Ylisanoja ja skedetystä
Kun Nintendon kauan odotettu taskukonsoli Game Boy Advance julkaistiin vuoden 2001 keskivaiheilla, niin sen ainoa todellinen hitti julkaisupelien joukossa oli silloin hieman tuntemattomamman Vicarious Visions -pelitalon ja Activisionin yhteistyön todellinen helmi Tony Hawk's Pro Skater 2. Kyseessähän oli katu-uskottavan skeittailun ympärille rakentuvan Tony Hawk -pelisarjan ensiesiintyminen 32-bittisessä käsikonsolimaailmassa. Erityishuomiota silloin uudessa tuotoksessa herätti erityisesti sen loistava pelimoottori, joka vei ystävämme Toni Haukan osittain kolmiulotteiseen virtuaaliympäristöön. Titteli oli välittömästi suuri hitti ja se saavuttikin varsin mairittelevia myyntilukuja ympäri maailmaa. Myös kriitikot ihastuivat Activisionin tuolloiseen uutukaiseen, kun THPS2 keräsi itselleen loistavia arvosanoja pelijulkaisuissa lähes kautta linjan.
Nopeasti kehitetty Tony Hawk's Pro Skater 3 julkaistiin hiljattain PlayStationille, PlayStation 2:lle, PC:lle, Game Boy Colorille, Xboxille ja GameCubelle, mutta GBA-versio oli niinikään suunnittelussa. Kehitystyöstä vastasi jälleen edellisen osan taituroinut Vicarious Visions ja jatko-osa lupasi tarjota kaikkea samaa kuin edeltäjäkin -- upeaa visuaalista taiturointia, käsikonsolien vähäiselle näppäinmäärälle sovitettua loppuun asti hiottua ohjattavuutta ja tietenkin myös paljon pelattavaa. Lopputuloksena syntyi taidolla koodattu paketti, joka edellisen osan laadun lisäksi pystyy kilpailemaan tasapäin myös 128-bittisten kotikonsoliversioiden kanssa.
Minitemppuilua parhaimmillaan
Miniatyyriskeittailua sisältävä THPS3 tarjoilee isometrisen peliympäristön, jossa 13 tosielämän lajin harrastajaa tekee päätähuimaavia temppuja 2D/3D-grafiikkaa yhdistelevässä mielikuvitusmaailmassa. Kuudessa mukana olevassa tasossa suoritetaan temppuja tiukan aikarajan puitteissa ja tarpeeksi objektiiveja läpäistyään pelaaja päästetään kokeilemaan taitojaan seuraavassa kentässä. Tasoja on mukana kaikkiaan kuusi ja ne ovat kaikki jättimäisiä kokonaisuuksia, jollaisia moni tuskin uskoi GBA:n edes pystyvän pyörittämään. Laajojen ulkoalueiden ja rajoitettujen sisähallien joukosta jokainen löytää varmasti oman suosikkikenttänsä. Aikansa tasoissa kikkailtuaan pelaaja palkitaan pisteillä, joita voi sitten käyttää Skate Shopissa avatakseen uusia tasoja tai vaikkapa lisää skeittilautoja. Ohessa kehitetään myös omaa hahmoa kevyen roolipelimaiseen tyyliin. Systeemi on tuttu ja turvallinen, mutta edelleen toimiva.
Aivan kuten edellisessäkin Game Boy Advancelle julkaistussa Tony Hawk's -tittelissä, myös tässä kolmososassa aloittelijoilla voi olla suuria vaikeuksia omaksua sarjalle uudentyyppistä käsikonsolin pelimekaniikkaa. Aikaisemman osan veteraanit grindaavat tässä tuoreessa julkaisussa ilman sen suurempaa vaivannäköä, sillä pelillisesti mukana on loppujen lopuksi kovin vähän uutta. Kattava tutoriaalimoodi auttaa uudet kasvot pelin tuoksinaan, mutta silti rajoitettu isometrinen kuvakulma ja uudentyyppinen ohjattavuus voivat aluksi hämmentää kotikonsoliversioiden nopeasti sisäistettävään pelattavuuteen tottuneita virtuaaliskeittiguruja. Harjoittelu tekee mestarin, mutta kärsivällisyyttä tarvitaan rutkasti.
Ainoa todellinen uudistus edelliseen osaan nähden on mukaan lisätty moninpeli, jota voi harrastaa yhdestä neljään wannabe-skeittaria. Linkkikaapelin suotuisella avustuksella pelattavaksi avautuvat moodit Horse, Tag, Trick Attack, Free Skate ja King of the Hill, joista ensimmäistä voi myös pelata "hot seat" -tyyliin kierrättämällä konetta pelaajalta toiselle. Vapaasta temppuilusta, yhdestä kahden minuutin skeittirupeamasta, uramoodista ja aikarajoitushaasteiden ympärille rakentuvasta trial-moodista koostuva yksinpeli ei missään vaiheessa pysty yltämään moninpelin tasolle. Kavereiden kesken käytävät tiukat kilpailut todella nostavat muuten niin peruskaavaa toteuttavan pelin kertaheitolla uudelle laadulliselle tasolle.
Kuorrutus ennen kaikkea
Millintarkkaa visuaalista työtä monine pienine yksityiskohtineen sisältänyt THPS2 oli monelle syy ostaa Game Boy Advance. Sulavasti rullaava osittain kolmiulotteinen skeittailumaailma näytti suoraan sanottuna upealta ja pelihahmot herätettiin eloon käsikonsoleilla ennennäkemättömän tyylikkäällä animaatiolla. Jatko-osaa ajatellen tekijät ovat pystyneet jopa ylittämään edellisen osan asettamat korkeat laatustandardit. Tämä on havaittavissa etenkin uudessa Custom Skate -moodissa, jossa pelaaja pystyy kustomisoimaan oman hahmonsa ulkoisia ominaisuuksia. Ihon väriä, vaatetusta ja jopa tatuointeja voi muutella mielensä mukaan. Juuri tämä kertoo tekijöiden erinomaisesta omistautumisesta tärkeälle kehitystyölle. Muun grafiikan saralla kaikki toimii kiitettävästi ja ulkoasultaan peli on edelleen yksi tämän 32-bittisen taskukonsolin upeimmista aikaansaannoksista. Pelin tapahtumia tukeva musiikki on niinikään yllättävän hyvää jälkeä. Pienistä kaiuttimista raikuva rokkihenkinen audiopuoli on omiaan nostattamaan tunnelman sopivan korkealle. Sama pätee myös ammattitaidolla luotuihin ääniefekteihin.
Huolimatta siitä valitettavasta tosiasiasta, että Tony Hawk's Pro Skater 3 sisältää vain kuusi eri kenttää, niin se on silti kestoltaan yksi pitkäikäisimmistä GBA:lle tähän mennessä julkaistuista peleistä. Mainio määrä moodeja, uusi moninpeli, laajat kustomisointimahdollisuudet ja sopiva määrä kaikenlaista kerättävää pitävät edellisen osan ystävät varmasti koukussa aina yömyöhäiselle asti. Edelliseen Activisionin taskukonsoliskeittailuun verrattuna varsinaisia eroja on kuitenkin varsin vähän, eikä sarjan neljäs osakaan lupaa tehdä mitään massiivisia muutoksia jo valmiiksi loppuun asti hiottuun pelisarjaan. Rahastusta tai ei, THPS3 on pakko-ostos kaikille edellisestä versiosta pitäneille Nintendon piskuisen taskukonsolin omistajille. Se ei tarjoa mitään uutta, vaan samaa vanhaa laatua uusissa kuorissa. Jos jokin ei ole rikki, niin sen korjaaminen on täysin turhaa. Tätä kaavaa toteuttaen tämä Vicarious Visionsin uusin mestariteos menee pakko-ostosten kategoriaan.