Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Golden Sun

Game Boy Advancen roolipelitarjonta on viimeinkin saanut positiivista vauhtia. Capcomin Breath of Fire toi tähän peligenreen Nintendon 32-bittisellä taskukonsolilla uutta ja toivottua puhtia, mutta se kuitenkin leimattiin vain eräänlaiseksi väliaskeleeksi matkalla kohti todellista hittipeliä, jonka nimeksi mainittiin Golden Sun. Mm. Mario Tennis 64- ja Mario Golf 64-pelien tekijänä kunnostautunut Camelot saikin kovat paineensa niskaan, kun se kävi kehittämään tätä roolipeliä, jonka Nintendo itse tarjoutui julkaisemaan. Odotukset olivat siis varsin melkoiset, mutta onneksi Golden Sun lunastaa kaikki lupaukset ja hieman enemmänkin.

Tarinapuolella tarjolla on tuttua tavaraa kaikille roolipelien ystäville: pahan voimat uhkaavat hiljaista Valen kylää ja tämän lähiympäristöä, joten pienen seikkailun aikana alati kasvavan sankariryhmän on otettava koko valtakunnan pelastaminen harteilleen. Juonen lähtökohta on siis kieltämättä todella kliseinen, mutta onneksi pelin aikana tapahtuu tarvittavia juonenkäänteitä juuri sen verran, että pahimmat sudenkuopat pystytään välttämään.

Heti seikkailun alussa pelaaja ottaa ohjattavakseen Isaacin ja muutaman hänen kumppaninsa. Hahmoja ohjataan luonnollisesti ristiohjaimella, kun pelaaja vaeltaa roolipelityyliin luolissa, kaupungeissa, kylissä, metsissä, pelloilla ja muissa vastaavan lajityypin peruspaikoissa. Kylissä ja kaupungeissa pelaaja pystyy täydentämään varastojaan (ostamaan uusia lisätavaroita tai voimakkaampia aseita) ja lepäämään tarvittaessa. Tasaisin väliajoin sankareiden etenemisen pysäyttää random battle-taistelu, jossa tapellaan alati pelin edetessä tuhovoimassa kasvavia vastustajia vastaan.

Jokainen taistelu on vuoropohjainen ja ne hoidetaan tuttujen periaatteiden mukaisesti: kaikki hahmot voivat omalla vuorollaan puolustaa, hyökätä aseilla, käyttää esineitä tai Psynergy/Djinn-voimia. Seuraavaksi lisää kahdesta viimeisimmästä.

Psynergy on Golden Sunin päätaikasysteemi. Useimmat näistä taioista on käytettävissä taisteluiden aikana, mutta erinäiset Psynergyt ovat käytettävissä myös normaaleissa pelitilanteista. Näistä mainittakoon jo alussa tutuksi tuleva "Move", jolla pystyy siirtelemään kivenlohkareita ja vastaavia aina tarvittaessa. Kun pelaaja ohjastaa sankarijoukkoaan, se vähitellen kerää takaisin taisteluissa käyttämiään Psynergy-pisteitä. Hahmot voivat tietenkin myös kasvaa hahmoluokassa, jolloin he oppivat uusia taikoja ja heidän voimansa kasvavat.

Djinn on taasen eräänlainen taikaotus, joita tulee neljästä maailman pääelementistä -- tulesta, vedestä, ilmasta ja maasta. Kun kohtaat Djinnin ja asetat sen jollekin ohjattavistasi sankareista, sen hahmon kyvyt muuttuvat sen mukaan. Kun tarpeeksi näitä taikaotuksia on asetettu yhdelle hahmolle, sankari voi ajoittain myös kasvaa korkeammalle kokemustasolle.

Taisteluissa esiin taiottuna jokaisella Djinnillä on oma ainutlaatuinen ominaisuutensa, jonka avulla hän pystyy auttamaan tiimiäsi. Osa voi auttaa sinua puolustautumaan ja toiset taas voivat vähentää vastustajien hyökkäysten voimaa. Nämä taikaotukset voivat myös hyökätä taisteluissa vastustajien kimppuun erikoishyökkäyksillä, joten niistä todellakin on apua seikkailun edetessä. Sekä Psyenergy ja Djinn ovat molemmat erittäin monipuolisia vaihtoehtoja pelattavuuden kannalta, koska ne muuttavat peliä huomattavasti mielenkiintoisemmaksi sekä hauskemmaksi.

Visuaalisesti peli on ehdottomasti Game Boy Advancen parhaimmistoa. Ympäristöt ottavat todella paljon irti GBA:n prosessoritehoista ja mukana onkin varsin mukava määrä kaikenlaisia pieniä yksityiskohtia sekä ympäristöissä että itse pelihahmoissakin. Kaikkein suurimman kunniamaininnan ansaitsevat kuitenkin jokaisesta roolipelistä tutut taistelukohtaukset, joissa näkyvät erikoisefektit ovat ehdottomasti kaikkein komeinta jälkeä, mitä Nintendon taskukonsolilla on tähään päivään mennessä nähty. Lisää kehua grafiikkapuolella saa 2D/3D- grafiikkatyylien välimaastossa toteutettu maailman kartta, jonne pääsee muutaman tunnin pelin jälkeen. Jopa monet kotikonsoleiden roolipelit voisivat ottaa oppia Golden Sunin loistokkuudesta visuaalisella osa-alueella.

Äänipuoli on kaksijakoinen. Musiikki on grafiikan tavoin kerrassaan loistavaa jälkeä ja se on orkesterisoitu juuri sopivasti oikeaa tunnelmaa luomaan taisteluissa sekä myös muissa tapahtumissa. Castlevanian ohella Golden Sun tarjoaa ehdottomasti parhaan kuulemani musiikkimaailman GBA:lla tähän asti. Ääniefektit sensijaan ovat suhteellisen standardia tavaraa siitäkin huolimatta, että niissä on selvästi haettu hyvin paljon vaihtelua esimerkiksi eri taikojen äänillä. On kuitenkin selvää, että efektipuoli ei pysty yltämään muun teknisen toteutuksen loiston tasolle.

Perusohjattavuus on tehty samalla monipuoliseksi että yksinkertaiseksi. Ristiohjaimesta siis liikutellaan hahmoja ja Start-nappulasta laitetaan peli tuttuun tyyliin tauolle. Taukoruudusta voi tallentaa pelin milloin haluaa tai jopa laittaa pelin taukomoodiin, joka säästää GBA:n paristoja sekä ruutua. Maailmankartalla L-nappula zoomaa karttaan ja R-nappula näyttää kokokuvaversion maailmasta itsestään. Select-nappula tuo taas esiin valikon, jossa näkyy kaikki Psyenergy, Djinn, hahmojesi tilanteet ja tavarat. Kaksi valitsemaasi Psyenergy-taikaa voidaan lisäksi asettaa L- ja R- nappuloihin käytettäväksi eräänlaisina pikahyökkäyksinä aina tarvittaessa.

Pelattavuuden kanssa ei siis todellakaan tule ongelmia tässä pelaajasta riippuen 20-40 tunnin mittaisessa eepoksessa. Pelaamista siis riittää varsin mukavasti ottaen huomioon etenkin sen, että kyseessä on taskukonsolipeli. Tekijät ovat kuitenkin heittäneet lukuisiin Golden Sunin kaupunkeihin eräänlaisia lisäpelejä, jotka lisäävät elinkaarta entisestään. Nämä pienet tehtävät eivät ole välttämättömiä lopullisen läpäisyn kannalta, mutta ne tuovat todella mukavasti vaihtelua normaaliin vihollisia vastaan taisteluun. Lisäksi itse normaalin seikkailunkin jaksaa pelata varsin hyvin läpi, koska se ei pelkästään tarjoa sitä tuttua vihollisten jatkuvaa tuhoamista, vaan mukaan on heitetty erittäin paljon tekstimuodossa esiintyvää dialogia sekä erilaisia pieniä ongelmanratkaisuja, jotka piristävät hyvin tätä muuten suhteellisen peruskaavalla kulkevaa roolipeliä.

Tämän lisäksi Nintendo on myös laittanut mukaan linkkikaapelituen, joka mahdollistaa omien tiimien välisen taistelun sinun ja kavereittesi välillä. Itse en tätä ole vielä ehtinyt koettaa, mutta uskoakseni se on erinomainen lisä kokonaisuuteen. Lopuksi, tekijät ovat myös lisänneet mahdollisuuden taistella jo kertaalleen kukistettuja vihollisia vastaan. Tämä täydentää kaiken pelattavan ja rahoille on siis todellakin luvassa vastinetta Golden Sunin parissa.

Loppujen lopuksi Golden Sun tuo mieleen klassisen Super Nintendo-ajan, jolloin roolipelit olivat monien mielestä parhaimmillaan. Kyseessä on juuri se peli, jonka takia Game Boy Advance kannattaa ostaa ja se ylittää kaikki siihen kohdistetut odotukset. Myönnettäköön, että itse en ole kovinkaan suuri tämän lajityypin pelien ystävä, mutta GS muutti suhtautumistani roolipeleihin ehkäpä lopullisesti.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi