Kun Persona 5 Strikers julkistettiin muutama vuosi sitten Scramble-lisänimellä eräässä Game Awards -gaalassa, olin aluksi pettynyt. Miten edeltäjän kaltainen vuoropohjainen rooliseikkailu voisi taipua reaaliaikaiseen Dynasty Warriorsin -taistelumätkintöjen kaltaisiin mekaniikkoihin? Kokeiltuani nimikettä ensiksi KonsoliFINin ennakkoa varten olin jo alkumaistiaisen jälkeen myyty.
Kesäloman anarkiaa
Persona 5 Strikers alkaa, kun päähenkilö ottaa yhteyttä Phantom Thieves -kavereihinsa pitkästä aikaa. He tapaavat kesäloman alkuvaiheessa Leblanc-kahvilassa, jossa he vaihtavat kuulumisia. Valitettavasti hellyyttävä jälleennäkeminen kestää vain pienen hetken, kun ystäväporukka kuulee taas kerran kuinka useilla merkkihenkilöillä ja näiden ympärillä on tapahtunut radikaalia käyttäytymisen muutosta. Nämä tapahtumat ovat herättäneet myös paikallisen poliisin huomion, joka on vakuuttunut siitä, että Phantom Thieves -jengi on tällä kertaa pahan teossa. Viranomaisista etsivä nimeltä Zenkichi ottaa pian yhteyttä porukkaan, joita hän olettaa Phantom Thieveseiksi ehdottaen molempia hyödyttävää suunnitelmaa. Pelaajan ohjaama päähenkilö antaa Zenkichi-etsivälle tietoa mysteerisistä tapahtumista, ja hän vastavuoroisesti antaa tietoa haamuetsiville, minkä avulla ystävykset voivat selvittää mistä radikaalit muutokset käytöksessä johtuvat.
Shibuyan päässä eniten hämminkiä aiheuttaa muotisuunnittelija Alice Hiiragi. Minne hän kulkeekin, fanit julistavat loputonta rakkauttaan. Jopa kesken televisiohaastattelun kihloissa ollut miesjuontaja julisti olevansa rakastunut Hiiragiin suorassa lähetyksessä. Haamuetsivien ottaessa selvää tilanteesta he huomaavat löytävänsä aiemmasta pelistä tuttujen palatsien kaltaisia rinnakkaisulottuvuuksia, jossa erilaisten ihmisten varjo-olennot muuttuvat hurjiksi olennoiksi. Tällä kertaa palatsien sijaan ystäväjoukko tutkii vankilaulottuvuuksia, joiden johtajana toimii monarkki. Vankilan johtaja hallitsee samasta paikasta myös lukuisia eri ihmisiä, joiden käytös on muuttunut monarkin ympärillä.
Ensimmäisessä vankilassa sankarimme tapaavat myös uuden tuttavuuden – Sophian. Punatukkainen jojoileva taistelija esittelee itsensä ihmiskunnan kumppanina, joka elää suositun älypuhelinsovelluksen Emman sisällä. Vankiloissa hänellä on fyysinen muoto, mutta maan päällä Sophia kommunikoi muiden kanssa puhelimen kautta.
Kahden maailman kohtaaminen
Kuten jo aloituskappaleessa tuli vihjattua, Persona 5 Strikers yhdistää onnistuneesti kahden eri pelisarjan mekaniikkoja. Taistelut tapahtuvat osittain reaaliajassa. Liikkuminen, väistöliikkeet, lyönnit ja potkut sekä muutamat erikoisiskut onnistuvat reaaliajassa. Pelaaja voi halutessaan pysäyttää ajan kulun taistelussa silloin, kun hän tähtää ja ampuu aseella tai käyttää erilaisten Persona-olentojen taikaiskuja. Tällä kehittäjästudiot ovat onnistuneet luomaan tarvittavan paljon hektistä toimintaa, johon voi kuitenkin sopeutua omaan tahtiin erilaisten pelityylien kautta.
Hieman henkilökohtaista närää gameplayssa aiheuttaa vihollisten vaikeustason arvioiminen. Vankiloissa näkyvien varjo-olentojen ympärillä näkyy välillä keltainen, punainen tai sähkönsininen aura viestimässä pelaajalle kyseisen olennon haastavuudesta. Valitettavasti tätä samaa efektiä ei ole välipomotappeluissa tai monarkkitaistoissa. Tämä voi johtaa monilla siihen, että jos sattumoisin on kyennyt taktikoinnilla voittamaan yllättävän vaikeita vastuksia, voi vaikeimpia pomotaisteluita joutua hiomaan jonkin aikaa. Olisi mukavaa, jos aurasysteemin sijaan jokaisella vankilalla olisi oma nimilapun tapainen merkki, jossa lukisi tasolukuna vankilan keskimääräinen vaikeusaste.
Viimeisenä huomiona olisi hyvä mainita lyhyesti ohjaustavoista. Vaikka allekirjoittaneella oli mahdollisuus nautiskella nimikettä tietokoneella, käytin suurimman osan ajasta Xbox-ohjainta. Kokeilin myöhemmässä vaiheessa käyttää hetken näppäimistölle luotua ohjaustapaa, mutta erillisiä nappeja oli aivan liikaa, joten siihen oli vaikea kesken kaiken edes yrittää totuttautua.
Vaniljajälkkäri muutettu pirtelöksi
Edeltäneen rooliseikkailun tarinassa Phantom Thieves -porukka muutti pahantekijöiden käytöstäpoja muokkaamalla heidän alitajuntaansa, minkä jälkeen pahikset katuivat tekemisiään. Persona 5 Strikers asettaa pelaajaa vastaan pahiksia, jotka käyttävät samanlaista kykyä muiden manipuloimiseen ja muuhun pahantekoon. Vaikken ole toistaiseksi vielä läpäissyt Strikersin tarinaa, tämä vastakkainasettelu on hyvin mielenkiintoinen kerronnallinen väline.
Nimike näyttää ja kuulostaa edelleen yhtä upealta kuin edeltäjänsä, joten on vaikea olla suosittelematta Persona 5 Strikersia heille, jotka ovat edes vähänkään kiinnostuneita tästä julkaisusta.