Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

KonsoliFIN koeajoi Forza Motorsport 2:n

Vuonna 2004 ilmestynyt Forza Motorsport oli aikanaan yksi Xbox-harrastajien ylpeydenaiheista. Peli nousi täydestä tuntemattomuudesta maineikkaan Gran Turismon peesiin tarjoamalla samansuuntaisen, mutta silti erilaisen ajokokemuksen. Uudistuksia tehtiin varsinkin niillä osa-alueilla, joilla Turismo oli jäänyt polkemaan paikalleen. Erityisesti ajanmukaiset verkko-ominaisuudet olivat mahtava kilpailuetu.

Onnistuuko Microsoft ilahduttamaan virtuaaliautoilijoita toistamiseen? Kysymykseen lähdettiin hakemaan vastausta Helsingissä järjestetystä kutsutilaisuudesta, jossa Forzan odotettu jatko-osa oli esillä. Testailun ohessa paikalla ajettiin myös Suomen ensimmäinen Forza Motorsport 2 -turnaus. Leikkimielisen kilpailun osanottajat kellottivat neljä nopeaa kierrosta Chevrolet Corvette C6.R:n ratissa ja jättivät parhaan aikansa pöytäkirjaan. Voiton kuittasi jännittävän sekuntikamppailun päätteeksi PGR-velho FinPro, kun näytöstyyliin sujuneen kierroksen noteeraus painui omalle sekuntiluvulleen. Mestarin lisäksi KonsoliFINin keskustelualueelta tuttu ProBale repi selvän eron muihin ja sijoittui toiseksi.

Suoritusten arvoa nostaa se, että ajotuntuma likimain valmiissa esittelyversiossa vaikutti ykkösosan kaltaiselta. Luvassa on siis realismihakuinen kokonaisuus, joka kuluttaa jarrupoljinta lähes yhtä paljon kaasun kanssa. Tiellä pysyminen ilman ajoapuja edellyttää hienovaraista otetta, eikä ylilyönteihin ole varaa. Varsinkin jarrut lukkiutuvat helposti, mikä hankaloittaa mutkiin taittamista. Jos on valmis kärsimään lievän egotappion ja kytkemään ABS-jarrut ja luistoneston päälle, hallinta helpottuu tuntuvasti. Samalla ajoon tulee tietynlaista räväkkyyttä, kun mutkiin ei tarvitse hissutella eivätkä nopeat kiihdytykset väännä perää yhtä nopeasti rinnalle.

Tilaisuudessa peliä oli mahdollista ajaa sekä peliohjaimella että ratilla. Vaikka ratti tarjoaa voimavasteen kautta paremman käsityksen autoon vaikuttavista voimista, peliohjaimellakin saa kellotettua kivenkovia aikoja. Yllättäen turnauksen kärkinoteeraukset syntyivät poikkeuksetta peliohjaimen avulla. Asiaan tosin vaikutti hyvän kisapenkin puute, sillä sylissä ratin pyörittäminen on vaivalloista ja se ainoa pöytäkin tuntui lähtevän kurveissa omille teilleen.

Ohjausherkkyyttä ja näppäinasettelua saa hienosäädettyä yksityiskohtaisesti. Sekä ratin että polkimien herkkyyttä pääsee nypläilemään kahdesta erillisestä liukusäätimestä. Peliohjaimella vaihteet voi puolestaan siirtää päänapeilta oikeaan tattiin, jos niin on tottunut pelaamaan. Kaikkia ongelmia ohjelmalliset säätimet eivät kuitenkaan poista; Microsoftin Xbox 360 -ratin jarru vaatisi joka tapauksessa lisävastusta tuntuakseen luotettavalta. Omatoimiset pelaajat ovatkin kehitelleet velttouteen omia patenttejaan asentamalla vaikka vanunpalan polkimen alle.

Vaikka ajolinjoja haettiin pääasiassa turnausnäyttämönä toimineella Laguna Secalla, ruuduissa nähtiin silloin tällöin useita muitakin rataympäristöjä. Tarjontaan lukeutuvat esimerkiksi Mugello, Silverstone ja Nürburgring Nordschleife. Mukana on myös ovaaleja, katukisoja ja kuvitteellisia testipätkiä. Jokainen rata on mallinnettu yksityiskohtaisesti pomppuja myöten, minkä todistivat jo erään radan autoa täristävät betonilaatat. Audiovisuaalisesti peli tekikin vaikutuksen huipputelevisiosta ja 5.1-äänillä koettuna. Grafiikka näytti jopa rahtusen paremmalta kuin Live-kauppapaikalla julkaistussa demossa, eikä ruudunpäivitys jättänyt moittimisen sijaa. Uusinnoissa piirtonopeus puolittuu 30 kuvan sekuntivauhtiin, mutta vastapainoksi mukaan lisätään televisiomaisia erikoistehosteita.

Visuaalisesti pysyvimmin mieleen parkkeerannut puute on autojen animointi G-voimien riepottelussa. Kori kyllä nyökkäilee kiihdytyksissä ja jarrutuksissa, mutta vaikutelma on silti jäykempi kuin asiassa loistavassa Gran Turismossa. Voimakkaampi – ehkä jopa liioiteltu – joustavuus loisi vahvemman tunteen siitä, että radan ja renkaan välissä on oikeaa kitkaa, eikä auto vain liidä tien päällä.

Ykkösosan tavoin uratila aloitetaan valitsemalla kotialue Pohjois-Amerikan, Euroopan ja Aasian väliltä. Valinta määrää eri alueilla valmistettujen autojen hintatason ja saatavuuden. Tiettävästi Eurooppaan on kalliimpaa tuoda Honda tai Toyota kuin jos aasialainen hankkisi sellaisen kotialueeltaan. Kisoihin ei voi myöskään osallistua millä tahansa autolla, vaan jokainen tapahtuma asettaa omat vaatimuksensa kaluston suhteen. Joissakin käytössä on oltava kevyt auto, toisissa tehokas kilpuri ja jotkut keskittyvät vain tietyn alueen autoihin. Voitoista ansaitaan rahaa, mikä auttaa uralla etenemisessä. Kolarointi puolestaan vähennetään tilistä, ja sillä on ulkoisten vaurioiden lisäksi negatiivinen vaikutus koslan suorituskykyyn.

Eräs alkuperäisen Forzan tärkeimmistä ominaisuuksista oli auton maalaamiseen pyhitetty livree-editori. Jatko-osa parantaa ominaisuutta entisestään, ja nyt peltilehmiin on mahdollista läiskiä jopa 1000 erilaista kuviota sivua kohti. Vapaapiirtoa ei edelleenkään ole, mutta monipuolisten kuvioiden venyttely, kääntely ja taittelu mahdollistavat vaikka Mona Lisan piirtämisen Ferrarin ylle. Tekstiä on aiempaa helpompi lisätä valmisfonttien ansiosta. Konehuoneen ja aerodynamiikan puolella autoaan on mahdollista muokata niin ikään monipuolisesti: moottorin vaihto, osien päivitys ja siipien lisäys vakioautoon sujuvat rahamieheltä käden käänteessä.

Valmiissa versiossa luvataan olevan verkossa toimiva huutokauppa, jossa autojaan voi myydä muille yhteisön jäsenille. Live-ominaisuuksia ei kuitenkaan päästy tapahtumassa testaamaan. Yksi lopullisen pelin mainittavista online-ominaisuuksista jäi silti osittain haaviin, kun ennakkoversiossa sai napsittua kuvia pysäytysvalikosta löytyvässä kuvaustilassa. PGR3:n Photo Modea muistuttavassa tilassa kuvista saa hyvin todenmukaisia ja tyylikkäitä muokkaamalla kohdistusta, värejä ja valotusta. Parhaat otoksensa pitäisi pystyä lähettämään Liven kautta Internettiin koko maailman nähtäväksi.

Lopuksi on sanottava, että Microsoftin Gaming Specialist Jarno Kallunki osoitti jälleen, miten viihdyttävä peli-ilta pitäisi järjestää. Rento tunnelma, mielenkiintoinen turnaus ja kiitettävä tarjoilu loivat oivat olosuhteet vuoden odotetuimpiin lukeutuvan kaahailun esittelyyn. Ja mikäpä Microsoftilla on kakkos-Forzaa esitellessä; näillä näytöillä siitä on muodostumassa peto pelien joukkoon. Kunpa kesällä riittäisi niitä sadepäiviäkin.

Forza Motorsport 2 tulee myyntiin yksinomaan Xbox 360:lle kesäkuun 8. päivä. KonsoliFIN tarjoaa pelin arvostelun samoihin aikoihin.

Galleria: 

Kommentit

Oikein hieno teksti. Toden totta kaikki ja pelistä on todellakin tulossa peto pelien joukkoon. 8. päivän odotus tuottaa tuskaa.

Hieno homma!Harmi etten itse pääse vielä ennen kesän loppua tuota pelailemaan. Sillon kun tulee se boxi sekä telkku hankittua. Kaverin luona demoa testannut ja siihen ihastunut :P

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi