Xbox 360:n myötä suuren yleisön tietoisuuteen levinnyt Live Arcade tarjoilee viikon parin välein uutta pelattavaa. Peleistä on ladattavissa sekä ilmainen kokeiluversio että maksullinen kokoversio. Arcade Unplugged -levy on Microsoftin yritys tuoda samoja pelejä myös nettiyhteydettömiin koteihin. Paketissa on kuusi kokonaista peliä sekä kolme kokeiluversiota.
Pelihalli kotonasi
Live Arcaden pelivalikoima on kasvanut julkaisun jälkeen tasaisesti ja sisältää kirjoitushetkellä jo 32 peliä. Edustettuna on kokonaan uusia tuttavuuksia sekä vanhoja retroklassikoita kuten Pac-Man ja Street Fighter 2. Harvinaisempiakin pelityyppejä löytyy ja esimerkiksi kotikonsoleilla vähemmistörooliin jääneet puzzle-pelit saavat kiitettävän paljon näkyvyyttä. Monipuolisuus lienee osaltaan vaikuttanut Live Arcaden suosioon.
Tämän menestyskaavan Microsoft on myös yrittänyt sisällyttää Arcade Unplugged -kokoelmaan, joka sisältää kuusi toisistaan poikkeavaa nimikettä. Bejeweled 2 edustaa kevyttä puzzle-pelaamista, Geometry Wars: Retro Evolved silkkaa toimintaa, Wik: Fable of Souls nokkelaa tasohyppelyä, Texas Hold'em korttipelaamista pokerin muodossa, Outpost Kaloki X kevyttä strategiaa ja Hardwood Backgammon lautapelien osastoa. Vaihtelua siis löytyy, vaikka yhtään retropeliä ei olekaan mahdutettu mukaan. Pelejä on myös paketin hintaan nähden vähän, mutta valintaprosessissa on selkeästi arvostettu laatua eikä mukaan ole eksynyt yhtään heikkoa esitystä.
Klassikko, suosikki ja voittaja
Bejeweled 2 on varmasti yksi maailman pelatuimpia pelejä Tetriksen ohella. Kännyköissä, nettiselaimessa, baareissa, huoltoasemilla ja myös Live Arcadessa esiintyvä klassikko kun on saavuttanut pelaajien keskuudessa sankan suosion riippumatta iästä tai sukupuolesta. Ideahan on perin yksinkertainen: muodostaa kolmen tai useamman timantin suoria peliruudukkoon. Timantteja saa siirtää vain pysty- tai vaakatasossa ja vain jos siirrosta muodostuu hyväksytty suora. Bejeweled onkin kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvin kasattu paketti ja puzzle-pelien parhaimmistoa. Erilaiset pelitilat pitävät mielenkiinnon yllä ja Bejeweledin pariin on myös helppo palata pitkänkin pelaamattomuuden jälkeen.
Geometry Wars: Retro Evolved sai kunnian olla Live Arcaden ensimmäinen hittipeli. Kyseessähän on Asteroids-tyylinen paukuttelupeli eli teknisemmin shmup, jonka suosio perustui pitkälti rokkaavaan pelattavuuteen ja upeaan kuorrutukseen. Loputtomat vihollislaumat ja refleksejä koetteleva pelitempo luovat haastetta myös parhaille pelaajille. Kilpailu tuloslistoilla nousemisesta ajaa yrittämään yhä parempia suorituksia, eikä peli ole vieläkään menettänyt suosiotaan. Eikä GW:n tarjoama ajaton ja addiktoiva toiminta ole kadottamassa trendikkyyttään vielä pitkään aikaan.
Wik: Fable of Souls on omaperäisyydessään loistava. Periaatteessa kyse on tasohyppelystä, mutta oman mausteensa peliin tuo hahmon liikuntarajoitteisuus. Päähahmo Wik osaa liikkua vain roikkumalla pitkällä kielellään ja heilauttaen itsensä eteenpäin kuin Tarzan ikään. 120 tasoa myös pitävät pelaajan kiireisenä riittävän pitkään. Kunniaakin on Wikille jo ehtinyt kerääntyä sen napattua The Academy of Interactive Arts & Sciences (AIAS) -järjestön ”vuoden 2006 paras ladattava peli” -kategorian pääpalkinnon.
Yksilöllisempään pelimakuun
Jos ensimmäisiä kolmea esiteltyä peliä voi suositella varauksetta kaikille, kolme jälkimmäistä eivät ole niin yksinkertaisesti uppoavia. Texas Hold'em oli monien Live Arcade -fanien odotuslistalla pitkään ennen julkaisuaan, olihan Microsoft ehtinyt mainostaa pelin olevan ilmainen. Vaikka sponsorisopimuksen lopulta kaaduttua pelille tulikin hintalappu, sai sen ladattua ilmaiseksi kahden päivän ajan julkaisun jälkeen. Tämä puolestaan toimi hyvänä nostatuksena pokerin pelaajamäärälle. Myös Live Vision -kameraa piakkoin tukeva peli herättää varmasti mielenkiintoa, mutta tässä kokoelmassa olisi toivonut näkevänsä laadukkaamman ja massaystävällisemmän UNO -korttipelin tai kenties jonkin paremmin yksinpeliksi sopivan tuotoksen. Tekniseltä toteutukseltaan Texas Hold'em täyttää kyllä pokerin perusnälän, mutta ilman Liveä siitä ei saa puoliakaan irti.
Outpost Kaloki X on Live Arcaden outolintu, sillä onhan kyseessä konsoleilla harvinainen strategiapeli. Kevyt sellainen, mutta strategia kuitenkin. Jo laitteen julkaisussa ilmestynyt peli on kuitenkin samalla palvelun omaperäisimpiä toteutuksia, jossa yhdistyy helppo ja hauska pelattavuus. Valitettavasti pelin tehtävät alkavat melko pian toistaa itseään, mutta silti tarinatilat pelaa mielellään läpi ja useiden sisältöpäivitysten myötä myös pelattavaa riittää mukavasti. Sisältöpäivityksiä ei vain ole valitettavasti liitetty pelilevylle mukaan, joten tyytyminen on peruspelin sisältämiin kahteen kampanjaan sekä nippuun erilaisia skenaarioita.
Live Arcaden lautapelien kirjo on lähitulevaisuudessa laajentumassa melkoisesti, mutta tällä hetkellä valinnanvaraa ei vielä ole liiemmälti. Hardwood Backgammon on ainoa kyseisen lajin peli, mutta varsin toimiva sellainen. Live Vision -kamera on tuettuna tässäkin. Pelinä Backgammon toimii hyvin myös ilman verkkopeliä. Tekoälyvastuksestakin saa viihdyttävää peliseuraa, mutta luonnollisesti tämänkaltainen peli on parhaimmillaan ihmisvastuksen kera, jotta strategisilla päätöksillä on enemmän merkitystä.
Huippusalainen: Vain verkkoyhteydettömille
Mikäli Liveen ei ole pääsyä, Arcade Unplugged on potentiaalinen hankinta, ainakin jos taloudessa on useita pelaajia ja varsinkin jos paketin löytää alennuksesta. Kaveriporukalle tätä levyä ei kannata hankkia, sillä pelejä ei pysty kopioimaan koneelleen vaan ne ajetaan levyltä vaikka jostain syystä kotelon kannessa lukeekin vaatimus massamuistille. Tämä poistaa Live Arcaden ilahduttavan hiljaisuuden kun levyasema pyörii villisti taustalla. Yleisesti ottaen Live-yhteydellä varustettujen kannattaa tätä välttää, sillä pelit saa halvemmalla kun ne lataa verkon kautta.
Kokoelman kylkiäiseksi on lyöty kuukauden kultajäsenyys Liveen, mutta ottaen huomioon paketin kohdeyleisön, on tämä käytännössä vain ylimääräinen turhake. Kolme mukana tulevaa kokeiluversiota eli Marble Blast Ultra, Feeding Frenzy ja UNO eivät nekään tarjoa suurta pidennystä peliaikaan. Näistä kokeiluversioista olisi varsinkin Marble Blastin ottanut pakettiin mukaan mielellään myös kokonaisena, sillä kyseessä on kuitenkin Live Arcaden viihdyttävimpiä pelejä yksinpelaamisen näkökulmasta.
Ennen Volume 2:ta Microsoftin julkaisuportaassa olisikin syytä istua alas ja miettiä tosissaan paketin kohdeyleisöä ja hinnoittelua. Sopivan halpana tai vaihtoehtoisesti tarjotessaan enemmän pelejä, julkaisu toimisi hyvänä aloituspakettina Live Arcaden maailmaan myös verkkokansalle. Tämä kuitenkin vaatisi sitä, että paketti olisi halvempi kuin pelit ostettuna erikseen. Toisaalta paketin voisi suunnata täysin verkottomille, jolloin mukaan olisi hyvä laittaa esimerkiksi teemoja ja kuvapaketteja joihin nämä asiakkaat eivät muuten pääse käsiksi. Puhumattakaan peliaikaa pidentävistä sisältöpäivityksistä.
Nyt käteen jääkin lopulta paketti hyviä pelejä, jotka kuitenkaan tarjoiltuna tällä tarjottimella eivät houkuttele ostoksille. Suosittelenkin kiinnostuneita suuntaamaan katseensa palvelun verkko-osaston puolelle Xbox Liven kauppapaikalla ja tutustumaan tarjontaan laidasta laitaan. Alkajaisiksi suuntaa voi hakea vaikkapa KonsoliFINin juttuosastolta.