Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Sly Raccoon 2: Konnakopla

Kyllä rikos kannattaa

Sly Raccoon 2 on talven kolmas varteenotettava tasoloikka. Ratchetin ja Jakin pomppuoopperoissa päärooliin nousi pyssyillä paukuttelu, mutta Sly-pesukarhu ratkoo ongelmat hiipimällä. Kaikki kolme peliä ovat täysiä jalokiviä. Valitettavan todennäköisesti Sly tulee silti jäämään vahvempien brändien jalkoihin.

Edellisessä osassa herrasmiesvaras taisteli mekaanista Clockwerk-pöllöä vastaan ja pisti pahiksen palasiksi. Nyt pöllön ruumiinosat ovat joutuneet alhaisen rikollisliigan käsiin. Sly päättää vohkia palat itselleen, sillä väärissä käsissä ne tuottavat vain turmiota. Koska rikolliset lymyävät eri puolilla Tellusta, keikasta tulee vaativa. Matkan varrella putsataan Pariisin öiset kadut, kolutaan Intian viidakot ja ratsataan Prahan vankityrmät.

Pelin hauskin piirre on äärimmäisen mielenkiintoinen kenttäsuunnittelu. Alueet pursuilevat mutkittelevia kujia ja mielikuvituksellisia kiipeilyreittejä. Partioivien pahisten silmiä voi vältellä pomppimalla kattojen yli tai vaikka naamioitumalla tynnyriksi. Yhdessä hetkessä ryömitään viemärissä ja seuraavassa ihastellaan maisemia kaupungin korkeimman tornin nokasta.

Sly liikkuu tyylikkään luimusti. Hän osaa juosta ninjan lailla köysiä pitkin, luikahtaa varjosta toiseen ja tasapainoilla ohuimmillakin tasanteilla. Ohjaaminen sujuu vaivatta, ja lapsekas kuurupiilofiilis tarttuu kaiken ikäisiin.



Ryhmähenki pelittää

Sly on pelin päähenkilö, mutta pesukarhun koplaan kuuluu myös Bentley-kilpikonna ja iso virtahepo Murray. Edellisestä osasta tutut kaverukset ovat nousseet tarinaelementeistä aktiivisiksi pelihahmoiksi. Söpösti sipsuttava Bentley on hakkeri ja räjähde-ekspertti. Hänellä pelattavissa tehtävissä viholliset hoidellaan nukutusnuolilla. Murray edustaa jengin lihaksia ja nuijii pahikset lakoon raa'alla voimalla. Pesukarhun ja kilpparin on viisainta edetä hipsutellen, mutta virtahepo ei kiinnijäämistä pelkää. Pinkki nyrkki viskoo vihulaisia kymmenen metrin kaarissa.

Noin puolet peliajasta vietetään Slyn ohjaimissa, toinen puolikas juoksutetaan kavereita. Muutamassa tehtävässä kamut hyppivät mukana tekoälyn ohjaamina.

Jokaisesta maasta löytyy maailmankartan virkaa toimittava pääalue, jonka läpi edetään yksittäisille kentille. Tehtäviä on laidasta laitaan. Useimmiten tavoitteena on harrastaa jonkin sortin sabotaasia tai nyysiä avaimia vartijoiden taskuista. Välillä napsitaan valokuvia vihollistukikohdasta tai vaikka pöristellään radio-ohjattavalla helikopterilla. Minipelejä piisaa ja tehtävistä löytyy kivasti vaihtelua.

Myös maailmankartalla riittää puuhasteltavaa. Usein tehtäväpaikalle pääseminen on jo tehtävä itsessään, sillä matkan varrella vältellään vartijoita ja harrastetaan akrobatiaa joskus kyllästymiseenkin asti. Eksymään ei pääse, sillä päämäärät merkitään selkeillä valokeiloilla. Silti oikean kiipeilyreitin löytäminen on välillä työn ja tuskan takana. Satunnainen harhailuähky ei kuitenkaan peliä pilaa.



Rosvo osaa asiansa

Sly Raccoon sopii kaiken ikäisille. Vaikka pelissä ollaan varkaita, vanhempien ei tarvitse pelätä lapsiensa saavan huonoja vaikutteita. Sly ja tämän kopla varastavat vain muilta varkailta.

Silkohapsia huomioidaan myös kevyellä vaikeustasolla. Hyppely luonnistuu vaivatta ja pesukarhu ohjautuu puoliautomaattisesti pienimmillekin tasanteille. Myös hiiviskely on helppoa, riittää kun pysyy poissa soihtujen valokeiloista. Jännitys kuitenkin säilyy, sillä kiinni jääminen tietää mustelmia. Pomovastukset ovat muuhun peliin nähden yllättävän vaikeita.

Peli pitää otteessaan helppoudesta huolimatta. Edellinen osa oli säälittävän lyhyt, mutta tässä kakkonen yllättää iloisesti. Band of Thieves kestää jopa Jakkia ja Ratchettia pidempään.

Pituuden vastapainona Sly on kolmesta luksusloikasta ainoa, jonka tempo alkoi välillä kyllästyttää. Jokaisessa maailmassa vietetään hivenen liikaa aikaa, ja samoihin maisemiin ehtii kypsyä.



Nehän solkkaa suomea

Pelin piirrostyyli näyttää harvinaisen makoisalta. Hahmojen kulmikkuus piiloutuu oivasti varjostusefektin alle, ja pelialueilta löytyy loputtomasti yksityiskohtia. Tyyli on hiottu viimeisen päälle muistuttamaan lauantai-aamun piirrettyjä, aina jaksojen introja ja interaktiivisia musiikkeja myöten. Lisäkarkkina taisteluiden iskuefektejä koristetaan Batman-tyylisillä räjähdyskuplilla. Kun Sly Cooperin hiippailua on hetken ihastellut, Jak ja Ratchet eivät enää näytäkään niin hienoilta.

Lapsukaisten iloksi peli on dubattu myös kotopohjolan kielellä. Valitettavasti suomalaiset näyttelijät latelevat repliikkejään monotonisesti suoraan paperilta, mutta onneksi vanhempi pelaaja voi seikkailla alkuperäiskielellä. Perheen pienimpiä ajatellen dubbaus on vain plussaa.

Sly on kokemuksena värikkään vaihteleva. Monipuolista puuhaa piisaa pitkäksi toviksi, eikä hauska tarina lopu kesken. Lisäksi peli pursuaa kerättävää sälää, jolla voi ostaa hahmoille uusia liikkeitä ja apuvälineitä.

Hauskana bonuksena peli tukee kuulokemikrofonia. Kuulokkeet toistavat radioliikenteen korvanjuuressa, ja mikrofoniin mölyäminen kiinnittää vartijoiden huomion. Hyötyä tuesta ei ole, mutta tosifanit arvostanevat sen luomaa immersiota. Valot pois ja mikki päähän - ja sarjakuvamaailma vie mennessään.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi