Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

: Natsinharmaasta Pariisin väreihin

Pääkaupunkiseudun kirjastoyhtymä on aiemmin haastanut ihmisiä lukemaan kirjoja ja kuuntelemaan musiikkia oman mukavuusalueensa ulkopuolelta – ja nyt vuorossa on pelit. Tämän kunniaksi KonsoliFINissä aloitettiin blogisarja Helmet-pelihaasteen ympärille. Ai, että mikä haaste?


Haaste 4: Peli, joka pohjautuu oikeisiin historiallisiin tapahtumiin. Toisesta maailmansodasta on tehty pelejä vaikka millä mitalla, mutta Ranskan vastarinnasta vähän vähemmän. EA tarttui aiheeseen vuoden 2009 pelissä The Saboteur.

Ei-ranskalainen vastarinta

Parasta kaikessa semi-historiallisessa viihteessä on se, että yllättävien asioiden esittäminen tutuksi kuviteltua taustaa vasten voi herättää kiinnostuksen tutustua aiheeseen. Tiesittekö esimerkiksi, että TV-sarjassa Vikings esitelty Ragnar Lodbrok oli todennäköiseti ihan oikea viikinkivalloittaja, joka johti soturijoukkonsa monille ryöstöretkille Ranskaan ja Englantiin? Sarjaa pari kautta katsottuani aloin kiinnostua viikinkihistoriasta, ja siitä, mitä viikinkiaikana oikeasti tapahtui. Kiehtovaa kamaa.

Irkku-Sean ja britti-Skylar yhteistyössä Saksan hirmuvaltaa vastaan

Mutta se siitä sivujuonteesta. Vähän samanlainen ilmiö toistui, kun aloitin pelihaasteen innoittamana alunperin vuonna 2009 julkaistun The Saboteurin. Kyseinen tekelehän sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen Pariisiin, jossa vastarintaliike nakertelee natsien rautanyrkkiä. Aika yllättäen päähenkilöksi ei olekaan valittu esimerkiksi kahvilanpitäjää nimeltä René, vaan Irlannista Ranskaan paennut kilpa-ajaja Sean Devlin. Oliko tässä taustalla vain anglo-amerikkalainen ylpeys, jonka vuoksi pelastajan rooliin piti saada jykeväleukainen englannin kielen puhuja?

Väärä mies väärässä paikassa? (Ja ajassa?)

Vaikka The Saboteuria ei voi pitää huipputarkkana historiallisena dokumenttina, se pyrkii antamaan jonkinlaisen kuvan siitä, millaista elämä vieraan vallan miehittämässä suurkaupungissa voi olla. Ihmisiä pidätetään kaduilla ja viedään teloitettavaksi mitä heppoisimmilla tekosyillä. Kaupunginosasta toiseen siirtymiseen tarvitaan henkilö- ja lupapapereita, ja kaikkeen vähänkään epäilyttävän näköiseen käytökseen puututaan välittömästi. Ja vähän kun räjäyttää bensa-aseman tai vartiotornin, niin heti ollaan hakemassa syyllisiä.

Tämän kaiken ahdistelun keskellä oli ihan oikeasti myös irlantilaisia vastarintataistelijoita, joiden roolista paljastettiin faktoja sopivasti vuonna 2008. Yhteensattumaako? Maynoothin yliopiston historianlaitoksella tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin 50 vastarintataistelussa kuolleen irlantilaisen henkilöllisyydet, ja näiden joukossa oli yhtä paljon miehiä ja naisia. Kilpa-autoilijoista ei ollut kai puhetta.

Ranskalais-irlantilaisen ystävyyden monumentti: Ranskan kiitos vapautta sodissa puolustaneiden irlantilaisten uhrauksista

Kiitokseksi ranskalaiset lahjoittivat muistokyltin, joka pultattiin Pariisin Irish Collegen seinään. Kansakuntien välillä on aiemminkin ollut lämpimiä tunteita, sillä irlantilaiset ovat puolustaneet ranskalaista vapautta ja camembertia myös Saksan-Ranskan sodassa vuosina 1870-71. Päähenkilön valintaa voi siis perustellusti pitää hatunnostona vähemmän muistetuille mutta muistamista ansaitseville epäitsekkäille taistelijoille, jotka kansainvälisen solidaarisuuden nimissä jättivät oman maansa puolustaakseen muita.

No se historia peleissä

Tämän pelihaasteen tehtävän kohteeksi olisi helposti voinut valita oikeastaan minkä tahansa Assassin's Creed -sarjan pelin, joka on aika lailla omaa luokkaansa siinä, miten historiallista faktaa sotketaan videopelifiktioon. Ne on kuitenkin kaikki tullut koluttua suhteellisen perusteellisesti jo aiemmin, joten oli kiva poimia häpeällisen massiiviseksi kasvaneesta pelaamattomien pelien pinosta jokin vähemmän tunnettu tapaus.

Mies Pariisin katoilla tuo värit takaisin valon kaupunkiin

The Saboteurin kunniaksi on sanottava, että se sai tarkistamaan ainakin yhden historiallisen faktan, joten se avarsi näkökulmia — ei pelkästään videopelisivistyksen vaan — yleissivistyksen puolesta. Samaan rahaan tuli taklattua haaste 24 (peli, jossa ajetaan jollain ajoneuvolla). Sen verran monenlaisen kulkupelin rattiin Sean seikkailunsa aikana tarttuu.

Ja onhan Pariisi upea kaupunki, virtuaalisesti ja todellisuudessa.


Tästä ja muistakin Helmet-pelihaasteen tehtävistä voi käydä rupattelemassa foorumille avatussa ketjussa.

Kirjaudu kommentoidaksesi