Kompakti mutta jykevä
Logitech G515 LIGHTSPEED TKL on aiemmin markkinoille tuodun G915 TKL -mallin pikkuveli tai -sisko. Hinnan lisäksi ominaisuuksista on karsittu hieman, mutta tekniikka on pitkälti samaa. G515 onkin erinomainen vaihtoehto, jos hakusessa on TKL-näppäimistö – malli, jossa ei ole oikean käden puolelle sijoitettuja numeronäppäimiä. Kompakti koko ei kuitenkaan tarkoita kiikkerää käytettävyyttä, sillä G515:llä on painoa jopa 880 grammaa.
Sen matalaprofiilinen muotoilu, ohjelmoitavat taustavalot ja minimalistinen muotoilu korostavat tuotteen käyttötarkoitusta, pelaamista. Näppiksen tassuja saa säädettyä pariin eri korkeuteen, ja näppäimet ovat valojen ja makrojen osalta täysin konfiguroitavissa omiin mieltymyksiin joko yksittäisen pelin tai genren perusteella. Logitechin G Hub -ohjelmisto, jolla laitteita hallitaan, tuntuu toimivan samalla tavalla kuin useimmat avustesoftat: sekavasti ja päivästä riippuen. Asian se ajaa suurimman osan ajasta.
Nappituntuma on erinomainen ja hiljainen, silti näppäimet antavat sopivasti vastetta, etteivät painallukset jää tunnuttomiksi. Ohjekirja lupaa reagointia 1,3 millimetrin painalluksella koko painallussyvyyden ollessa 3,2 millimetriä. Kaiken kaikkiaan G515 reagoi painalluksiin todella herkästi. Kirjoittaminenkin onnistuu pääasiassa hyvin, vaikka kompakti koko tuntuu alkuun hieman oudolta.
Laitteen yläosaan on sijoitettu napit, joilla valitaan yhdistämistapa: Lightspeed tai Bluetooth. Lisäksi rivissä on painike pelimoodille, joka disabloi muun muassa Windows-napin, jotteivät virhepainallukset keskeytä kiihkeää pelisessiota. Jostain syystä äänenvoimakkuudelle ei ole omia nappeja, joita jäin useasti kaipaamaan. Omituinen ratkaisu, sillä tilaa niille olisi ollut vaikka kuinka paljon. Akunkestoksi luvataan yli 30 tuntia, mikä pitää paikkansa. Lataus hoituu mukana tulevalla USB-C-kaapelilla.
Keveyttä ilman kompromisseja
G309-hiiren myyntivaltti on myös viiveetön Lightspeed-teknologia. Hiiren saa yhdistettyä samaan USB-lähettimeen G515:n kanssa, joten USB-portteja ei tarvitse tuhlata useampaa, jos omistaa sekä hiiren että näppäimistön. Kevyt, 86 grammaa painava G309 sisältää tarvittavat perusnapit, eikä muuta: oikea ja vasen korva, rulla, tarkkuudensäätö ja pari nappia peukalolle. Paketissa tulee mukana myös hiiren pintaan liimattavat tarrat, jotka vähentävät hikoilua ja karheuttavat laitteen pintaa. Hiiri toimii joko AA-paristolla tai akulla, mutta se voi myös hyödyntää Logitechin Powerplay-hiirialustaa, joka lataa hiirtä langattomasti käytön aikana. Hiiri kevenee parikymmentä grammaa, jos akun jättää pois. Kyseinen hiirialusta tosin maksaa enemmän kuin itse hiiri. Käyttöaikaa luvataan satoja tunteja: 300 tuntia Lightspeed-yhteydellä, 600 tuntia Bluetoothilla.
Keveys helpottaa pelaamista ja varsinkin nopeita liikkeitä esimerkiksi verkkoräiskinnöissä. Anturikin pysyy moitteetta mukana, ja herkkyyttä pystyy säätämään portaattomasti G Hubin kautta. Muutenkin asetuksia pystyy muokkaamaan ja tallentamaan haluamallaan tavalla. Hiiri ei loista led-väreissä, mistä myös kiitosta. Kaiken kaikkiaan Logitech G309 Lightspeed on pätevä vaihtoehto, jos perusnapit riittävät.
Laadusta tinkimättä
Molemmat tuotteet huokuvat laatua ja tarjoavat pari eri yhdistämisvaihtoehtoa. Lightspeed takaa viiveettömyyttä, Bluetooth stabiilia yhteyttä ja pidempää akunkestoa. Näppäimistön saa myös yhdistettyä USB-kaapelilla koneeseen, jos langattomuus ei innosta. On aina mukavaa, kun tuote ei rajoitu yhteen teknologiaan.
Logitechin G Hub -ohjelmiston epäloogisuudet ja äänenvoimakkuusnappien puuttuminen ovat oikeastaan ainoat valituksen aiheet, muuten molemmat tuotteet soveltuvat hienosti harraste- ja pelikäyttöön. Laadukkaat materiaalit, hillityt ulkoasut ja toimiva teknologia ovat hyvä yhdistelmä tuotteelle kuin tuotteelle.
Logitech G309 Lightspeedin kuluttajahinta on 89 euroa, kun taas Logitech G515 Lightspeed TKL:n suositushinta on 149 euroa.