Rocksteadyn luoma Arkham-sarja on kiistatta kuluvan sukupolven suurimpia menestystarinoita. Skeptisyys lisenssiin pohjautuvaa tuotosta kohtaan hälveni jo ylistetyn Arkham Asylumin julkaisussa, eikä parin vuoden takainen Arkham City jäänyt pekkaa pahemmaksi. Pikemminkin päinvastoin, sillä huikeaan kliimaksiin päättynyt teos on kerännyt kiitosta niin pelaajilta kuin arvostelijoilta. Kun sarjan kolmannen osan tekijäksi paljastui Warner Bros. Montreal, oli soppa valmiina ja myrskykin tekemässä nousuaan fanien keskuudessa: kuinka mikään muu tiimi saisi Lepakkomiehen seikkailun tuntumaan niin tunteikkaalta kuin Rocksteady? Ääninäyttelijöidenkin vaihduttua on aihetta epäilylle. Gamescomissa oli tarjolla piipahdus tämän esiosan kulisseihin.
Onneksi on helppo todeta, ettei Originsia kannata tuomita pelaamatta kuravelliksi: tuotos kun on rakennettu suoraan Arkham Cityn raunioille, joten pelimekaniikka, ulkoasu ja kokonaisuus käyvät yksiin mestariteosten kanssa. Vaikka entisestään suurentunut pelialue onkin tuore, miljöön harmaus ja synkkyys eivät jätä epäselvyyttä käsillä olevasta pelisarjasta. Samalla on kuitenkin hivenen sääli, ettei kotikonsoliversion osalta ole uskallettu haistella uusia tuulia juuri laisinkaan. Toki ikoniset ilmastointikanavat ovat osa Batman-pelien perusarvoja, mutta esimerkiksi hakkerointiminipeliin olisi voinut kehitellä jotain uutta.
Tarinan osalta on aavistuksen enemmän aihetta huolestumiselle. Vaikka tuottajat kehuvatkin kilvan juonikuvion kiehtovuutta, on vähemmän tunnetuille vihollisille tarjottu päärooli hitusen kyseenalainen. Black Maskin tarjoama 50 miljoonan dollarin summa Batmanin hengestä antaa lähtökohdat seikkailulle. Se, riittääkö muun muassa Pingviinin mukanaolo kannattelemaan kiinnostusta Tulikärpäsen ja muiden harvinaisten konnien seurassa, jää nähtäväksi. Mainospuheiden perusteella kartan jokaiselle alueelle riittäisi tehtävää ja nähtävää, mutta PR-henkilöiden jutustelujen uskottavuusarvo tapaa olla vähän kyseenalainen.
Vaikka tarina sijoittuu ajallisesti ennen Arkham Asylumin ja Arkham Cityn tapahtumia, ei se ole estänyt uusien varusteiden saamista. Niinköhän mahtavat sähköiset hanskat hukkua matkan varrella? Joka tapauksessa uunituoreella käsineparilla voi paitsi mäiskiä päälle vyöryvää vihollisarmadaa isän kädellä mutta myös antaa virtaa kaapeleille ja sähkölaitteille. Taistelussa sormikkaiden hyödyntämistä täytyy säännöstellä, sillä akuista ei irtoa virtaa määräänsä enempää. Onneksi iskusarjoja välittämällä sähkönyrkit saa ladattua santsikierrosta varten.
Jo aiemminkin ärräpäitä, rikkinäisiä ohjaimia sekä onnistumisen tunteita aiheuttanut erillinen taistelutila on myös mukana. Siinä missä Batman, Jokeri, Robin ja kumppanit ovat jo vähän nähtyjä, on tällä kertaa uutuutena Deathstroke. Upouudessa haastetilassa 100-to-1 olisi nimenmukaisesti saatava sadan vihollisen joukkio passitettua sairaseläkkeelle. Oman mausteensa mätkintään tuo tavoitteet sekä kombojen kautta kertyvien pisteiden että aikaennätysten osalta. Erilaiset vihollistyypit pakottavat jälleen kiinnittämään huomiota ympäristöön, sillä kilven takana nysväileviin konniin sekä pyssymiehiin vaaditaan erilaista lähestymistä.
Batman: Arkham Origins vaikuttaa pätevältä lisältä sarjan jatkumoon. Se ei uudista sarjaa nimeksikään, mutta toisaalta toimivan konseptin liiallinen räplääminen tuskin aiheuttaisi muuta kuin pannukakun sekä äkäisen palauteryöpyn. Rocksteadyn seuraavaa tuotosta odotellessa Montrealin studio on tuntunut saaneen vahvoista kallioperustuksista rakennettua jykevän lepakkoluolan. Syksyn äimistyttävän tiukka pelitarjonta ei ennakkomaistiaisen perusteella kaadu ainakaan Lepakkomieheen.
Batman: Arkham Origins julkaistaan PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle sekä Wii U:lle lokakuun 25. päivä.
Kommentit
Peli on tulossa toki myös PC:lle.
Peli on tulossa toki myös PC:lle.
Se ei ole mikään pelilaite - paitsi j...
Se ei ole mikään pelilaite - paitsi jos tyytyy pasianssiin.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi