Viilalla…
Uusi viilattu käyttöliittymä näyttää ja tuntuu hyvältä. Pienet tuunaukset siellä täällä tekevät kokonaisuudesta jälleen askeleen verran nautittavamman. Sarjaa kun ei tunneta visuaalisesti kovinkaan houkuttelevan näköisenä, joten pienetkin yksityiskohdat voivat olla ratkaisevia. Esimerkiksi suuressa osassa oleva kykyjenetsintä on nyt mukavampaa ja selkeämpää, eikä jokaista tietoa tarvitse erikseen kaivaa valikoiden alta. Alaisten antamat viikottaiset raportit antavat kaiken oleellisen informaation yhdellä vilkaisulla. Matseissa käytettävä 3D-moottori on sen sijaan edelleen yhtä karsea kuin ennenkin. Tämä ei kuitenkaan ole ylivoimainen haitta, sillä todelliset taktiikkagurut katsovat ottelunsa vanhasta kunnon 2D-näkymästä.
Viime vuonna esitelty joukkuedynamiikka on yhä suuressa osassa. Kun joukkue lähtee niin sanotusti koutsin lapasesta ja pelit eivät suju, niin suunnan kääntäminen on todella vaikeaa. Pientä helpotusta on kuitenkin havaittavissa, eikä kausi ole välttämättä tuhoon tuomittu, mikäli korttinsa pelaa oikein. Pelaajat edelleen nurisevat milloin mistäkin, mutta valituksen aiheet ja tiheys tuntuvat pykälän verran realistisemmalta kuin edellisessä versiossa.
… ja kirveellä
Treenausvalikkoa on uusittu runsaalla kädellä. Aikaisemman yksinkertaisen näkymän tilalla on monimutkaisen näköinen kaavio. Harjoituksia voi nyt laittaa useita samalle päivälle aiemman yhden sijasta. Uusi tapa mahdollistaa huomattavasti entistä syvemmän paneutumisen joukkueen treenaamiseen. Toki kaiken voi edelleen jättää apulaiselle, mutta eniten pelistä saa irti tekemällä kaiken itse.
Jos treenausta on uusittu kirveen kanssa, niin myös taktiikkapuolella on veistelty oikein urakalla. Nyt tarjolla on valmiita pelitapa-paketteja, joiden avulla etenkin uudet pelaajat pääsevät helpommin sisään haastavaan managerimaailmaan. Muodikkaat ”gegenpress” sekä ”tiki-taka” onnistuvat nyt kädenkäänteessä ilman Googlea tai toisten käyttäjien tekemiä tiedostoja. Kaikki on tietysti edelleen vapaasti muokattavissa, ja pienet lisäykset pelaajien rooleihin sekä taktiikan hienosäätöön tekevät oman pelitavan etsimisestä mielekkäämpää. Uusi kolmivaiheinen systeemi mahdollistaa erillisten ohjeiden antamisen, kun pallo on hallussa, vastustajalla tai siitymävaiheessa. Tämä tuo huomattavaa syvyyttä pelin kulkuun.
Viime kesän MM-kisojen voittajaa ei enää kukaan muista, mutta kirjainhirviö VAR jäi varmasti monien mieleen. Tämä on huomioitu tietysti myös Sports Interactivella, ja videotuomarointi sekä maaliviivateknologia ovat molemmat mukana niitä käyttävissä liigoissa. Näin suuren pelillisen uudistuksen tekemisessä on aina riskinsä, ja alkuun virtuaalituomari kelaili videoita parhaimmillaan kymmenen kertaa matsissa. Nyt joitain korjaustiedostoja myöhemmin systeemit toimivat melko realistisesti, eivätkä aiheuta suuriakaan ketutuksen tunteita. Paitsi tietysti silloin kun oman joukkueen maali hylätään.
Muista uudistuksista mainittakoon Bundesliiga-lisenssi, realistisemmat siirtomarkkinat sekä paranneltu tutoriaalimoodi aloittelijoille ja miksei konkareillekin.
Parempi kuin pari edeltäjäänsä
Viime vuoden kaltaisia ongelmia pelimoottorissa sekä käyttöliittymässä ei ole havaittavissa. Jumitteluita ei myöskään tapahdu, mutta muutama ikävä bugi matkan varrelle on osunut. Kapteenivalinta ei aina onnistu halutulla tavalla, sillä jostain syystä jotain yksittäistä pelaajaa ei voi valita kapuksi. On myös mahdollista, että peli tyssää jo ennen kauden alkua, mikäli ei hoksaa kiinnittää ajoissa huomiota joukkueen rekisteröintiruutuun. Jälkimmäisen ongelman voisi voittaa, mikäli peli ilmoittaisi ajoissa, että tiimi ei ole sääntöjen mukainen.
Football Manager 19 on varsin onnistunut vuosipäivitys, ja sitä voi suositella varsinkin uusille tulokkaille. Edellisen version ongelmista on otettu opiksi, ja käsillä on nyt monin paikoin parempi ja ehjempi kokonaisuus. Virtuaalimanagerointi tuntuu jälleen raikkaalta ja vähintäänkin yhtä koukuttavalta kuin parhaina vuosinaan.