Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Resident Evil: Outbreak

Capcom yrittää jälleen uudistaa Resident Evil -pelisarjan formaattia. Muutaman epäonnistuneen valopyssysekoilun jälkeen eurooppalaisille tarjoillaan Resident Evil: Outbreak. Kyseessä on nettipeli ilman nettipelimahdollisuutta. Japanissa ja Jenkeissä mukana ollut moninpeli on jätetty kokonaan pois. Tekosyynä on esitetty muun muassa Euroopan eri kielien aiheuttamat kommunikaatio-ongelmat, mutta kuten Gran Turismo 4 osoitti, on Sonyllä pahoja ongelmia nettipelaamisen
järjestelyissä.


Capcomin huono kuningasidea



Minkälainen peli sitten on nettipeli, jota pelataan yksin? Resident Eviliä ennen pelanneille meno on tuttua. Jälleen kerran etsitään oikean värisiä avaimia, oikeaan aukkoon uppoavia jalokiviä, paperilappusille kirjoitettuja salasanoja, ynnä muuta. Meininki tuntuu samalta kuin se tuntui lähes kymmenen vuotta sitten pelisarjan ensimmäisessä osassa. Outbreakin erottaa muista osista skenaarioista muodostuva yksinpeli. Valittavana on kahdeksan erilaista pelihahmoa, joista pelaaja valitsee yhden pelattavaksi ja kaksi muuta kulkemaan mukana koneen ohjastamina.

Muiden maanosien versioissa näitä ohjasivat siis myös ihmispelaajat. Euroopan versiossa muutaman hahmon tiimin idea katoaa täysin. Capcom on kyllä onnistunut luomaan varsin hyvän illuusion siitä, että koneen ohjastamia hahmoja pelaisi joku muu ihminen. Valitettavasti tämä "joku muu" tuntuu pelikonsolia ensimmäistä kertaa käyttävältä pikkulapselta. Pelaajalla on toki mahdollisuus käskyttää muita hahmoja auttamaan, menemään eteenpäin ja tulemaan takaisin, mutta mitään käytännön hyötyä näistä ei ole. Hahmot juoksevat minne sattuvat ja keräilevät matkan varrelta löytyneitä tavaroita pelaajan kiusaksi. Taistelussakaan kyseiset jampat eivät loista, vaan jäävät auttamatta peruszombien suupaloiksi. Mielenkiintoista kyllä, muiden hahmojen kuolemat eivät hidasta pelaamista, vaan pelin voi läpäistä vaikka kaikki muut hahmot olisivat kuolleet. Valitettavasti tämä ei vaikuta juoneen mitenkään ja kuolleet hahmot heräävät henkiin seuraavissa skenaarioissa.

Pelaajan kannalta hahmovalinnalla on merkitystä, sillä jokaisella hahmolla on oma hyödyllinen erikoisominaisuutensa. Näitä ovat esimerkiksi kyky lääkitä paremmin, tehokas aloitusase ja selkäreppu tavaroita varten. Viimeiseksi mainitusta tuli ainakin oma suosikki kertaheitolla, sillä naurettavan pieni ja epälooginen tavaroiden säilytysjärjestelmä on edelleen mukana. Pelaaja voi kantaa normaalisti kerrallaan vain neljää eri tavaraa. Systeemissä ei ole järjen hiventäkään, sillä esimerkiksi rynnäkkökivääri ja lipaston avain vievät molemmat yhden paikan inventaariosta. Kun kerralla pitäisi olla mukana muutama ase, aseiden ammukset, lääkintätarvikkeita ja etenemisen kannalta välttämättömiä avaimia, ei pelaamisesta tule mitään. Olisi toivonut, että edes puzzlejen ratkaisemiseen tarvittavia esineitä olisi saanut kantaa mukana rajattoman määrän. Se, että pelaajalle ei kerrota koska tiettyä esinettä ei enää tarvita, aiheuttaa vieläkin enemmän päänsärkyä.


Nähty jo kymmenen vuotta sitten

Muista Resident Evil -sarjan "klassikkoärsyttäjistä" tallennuspisteet ovat edelleen mukana. Enää ei tallentamiseen onneksi tarvita mustekasetteja. Pelin hankkijoita on tässä yhteydessä syytä varoittaa äärimmäisen ärsyttävästä bugista. Mikäli tallennusta ei lataa heti pelin käynnistyessä, vaan vasta myöhemmässä vaiheessa, vanhat tiedot poistuvat kokonaan. Outbreakissä kontrollit ovat ilahduttavasti paremmat kuin yhdessäkään sarjan aikaisemmassa osassa. Nuolinäppäimillä pelattaessa meno on samaa vanhaa hidasta ja kankeaa toilailua, mutta analogitatilla pelattaessa pelattavuus on vähintään kohtuullinen. Hahmon ohjaaminen on vieläkin hieman kömpelöä, mutta nuolinäppäimiin verrattuna pelaaminen on yhtä nautintoa.

Toisin kuin muissa Resident Evileissä, Outbreakissä ei varsinaisesti ole mitään juonta. Jokainen pelin viidestä eri skenaariosta alkaa paikasta X, josta on tarkoitus paeta. Sitä, kuinka sankarimme ovat sinne joutuneet, ei yleensä kerrota. Skenaarioiden välillä ei myöskään ole minkäänlaista johdatusta, joten "juoni" on vähintäänkin tökkivä. Viisi skenaariota on myös härskin vähän. Yhden läpäisyyn kuluu aika noin tunnin verran, joten koko homma on paketissa alle kuudessa tunnissa. Tähän on vieläpä ilmeisesti laskettu mukaan latausajat, jotka rupeavat rasittamaan viiden minuutin jälkeen. Peli lataa kerralla uskomattoman pienen alueen, jolloin latausikkunaa tulee tuijoteltua melkeinpä enemmän kuin itse peliä.

Outbreak ei myöskään tarjoa pelillisesti mitään ennennäkemätöntä tai edes mitään erityisen hyvin toteutettua. Puzzlet ovat helppoja, eikä koneen ohjastamia hahmoja tarvita niiden ratkaisuun. Ensimmäisellä läpipeluukerralla valittavana on kaksi eri vaikeusastetta, mutta vaikeammallakin peli on todella helppo. Lyhyttä kestoa on yritetty paikata erilaisilla bonuksilla, mutta on vaikea ymmärtää, miksi joku haluaisi tahkota samat kentät läpi uudestaan. Eri hahmoilla juoni on sentään hieman erilainen, mutta käytännössä tämä tarkoittaa muutaman lauseen eroa pelin lyhyessä dialogissa.

Resident Evil: Outbreakin paras puoli on varmasti sen ulkoasu. Esirenderöityä grafiikkaa ei ole käytetty, mutta peli on silti varsin siistin näköinen. Hahmot ja erikoisefektit ovat komean näköisiä, eikä taustoissakaan yleisesti ottaen ole valittamista. Ainoastaan pienet sahalaidat ja väripaletin aneemisuus häiritsevät paikoitellen. Valmiiksi renderoituja välivideoita on paljon ja ne ovat kerta kaikkiaan upeita. Ääninäyttelijät sen sijaan ovat sitä samaa huttua, mitä Resident Evileissä on aina kuunneltu. Osa musiikkikappaleista kuitenkin erottuu selvästi edukseen harmaasta massasta.


Jatko-osaa odotellessa



Outbreakin Euroopan versiota on erittäin vaikea suositella kenellekään. Yksinpelinä kaikki on nähty sekä Resident Evileissä että muissa pelisarjoissa monen monta kertaa. Sen lisäksi peli on uskomattoman lyhyt ja helppo. Verkkopelinä potentiaali on kuitenkin valtava. Jos pituutta olisi lisää ja vaikeampia ongelmia pääsisi ratkomaan netissä kavereiden kanssa, kyseessä saattaisi olla todellinen hitti. Tällaisena Resident Evil: Outbreak on kuitenkin pelkkä raakile, joka ei jaksa kiinnostaa kuin vähän alusta. Jatko-osa on kuitenkin jo tulossa ja alustavien tietojen mukaan Capcom ei ole tällä kertaa sabotoinut nettipeliä Euroopan versiosta.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi