Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

V-Rally 3

Kolmas kerta toden sanoo

Infogramesin pelisarja on levittäytynyt viiden vuoden aikana jokaiselle varteenotettavalle alustalle. PlayStation ykkösellä se jäi skottikuski Colin McRaen nimikkopelien varjoon. Kolmansien osiensa myötä V-Rally ja Codemastersin Colin McRae Rally ottavat yhteen entistä kovemmin panoksin, onhan uuden sukupolven rallikuningas vielä kruunaamatta. V-Rally 3:n ydin on rallikuljettajan uraa luotaava pelitila. Tallit tarjoavat testimahdollisuuksia ja hyvillä tuloksilla paikka tiimistä on taattu. Ensiaskeleet otetaan heikkotehoisen 1,6 litran myllyllä kulkevan kärryn ratissa. Ura jatkuu samassa sarjassa kunnes onnistuu herättämään pääluokassa kisaavien tallien huomion. Postia tulee vuoden mittaan myös kisanjärjestäjiltä ja uhoavilta kilpakumppaneilta. Huippuautot on nimetty pelissä kaksilitraisiksi, mutta niihin kuuluu rallin maailmanmestaruudesta taistelevien ajajien kulkupelejä. Kuskien tai kilpasarjojen osalta V-Rally 3 on sivuuttanut viralliset oikeudet, joten sekunteja mitataan keksittyjä nimiä vastaan. Autotalliin mahtuu kuitenkin Skodaa lukuunottamatta tärkeimpien valmistajien luomukset.

Kontrahdit paitsi päästävät parempien autojen ohjaimiin tuovat myös velvollisuuksia menestyksen suhteen. Alkutaipaleella jo maaliin selviytyminen pitää tallipäällikön tyytyväisenä, mutta huipputiimin palkkalistoilla tavoitellaan palkintopallin korkeinta sijaa. Paitsi ykköstilan saavuttaminen kuljettajien kesken myös automerkkien välinen kamppailu on tärkeässä osassa karriäärin edistämisen kannalta. Kaluston puolesta mahdollisuudet paranevat nousujohteisella uralla pykälittäin, mutta myöhästelevää kartanlukijaa ei voi vaihtaa. Hyppyihin kannattaa valmistautua jarrua painamalla, sillä pitkän loikan aikana apukuskin neuvoista ei ole hyötyä lennon suuntautuessa rämeikköön.

Sorateiden grand prix on rallia parhaimmillaan

Kisapaikkakunnat on poimittu mestaruussarjan oikeista matkakohteista. Ratoja ei ole kuin kourallinen maata kohti, mikä syö pelin pitkäikäisyyttä. Eri säätilat ja vuorokaudenajat tuovat vaihtelua ja erikoiskokeita ajetaan kumpaankin suuntaan, mutta kakkososaan rataeditoreineen tutustuneille V-Rally 3 voi hyvinkin olla näiltä osin pettymys. Kovavauhtinen rallimittelö Suomen peltoaukeilla ja metsien kätköissä kuuluu perinteisimpiin koitoksiin. Keskisuomalaista maisemaa jäljittelevät radat ovat monipuolisia. Tiheän kuusiseinämän reunustamien pätkien lisäksi soratie ulottuu tilavammille soratiesuorille. Näillä voi suoriutua kaarteista leveämmin piennarta hyödyntäen vaarana muutama lujatekoinen koivu. Yhtä lailla vauhdin hurmaa nostattavaa on kaasutella kelloa vastaan oksien melkein nuollessa auton pintaa mutkaisella havupuiden varjostamalla polulla. Pärjätäkseen tarvitsee paitsi taitoa myös rutkasti onnea, sillä pahimmassa tapauksessa yksi lipsahdus lennättää auton pitkälle ryteikköön. Ulosajosta selviämisen jälkeen vaurioiden selvittäminen ja ajorytmin palauttaminen ei tee hommasta helppoa. Toisaalta parhaimmillaan yrittäminen palkitaan ruhtinaallisesti muiden autokuntien jäädessä kauas taakse.

Britannian rallipolkuja leimaa sumuinen sää. Puistoväyliä ja maanteitä ei usein pääse kaahailemaan aurinkoisen taivaan alla, vaan pilvet näyttävät laskeutuneen maan tasalle. Näkyvyys on heikko, mutta nopeusmittarin lukema ei nouse erityisen korkealle auton sutiessa pikemmin muta- kuin hiekkapohjaisella tiellä. Herpaantumiselle ei ole sijaa, sillä tien sivuun kasatut puupinot rikkovat auton kolarin yhteydessä. Tasainen kaasun polkeminen takaa hyvän tuloksen, vaikka vaihtelevan laatuisia latuja lasketellessa parhaan tuntuman löytämiseksi saakin tehdä töitä. Sumun myötä myös konsoli saa pakertaa tosissaan eikä aina pysy menossa mukana. Brittiteillä saa kärsiä jatkuvasta joskin siedettävästä ruudunpäivityksen epäröimisestä.

Afrikan osakilpailu seurailee Safarirallin tunnelmaa. Siinä missä kenialainen tiestö tarjoaa oikeille kuskeille poikkeuksellisen rankan reissun, pelissä kisa ei juurikaan eroa muista mitä erikoiskokeiden pituuteen tulee. Hauskana yksityiskohtana savannien pölyyn ja vedenylityksiin on varauduttu konepellin alta katon päälle ulottuvalla ilmanottoputkella. Suurin haaste Afrikan maastossa on löytää kiviröykkiön seasta kulkukelpoinen tie. Sateen sattuessa matkaan on vaikea lähteä kärkiaikoja jahtaamaan, sillä eksymisen vaara on läsnä reitin vähänkin kaartuessa näkökentän ulottumattomissa.

Asvalttibaanoilla punnitaan ajajan taidot

Korsikan vuoristoteiltä löytää harvemmin suoraa osuutta, joten runsaan ratin kääntelyn on paras luonnistua. Asvalttipinnoite tarkoittaa hurjaa kyytiä renkaiden tarratessa ajorataan. Korkeuseroissa on ehkä säästelty vähän, mutta tiukat käsijarrua kaipaavat käännökset vaativat silti keskittymistä. Erikoiskokeet poikkeavat myös kyliin, joiden yleisönkohinan ja kirkonkellojen soiton ei pidä antaa häiritä itseään. Tien sivustalla kun ei ole juuri tilaa kohentaa ajolinjaansa. Vuorenrinteillä kiemurtelevalla reitillä on muutenkin edettävä tarkasti, sillä osuma toista tietä reunustavaan kallioon saattaa tönäistä auton vastakkaiselta puolelta alas rotkon pohjalle.

Ruotsin ralli ajetaan keskellä talvea ja ainoa ongelma syntyy sään yltyessä lumisateeksi. Helmikuiset kinokset estävät auton luisumisen metsän puolelle. Taivaalta tupruava lumi peittää kuitenkin nopeasti näkymän eteenpäin. Kartanlukijaa joutuu kuuntelemaan keskittyneesti aavistaakseen tien mutkittelun, etenkin kun kiireisimmät kuljettajat nostavat harvemmin jalkansa kaasupolkimelta Ruotsin erikoiskokeilla. Suomi sopii kisoista parhaiten aloittelevalle kuskille, sillä se on rallia vauhdikkaimmillaan lajille tyypillisine hyppyineen. Ruotsalaismaisemissa sen sijaan ei opi yhtä paljon auton käsittelystä, mutta kyseinen ralli on helpoin voittaa.

Saksassa ei ole ehditty vielä ajamaan oikeasta maailmanmestarin tittelistä, mutta pelaajan kannalta se on erinomainen lisä kilpakalenteriin. Alppien tuntumassa ajettavat pikataipaleet on päällystetty ranskalaisteiden tapaan asvaltilla. Muutenkin kisa on kuin yhdistelmä muiden rallien piirteitä. Korkeassa ilmanalassa pyryttää lunta ja auto jää monesti silkalla onnella kuilun reunan turvalliselle puolelle. Viljelysalueet muistuttavat brittimaastoa ja matkan varrelle osuvat asuinalueet täytyy ohittaa varoen. Voitosta ajaminen kärsii sateesta pahiten juuri Saksassa, sillä pelikone ei selviydy vaihtelevasta ympäristöstä ja luonnonoikuista vaivoitta. Nykiminen haittaa pahemman kerran ajosuoritusta nopeilla pikiteillä.

Taattua laatua mutta säästellen

V-Rally 3 on piristävän näköinen vaikeaselkoisia valikoita lukuunottamatta. Näyttävät metsät, laaksot ja joennotkot eivät matki televisiokuvaa, mutta väripalettia on käytetty sitäkin laajemmalta alalta. Maisemat eivät piirry sulavasti horisonttiin saakka vaan suorilla ja avoimessa maastossa puut ja talot kyllä ilmestyvät tyhjästä ruudulle. Ajamiseen keskittynyttä kuljettajaa tämä ei tietenkään häiritse eikä sitä voi muutenkaan pitää grafiikan heikkona kohtana. Mitä ruudunpäivitykseen tulee, autoa seuraava kamera on herkempi huomioimaan epätasaisuudet. Konepellin tai puskurin korkeudella häiriö peittyy tienpinnan tärinöihin. Sorateillä, Ruotsin lumista puhumattakaan, nokka osoittaa harvoin menosuuntaan ja mutkat painetaan läpi sivuluisussa, joten auton takaa on helpoin havainnoida ympäristöä. Rallikuskien työmaahan tutustuu perusteellisimmin ohjaamon näkökulmasta mittaristoineen. Vauhdintuntu on pelissä kohdallaan, mutta eron alemman sarjan autojen ja raskaamman kaliiperin rallitykkien välillä huomaa nopeusmittaria vilkuilemattakin. Muutenkin auton ohjaaminen on totutunlaisesti toimivaa laatua. Realismi toimii vain mausteena, mutta taidollakin on merkityksensä raskaita mutta voimalla potkivia rallijyriä ohjattaessa. Häiritsevää sen sijaan on auton käyttäytyminen ilmatilassa sen leijuessa täysin ennustamattomalla tavalla. Pelin yhteensopivuus oman ratin kanssa kannattaa tarkistaa, sillä tämä osasto on hoidettu V-Rally 3:n kohdalla heikosti.

Lupaavalta vaikuttanut uramoodi latistuu ensimmäisen mestaruuden myötä jatkuviksi voitonjuhliksi eikä sitä muutenkaan ole syvällisellä otteella siunattu. Moninpeli on sekin jäänyt vuorottelun asteelle. Moitittavaa löytyy myös erikoiskokeista, jotka on nopeasti kaluttu loppuun, ja myös autovalikoimasta puuttuu viimeinen silaus, jonka toisi ehkä muutama vanhan ajan kaara. Ajettavuuden puolesta V-Rally 3 on kuitenkin tarpeeksi viihdyttävää tekemistä pitääkseen pelaajan pihdeissään. Codemasters saa kuitenkin pistää Colin McRae Rally 3:n kohdalla parastaan, sillä PlayStation 2 on Eden Studiosin tuotoksen myötä saanut arvoisensa rallipelin.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi