Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Dead Nation, Housemarque

Dead Nation (PSN)

Suomalainen Housemarque on tunnettu nimi pelimaailmalla. Vuonna 1995 perustettu firma ei ole tehnyt kovinkaan montaa peliä historiansa aikana, mutta ne vähät ovat olleet arvostelumenestyksiä. Yksinkertaisia, mutta näyttäviä pelejä laatinut Housemarque on tullut tutuksi ennen kaikkea jo 1995 ilmestyneellä Super Stardust -pelillä, joka päivitettiin HD-aikaan vuonna 2007 ja julkaistiin ladattavana pelinä PlayStation Storessa. Studion muita hittejä ovat muun muassa olleet suomeksi lokalisoitu Muukalaisten yö (1996) sekä Supreme Snowboarding (1999). Seuraavaa peliä onkin odoteltu kieli pitkällä.

Kuolleet nousevat jälleen

Ruumiit eivät mieli pysyä levossa, vaan mädäntynyttä irtaimistoa tuntuu pursuavan peliteollisuudessa jo karmeja myöten. Housemarquen uutukainen Dead Nation tarrautuu samaan buumiin. Isometrisesti kuvattu peli pistää pelaajan joko mies- tai naispuolisen sankarin rooliin zombiepidemian valtaamassa maailmassa. Kymmeneen tehtävään jaettu tarina alkaa perinteisenä selviytymistarinana, mutta saa hivenen juonellisia sävyjä pelin edetessä. Pääpaino pysyy kuitenkin toisaalla.

Dead Nation on Housemarquen muiden tuotosten tapaan yksinkertainen mutta viihdyttävä. Pelaajan tehtävä on taivaltaa kuolleiden täyttämillä kaduilla määrättyjä reittejä pitkin kohti loppua. Suurin osa ajasta kaikkea liikkuvaa kohti ampuen. Putkirakenteesta huolimatta alueet ovat sopivan kokoisia ja paikka paikoin haarautuvat umpikujille, jotka tarjoavat usein etenemistä auttavia esineitä. Vaikka kentät vaihtelevatkin miljöönsä puolesta toisistaan, on kentissä pientä toiston tuntua. Tunnelmasta ei tosin voi kritisoida, sillä inhottavan pimeät alueet onnistuvat kerta toisensa jälkeen yllättämään valokeilaan ilmestyneillä kalmoilla. Monesti hyvin usealla sellaisella.

Pelaaja aloittaa loppumattomilla ammuksilla varustetulla kiväärillä, taskulampulla ja viidakkoveitsellä, mutta saa pelin edetessä perinteisten tuliluikkujen ohella hieman erikoisempiakin viritelmiä. Epäkuolleita lanatessa ja arkkuja avatessa tilille ropisee kahisevaa, millä pystyy päivittämään välietapeista löytyvillä kioskeilla jokaista asetta esimerkiksi tehon, nopeuden, lipaskoon ja ammusmäärän mukaan. Lisäksi erikoisvälineet, kuten kranaatit, polttopullot, miinat ja soihdut, ovat päivitettävissä paremmiksi. Näiden ohella kentältä löytyy vielä erilaisia suojia, joita voi vapaasti vaihdella keskenään kioskeissa. Suojien arvot vaihtelevat nopeuden, kestävyyden ja voimakkuuden suhteen, joten kaiken kestävää pikajuoksija-Hulkia ei ole mahdollista saada edes pelin loputtua. Kerätyt suojat säilyvät seuraaville tasoille, mutta aseiden keruu ja näiden päivittely täytyy aloittaa jokaisella pelikerralla aina alusta.

Jotta homma ei menisi pelkäksi ammuskeluksi, löytyy pelistä useampi vaikeustaso. Kaksi viimeisintä on alkuun lukittuja. Helpoimmalla kymmenen kenttää juostaan lävitse liiemmin hikeä puskematta, mutta pykälääkin korkeammalle pistäessä joutuu jo oikeasti taktikoimaan. Tuoreen lihan perässä juoksevia epäkuolleita pystyy huijaamaan muun muassa autojen varashälyttimillä ja soihduilla, jotka antavat hetken rauhan pelaajalle. Liekit tarttuvat myös helposti toisiin kalmoihin. Päällekäyviä ruumiita on useaa erilaista, joista tutuiksi tulevat nopeat laiheliinit sekä laahaavat kalmat. Näiden lisäksi joukkoon mahtuu myös tukku erikoiszombeja, jotka tuovat oman lisänsä tunnelmaan. Useimmiten näillä herrasmiehillä on useampipäinen zombilauma saattueena.

Maailma on meidän

Todellinen hauskuus alkaa, kun paremman maailman puolesta taistellaan kaksistaan. Joko verkonvälityksellä tai saman koneen ääressä toimiva kimppapeli toimii kuin nakutettu. Jaettu ilo lisää kuitenkin tunnelmaa, eikä vaikeimpia tasoja luultavasti edes kannata yrittää ilman kaverin turvaa tai rautaisia hermoja. Kuolema ei ole tosin lopullista, mutta viimeisimmältä välietapilta aloitus rassaa pidemmän päälle hermoja.

Dead Nation sisältää myös huvittavan pistelaskurin, jolla mitataan niin yksilö- kuin kansainvälistä suoritusta. Tapetut viholliset tiputtavat rahan ohella myös punaisia kerrointa lisääviä pallukoita, jotka laskevat aina osumien tullessa. Kaadetut kuolleet sekä pistetilille ropisevat pisteet lasketaan kentän päätteeksi omaan profiiliin ja siitä aina oman maan tuloksiin. Pelaaja pystyy siis seuraamaan paitsi omaa kehitystään maailman parhaimpana zombintappajana, myös oman valtionsa tuloksia maailman putsauksessa. Arvosteluhetkellä Suomi oli sijalla kaksitoista mitättömällä neljällä prosentilla (Yhdysvallat toistaiseksi kärkisijalla noin kolminkertaisella etumatkalla). Reaaliajassa nousevissa promilleissa on jotain seesteisen kaunista, vaikka suurimmalle osalle pistehuoraus jääneekin vain lyhyeksi kuriositeetiksi.

Kaunis katseltava, mutta...

Kun osa Housemarquen jäsenistä tulee suoraan demoskenestä, ei ole lainkaan ihme, että Dead Nation näyttää hyvältä. Ennen kaikkea pelissä on panostettu tunnelmaan, mikä saadaan aikaiseksi valon ja varjojen avulla. Reaaliaikaisesti luodut varjot tekevät näkemästä parhaimmillaan todella vakuuttavia. Valokeilaan osuvat kuolleet heijastavat pitkät varjonsa talojen seinille, ja mustaa halkova taskulamppu on elintärkeä väline liki pilkkopimeässä pelissä. Visuaalisuutta harvemmin ehtii jäädä ihailemaan, joskin epämukavaa tunnetta pelatessa on vaikea ohittaa. Pelin äänimaailma ei liioin erotu joukosta, mutta on yhtälailla laadukasta jälkeä. Onnistunut tilaerottelu paljastaa usein pimeydessä vaanivat epäkuolleet, vaikka valokeila sattuisikin osoittamaan eri suuntaan.

Dead Nation on koukuttavaa viihdettä, mutta toisaalta siltä uupuu kaivattava addiktiivinen osuus. Kenttärakenne tekee pelistä lineaarisemman ja tehtävätyyppisen, eikä itseään pysty haastamaan samalla lailla "loputtomiin" kuin Housemarquen aikaisemmassa Super Stardust HD:ssa. Tilastopörssi, yhteistyötila sekä yhä hankalammat vaikeusasteet takaavat kuitenkin pitkän käyttöiän hurmeista räiskintää etsiville. Jokin sisimmissäni olisi kuitenkin toivonut myös jonkinlaista arcade-tilaa peliin.

Dead Nation on ladattavissa Playstation Store -latauspalvelusta hintaan 12.95€.

Galleria: 

Kommentit

Hyvä arvostelu! Oli just sitä luokkaa pojot mitä ajattelinkin tämän pelin saavan!

Argh, vois peli tulla jo ostettavaksi PSnettiin.. Ahistaa tää odottelu!

Plus-tilaajille tämä irtoaa 10,36 eurolla. Laittelin juuri lataukseen :)

Tän pelin arvostelut on hyvin hämmentäviä. Metacriticissä keskiarvo on 22 arvostelun jälkeen 81/100 ja tämä konosolifin.netin antama 60/100 sijoittuu tuon skaalan kaikkein huonoimmaksi arvosteluksi. Arvostelijoita on toki moneen lähtöön ja ihmettelenkin että jopa 3 tahoa on antanut tälle täydet 100/100, mutta eniten ihmetyttää että 4 arvostamaani tahoa (jotka järjestelmällisesti antavat omaa mielipidettäni aika lähellä olevat arviot peleistä) on tän pelin suhteen hyvin erimielisiä pisteiden vaihdellessa ääripäiden 60 ja 100 välillä, kahden ollessa juuri siinä välissä eli 80 pinnan tietämissä.

Itsellä ei juurikaan tule osteltua ladattavaa sisältöä mutta tää peli on melkeen pakko ostaa jotta saadaan selvyys miltä arvostelutahoilta putoo uskottavuus pykälän tai pari :)

iplo: Pitää muistaa, että KonsoliFINin kolme tähteä tarkoittavat *hyvää* peliä. Tuollaisella 100 pisteen skaalalla 60 pinnaa lähentelee vahvasti keskinkertaisuutta. Siksi tuollaisia suoria rinnastuksia ei voi tehdä.

Kelpo viihdettähän tämä peli on eli juuri tuon 3/5 tähden arvoinen, mutta ei todellakaan täysien pisteiden arvoinen.

TT-2k suosittelisin että vaihdatte pisteytysmenetelmäänne standardin mukaisesti, vai luuletko että teidän vaikutusvalta muuttaa maailmaa? 3/5 tähteä on 60% täydestä pistemäärästä, selität sitä sitten mitenpäin tahansa. Pelejähän arvostellaan aina omassa genressään ja antamalla 50% arvosanan kerrotaan että peli vastasi noin puolta siitä mitä se olisi voinut olla. 60% eli tuo 3/5 tähteä kertoo että peli on melkoinen sukka mutta jotenkin vielä pelattava.

iplo: Kiitos ehdotuksesta, mutta emme ole uusimassa pisteytystapaamme. Eikä KonsoliFIN edes ole Metacriticissä mukana, joten emme ole vaikuttamassa sielläkään keskiarvoihin. Ennen kaikkea kuitenkin toivomme, että lukijat kiinnittäisivät enemmän huomiota itse tekstiin kuin lopussa seisovaan arvosanaan.

Hyvä arvostelu ja kiitos siitä! Kun päivittävät äänijuttelun tuohon yhteistyötilaan, alkaa arvosana näyttäytymään turhan matalana viimeistään silloin. Tosin omasta mielestä jo nyt lähempänä neljää tähteä :)

Nauhalta omaa pelitystä: http://www.konsolifin.net/media/media/2969/Dead_Nation_PS3/

Peli ehdottomasti tarvitsee selviytynis moodin! Aseita voisi saada vaikka kaupasta johon aukeaa portti jokaisen elvityn runin jälkeen. Pelaajat olisivat vaikka jossain suojamuurien sisällä jotka zombietkin saisivat rikki. Ja voisipa olla paikallaan tilastotaulukko mistä näkisi, että mikä maa on selvinnyt kauiten yhteensä.
Kunpa Housemarque lukisi tämän...
Ja jos niin tekee niin se voisi vaikka olla ilmainen... No ei menis ostoon jos vaik alle 3€

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi