Dreamcastilla eeppisen saagan aloittanut Shenmue on edennyt toiseen osaansa, samalla on alusta vaihtunut XBoxiksi. Shenmue 2 ei silti ole täysin Xbox-exclusiivinen, vaan n. vuosi sitten Shenmue 2 ilmestyi Dreamcastille - Tosin vain Euroopassa ja Japanissa. Shenmue perustuu Yu Suzukin kirjaan - Jonka nimi on yllättäen 'Shenmue' - jossa Ryo Hazuki lähtee Lan Di -nimisen henkilön perään, tämän murhattua Ryon isän. Juoni kuulostaa pähkinänkuoressa erittäin kliseeltä, mutta kostoretkellään Ryo tapaa enemmän tai vähemmän avuliaita henkilöitä. Tosin eräät hahmot osaavat olla varsin persoonattomia. Shenmue 2:n myötä Japanilainen kulttuuri ja idylli muuttuu Kiinalaiseksi. Varsinaista eroa ei idyllissä ole, mutta Kiinan kulttuurin uskonnot ja taistelulajit suurentavat näiden välistä rajaa. Siinä missä Shenmue 1:ssä pääsi vain muutamalle alueelle, on Shenmue 2:ssa vähintäänkin seitsemän kertaa suurempi alue ja reilusti enemmän tutkittavaa. Peliaikakin on huomattavasti suurempi kuin edeltäjässä.
Väriä elämään
Perusrakenteeltaan Xbox-versioon ei ole tehty suurempia muutoksia Dreamcast-versiosta, mutta kuvaruudunpäivitys on huomattavasti sulavampaa. Muutoin Xbox-versiota vaivaa samat pikkuviat, kuin Dreamcast-versiossakin. Ensimmäisessä osassa NPC-hahmot ponnahtelivat pop-upeina nokan eteen. Kakkososassa on sama ongelma, mutta nyt pop-upit on vähäisempiä ja ne tapahtuvat etäämmällä. Silmään tämä pistää ikävästi, mutta parannusta on kuitenkin tapahtunut.
Shenmue 2:n Xbox-versiossa on myös 2 ominaisuutta, joita ei Dreamcastilla ollut. Ensimmäinen on väriskaalan vaihto (musta nappi), valittavana on viisi eri vaihtoehtoa normaalin lisäksi. Mitään varsinaista hyötyä tästä piirteestä ei ole, mutta vaihtelua normaaliin väriskaalaan tympääntyneille. Ja toinen on kamera (valkoinen nappi). Pelaaja voi halutessaan ikuistaa Ryon seikkailun tapahtumia, myös välivideoista voi ottaa kuvia. Toisin kuin väriskaalan vaihtamisesta, ottamalla kuvia tietyistä henkilöistä kuvia tarpeeksi, palkitaan pelaaja yllätyksellä per sivu.
The law of martial arts
Taistelut ovat kiihkeitä ja kovin virtuafightermaisia toimintakohtauksia, ja useimmiten ne muodostuvat Ryo vs. 4-7 jengiläistä. Vaikka ylivoima Ryoa vastaan kuulostaa epäreilulta, on taistelut ohi jopa muutamassa sekunnissa - Ryon eduksi tietenkin. Liikkeet ovat mallinnettu varsin realistisesti, eikä mikään liike ole liian yliampuva. Ryon oppiessa Kiinassa Kung-Fua, myös liikkeisiin tulee vaihtelua. Tietous, mitä Mestarit opettavat Ryolle taistelulajeista, on sangen kiehtovaa. Koska tarinaa pönkitetään eteenpäin tietyillä toimintakohtauksilla, ei kaikkiin sovi mieletön Mättö. Jo ensimmäisestä osasta tuttu QTE - Quick Time Event - hoitaa tämän puolen mallikkaasti. QTE:ssä on kyse oikean napin painamisesta, oikeaan aikaan ja onnistuminen kuljettaa juonta eteenpäin. Toisin kuin Shenmue 1:ssä, voi 2:ssa myös epäonnistuneet QTE-kohtaukset kuljettaa juonta eteenpäin. Toisin kuin 1:ssä, jossa piti onnistua tai sitten veivataan niin kauan kunnes onnistutaan. Kun juoni on muuten lineaarinen kuin junarata, niin tällä tavalla siihen saadaan lisää variaatioita, on tämä varsin tervetullut lisä.
Kontrollit on saatu sovitettua mallikkaasti Xboxin ohjaimelle. Myös mukavaa vaihtelua tuo vaihtoehtoinen liikkumistapa, jossa liikkumisen voi laittaa D-padin sijaan analogi-tatille. Analogisella liikkuminen on tosin todella turhauttavaa, sillä liikkumisesta tulee päätöntä vaellusta, eikä Ryo mene minne pelaaja tahtoisi. Shenmue 2 on kenties ensimmäinen peli, josta nautin Controller-S:llä pelaamisesta. Toisin kuin alkuperäisen Xboxin ohjaimen D-pad, antaa S:n D-pad paremman tarkkuuden liikkeisiin. Useissa QTE-kohtauksissa originellin vastaava ei antanut vain tarpeeksi tarkkuutta, ja useiden tuntien Shenmue-sessioissa alkaa kädet hikoilemaan. Toki Shenmue 2:sta pelaa alkuperäisellä kapulallakin, mutta pitkiin sessioihin suosittelen ennemmin Controller-S:ä.
Tunteiden sonaatti
Audiovisuaalinen toteutus on onnistunutta, ja orkesteri-tuotokset ovat henkeä salpaavia taidon näytöksiä säveltäjän musiikillisista kyvyistä. Tilanteeseen kuin tilanteeseen on saatu aikaiseksi pilviä hipova tunnelma, niinpä useat kohtaukset koskettavat aivan uudella ja erikoisella tavalla. Jäähyväiset luovat loistavalla tavalla musertavan tunnelman koko olemuksellaan, eikä tunnelma jätä ketään kylmäksi. Hahmojen repliikit onnistuvat toisinaan pilaamaan tunnelman vulgaarilla kuittauksella. Muutenkin puheet ovat mielikuvituksettomia ja Ryo tuppaa toistella itseään, ja laukoo toisinaan käsittämättömiä itsestään selvyyksiä. Yhtenä mainittakoon "This is a vending machine". Harmillinen ja puute äänimaailmassa on alkuperäisten Japsi-puheiden puute. Ne löytyvät kyllä Dreamcast-versiosta, mutta Xboxilla ne on katsottu tarpeettomiksi. Käsittämätöntä, mutta minkäs sille mahtaa, jos korkeimmat tahot katsovat sen tarpeettomaksi. Joka tapauksessa ne olisivat luoneet pelille paremman hengen, mutta ei niiden puute peliä pahenna. Äänivalinnat englanti-dubauksiin olisivat voineet olla paremmat. Alituisesti moottoripyörällään vilahteleva Joyn muka-pirteä kälätys kuulostaa lähinnä teennäiseltä teinikotkotukselta. Puheet olisivat voineet olla hyvät, mutta tällaisinaan ne ovat vain ihan ok.
PAL Shenmue 2:ssa tulee mukana myös Shenmue the Movie. Puolitoista tuntia (90min.) editoitua Shenmue 1 pelikuvaa, lähinnä tarkoitettu niille, jotka eivät Shenmue 1:n tapahtumista ole tietoisia. Koska mikään peli ei ole pelkkää videokuvaa, on Shenmue the Moviessa pientä "loikkimista". Mitenkään erikoisesta elokuvasta ei ole kyse, mutta voisi melkein sanoa, että Shenmue the Movie on paras "peliin sijoittuva elokuva". Taistelukohtaukset ovat niin täydellisiä suorituksia verrattuna omaan pelaamiseen. Mikäli ensimmäisen Shenmuen on pelannut läpi, tietää mitä pääasiallisesti Shenmue -leffa pitää sisällään.
Ympäri mennään, yhteen tullaan
Mitä tähän nyt enää lisäilemään, Shenmue 2 on yksi maailman upeimmista ja innovatiivisimmista peleistä ikinä. Muuten täydellinen suoritus, mutta jokaisella osa-alueella on jonkinlaista takkuilua. Juoni muistuttaa aika pitkälle ensimmäistä osaa, musiikit miltei samat, kuin myös grafiikat ja pikkusälä. Shenmue tunnetaan erityisen hyvin kaikenlaisesta pikkutavarasta, jota voi pelin aikana kerätä milloin mistäkin. Sen lisäksi, että ne on erityisen hienoja ja yksityiskohtaisesti tehtyjä, niiden kerääminen aiheuttaa addiktiota. Erityisen hieno uudistus ykkösosasta on vaihtoehtoiset työpaikat - satamassa hanttihommat tai uhkapelurin sijaisena - ja uhkapelit - Korona ja useat kortti- ja noppapelit. Rahapulan uhatessa voi turvautua Hong Kongin panttilainaamoihin, joista tavaraa ei tosin voi ostaa takaisin. Shenmue 2 kuuluu Xboxin kärkipeleihin ja on sen hankkiminen suositeltavaa jokaiselle itseään kunnioittavalle Xbox-pelaajalle. Pisteet Segalle jälleen kerran.