sovittiin herrasmiessopimuksen varjolla, että niihin ei kosketa. Tekoälyn saaminen samaan neuvottelupöytään ei luonnollisestikaan onnistu, mikä vie pelaamisesta riemua.

Lisäksi pelaajapari ei voi hakea lisäseuraa verkosta, vaan matsit täytetään tekoälyeläimillä. Harmi vain, että yleensä koneen ohjastamista sotureista vain toinen on millään muotoa täysipäinen. Bottioliot muodostuvat pääasiassa riesaksi, eikä niiden löylyttäminen ole lainkaan yhtä hauskaa kuin kaverin häiriköinti. Kaiken kruunuksi tekoäly ontuu joissakin minipeleissä täydellisesti. Etenkin Tour de Frantics -fillarointi on koneen kanssa täysi susi, kun viholliset tippuvat voittotaistelusta jo ensimmäisten metrien aikana.

Meni vissiin pitkäksi

Onneksi Frantics on puitteiltaan varsin onnistunut. Suomeksi ääninäytelty viihdeformaatti tarjoaa varsin kuivakkaa mutta jostain syystä silti hauskaa vitsailua. Minkä takia juontajaksi palkattu kettu kettuilee muille eläimille krapulaiselta näyttävänä ja muutakin kuin mehutiivistettä juovana – se jäi mysteeriksi. Solvaukset ja vitsailut osuvat kuitenkin pääasiassa mukavasti maaliinsa.

Myös PlayLink-sovellukselle on annettava kunniaa. Applikaation käyttäminen on helppoa ja vaivatonta, minkä lisäksi se tarjoaa riittävän hyvät puitteet pelaamiselle. Suoraan luuriin annettavat lisähaasteet tuovat mukavan lisävivahteen, sillä ketun salatehtävät eivät kaverien tietoisuuteen kuulu. Silti on kummallista, että jostain käsittämättömästä syystä valikot vaativat ohjaimen käyttämistä. Aivan yhtä hyvin senkin voisi hoitaa pelinjohtajan puhelimella, jolloin DualShockin voisi kätkeä loppuillaksi suojaan sipseillä kätensä tahmanneiden älykääpiöiden terroriteoilta.

Kokonaisuutena Frantics on varsin hauska ja onnistunut minipelikokelma, jonka suurimmat puutteet ovat kustomoinnin sekä tarjonnan puutteessa. Mukana on tukullinen mainioita pelimuotoja, mutta samojen haasteiden veivaaminen jaksaa viehättää vain aikansa. On myös huomioitava, että vaikka yksinpeli on mahdollista kahta tekoälyhahmoa vastaan, Frantics on tarkoitettu täysin moninpeliksi. Kahdestaan voi olla hauskaa, mutta todellinen lysti vaatii mieluiten sen neljä pelaajaa.

Darraisen ketun minipelikokoelma on mukava paketti illanistujaisiin. Halpa hinta, matala oppimiskynnys sekä lokalisointi tekevät kokonaisuudesta sopivan pläjäyksen kaikenikäisien pelattavaksi. Jos samalla sohvalla on neljä innostunutta pelaajaa, Frantics on mainio sijoituskohde. Yksinpelaajat osannevat katsoa muihin genreihin ilman turhaa varoitustakin.

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelin tiedot

Arvostelussa: 
Arvosteltu versio: 

Kiitokset Nordisk Filmille arvostelukoodista.

Vaatii älypuhelimen ja ilmaisen PlayLink-applikaation (iOS 9+ tai Android 4.4+).

Lokalisoitu suomeksi.