Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Stuart Little 3: Big Photo Adventure

PlayStation 2:n lastenpelit ovat yleensä olleet melko pahaa kuraa, jota vain alle kouluikäiset muksut ovat voineet pelata suhteellisen tyytyväisenä. Vaikka lasten arvostelukyky pelien suhteen ei olekaan aina kovin terävää, naperoille suunnatuilla oikeasti hyvillä peleillä on tilausta. Haluavathan vanhemmatkin tarjota lapsilleen ensimmäiset pelikokemukset mieluummin laadukkaina. Tähän markkinarakoon iskee Magenta Softwaren kehittämä täysin suomenkielinen Stuart Little 3: Big Photo Adventure. Kyseessä on valokuvauksen ja kuuluisan Stuart-hiiren ympärille kyhätty seikkailupeli, jossa loikinnan ohella läpäistään yksinkertaisia minipelejä.


Sano muikku

Stuart Littlen virtuaaliseikkailut kattavat viisi kenttää, joissa pelaajan ohjaama hiiri suorittaa erilaisia tehtäviä. Pelin päätarkoituksena on napata uudelleen kuvat valokuva-albumiin, jonka Stuart on hukannut. Jokaisessa tasossa tulee ottaa vähintään kuusi kuvaa erilaisista tärkeistä kohteista, mutta ahkera pelaaja löytää jokaisesta kentästä kymmenen kuvattavaa paikkaa. Esimerkiksi Stuartin ystävistä pitää napata matkan varrella monen monta kuvaa. Useinkaan pelaaja ei pääse eteenpäin pelkällä valokuvaamisella, sillä sankarin tulee myös suorittaa erilaisia tehtäviä. Yleisimmin Stuartin pitää voittaa kaverinsa jonkinlaisessa minipelissä ennen varsinaisen kuvan ottoa. Valokuvaamista ei ole kuitenkaan haluttu tehdä liian helpoksi, vaan pelaajan on myös kerättävä kentistä merkkejä, jotka mahdollistavat kameralla räiskimisen. Näin ollen pelaaminen koostuu kahdesta osasta: ensinnä tasoja tutkitaan merkkien keräilyn merkeissä ja toisena tahkotaan minipelejä sekä otetaan valokuvia.

Minipelit koostuvat enimmäkseen erilaisista ajotehtävistä, joissa tulee voittaa vastaanasetetut kilpailijat. Ajamaan pääsee niin moottoriveneillä, formula-autoilla kuin myös erilaisia muilla vempeleillä. Kohderyhmää ajatellen ajaminen on helppoa, eikä kilpailutkaan ole liian haastavia. Kuminauhatekoälyn takia jännitystä piisaa viime hetkille saakka, sillä johtavan kilpailijan pääsee ohittamaan vasta kisan loppuvaiheessa. Ajotehtävien ohella tasojen vakiotavaraan kuuluu minigolf-radat. Valitettavasti näiden kohdalla ei voida puhua hyvästä toteutuksesta, sillä vanhemmallekin pelaajalle tuottaa ajoittain vaikeuksia ratojen hahmottaminen. Sinällään lyöntien ohjaaminen on hyvin helppoa, sillä kameraa ja mailaa saa käännettyä näppärästi, mutta lyöntien voimakkuudet tuntuvat heilahtelevan paljon puolelta toiselle. Ajo- ja golfminipelien ohella kentistä löytyy erilaisia muita tehtäviä. Esimerkiksi joissakin tasoissa pelaaja pääsee kastelemaan puutarhakukkia, kun taas toisissa etsitään kadonneita tavaroita. Tehtävät ovat suhteellisen simppeleitä, eikä lapsilla pitäisi olla pahemmin ongelmia niiden selvittämisessä. Tästä osakiitos kuuluu hyvälle suomenkieliselle käännökselle.


Trendien perässä

Stuart Littlekään ei ole voinut välttyä erilaisilta trendien vaikutteilta, sillä pelissä näkyy selkeästi Grand Theft Auton ja Tony Hawkin skeittipelien elementtejä. Esimerkiksi kaikista viidestä kentästä löytyy grindaukseen soveltuvia putkia, joita sankarihiiri voi hyödyntää skeittaajan asu päällä. Rullalautailuasusteen ohella pelaaja pääsee tekemään tuttavuutta muidenkin pukujen kanssa: esimerkiksi intiaanin kuteet päällä Stuart voi ampua erilaisia kohteita tasoissa tai palomiehen asussa sankari kykenee kastelemaan vaikkapa kukkia. Sinänsä asujen hyötyjä ei pääse käyttämään pelissä kovinkaan paljon, mutta nuoria pelaajia silmällä pitäen ne ovat hauska lisä. Samaa oikeastaan voi sanoa myös ajoneuvoista, joita löytyy tasoihin upotetuista autotalleista. Erilaisilla kulkuneuvoilla on mukava tehdä matkaa, mutta niiden hyödyntäminen jää melko vähäiseksi. Täten tankin, urheiluauton, paloauton ja helikopterin kaltaiset menopelit jäävät melko vähäiseen käyttöön.

Monipuolisuutta peliin olisi siis voinut saada, mutta paketti toimii hyvin tällaisenaankin. Naperot eivät kyllästyne minipeleihin, sillä ne pysyvät kiinnostavina ja vaikeutuvat sopivassa suhteessa koko ajan. Toisaalta edellä mainitut minigolf-tehtävät voivat pahimmillaan tuottaa aikamoista tuskaa, joten vanhempien kannattaa valmistautua nuoremman polven auttamiseen peliä pelatessa. Osaltaan on ongelmia voi tuottaa myös kenttien hahmottaminen, sillä osa tasoista on melko isoja. Onneksi asiaa kuitenkin auttaa ruudun kulmaukseen sijoitettu kompassi, josta näkee sijaintinsa.


Pikkunättiä jälkeä

Graafiselta otteelta Stuart Little 3 on hyvännäköinen. Maisemat vaikuttavat melko kliinisiltä, mutta värikäs ja pelkistetty ulkoasu sopii kuitenkin lasten peliin. Osaltaan myös äänimaailma on hyvin toteutettu, joskaan suomennettu dialogi ei aina vakuuta. Huulisynkronointi on joissain kohdin pielessä, ja jotkin näyttelijät eivät oikein sovi rooliinsa. Pahimpana esimerkkinä tästä on kymmenvuotias pojan koltiainen, joka puhuu aikuisen miehen äänellä. Silti kokonaisjälki on hyvällä mallilla, sillä lukutaidottomankin lapsen pitäisi pärjätä pelin parissa.

Stuart Little 3: Big Photo Adventure onnistuu siinä mitä se yrittää. Tarjolla on laadukasta lasten viihdettä, josta löytyy nuoren väen arvostamia ominaisuuksia. Vanhemmalle pelaajalle seikkailu ei kuitenkaMuutian anna mitään sen kummempaa, sillä kyseessä on vähintäänkin perinteinen seikkailupeli, jota on maustettu yksinkertaisilla minipeleillä. Stuart Little 3:a onkin siksi suositeltava jälkikasvun ensimmäiseksi peliksi, sillä se on sopivan simppeli mutta kuitenkin laadukas tuotos.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelin tiedot

Arvosteltu versio: 

Peli tukee EyeToy-kameraa.Arvostelukappale oli lehdistöversio. Kiitokset arvostelukappaleesta Nordisk Filmille.