Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin sarja on osoittanut epäilyksille uloskäyntiä ja vakiinnuttanut asemansa eräänä kotimaisen peliteollisuuden tärkeimmistä vientituotteista. Takana on kaksi osaa, reilut parimiljoonaa myytyä kopiota, eikä menestystarinalle vielä olla valmiita laittamaan pistettä.
Kesällä FlatOut tekee ensiesiintymisensä uuden sukupolven konsolilla, kun Bugbearin Xbox 360:lle työstämä Ultimate Carnage saapuu kauppoihin. KonsoliFIN otti yhteyttä studion liiketoiminnan kehitysjohtajaan Jussi Laakkoseen ja selvitti, miten sarjaa ollaan viemässä eteenpäin uudella alustalla.
Miksi valitsitte FlatOut Ultimate Carnagen kehitysalustaksi juuri Xbox 360:n, vaikka samanveroisia vaihtoehtoja olisivat voineet olla myös PC ja PlayStation 3?
Jussi Laakkonen: Xbox 360 on todella mahtava alusta kehittää pelejä. Siinä yhdistyvät hienosti kova suorituskyky ja todella hyvät kehitystyökalut. Tämä tarkoittaa sitä, että Xbox 360:lla saa melko nopeasti erittäin hyviä pelejä aikaiseksi.
Alustan valintaan vaikuttavat luonnollisesti myös kaupalliset tekijät. Kun FlatOut Ultimate Carnagea lähdettiin kehittämään, PS3:n julkaisu Euroopassa oli lähes vuoden päässä, joten oli luonnollisesta keskittyä alustaan, jolla oli jo paljon innokkaita pelaajia.
FlatOutissa ei välty kolhuilta. Miten olette pyrkineet tasapainottamaan romutuksen ja ajamisen, jotta pelaaminen olisi mahdollisimman hauskaa?
JL: FlatOut Ultimate Carnagessa on pyritty viemään toiminta entisestään kovemmalle tasolle. Radalla on neljä autoa lisää kaahaamassa rinnakkain, dynaamisia objekteja on tuhansia lisää, partikkeliefektit tykittävät ihan eri lailla kuin ennen, autojen vauriomallinnusta on hiottu entisestään ja mukana on myös useita romutukseen keskittyviä pelimuotoja. Kolhuja on siis luvassa enemmän kuin laki sallii. [Hymyilee]
FlatOut on aina pyrkinyt yhdistämään ajamisen ja romutuksen siten, että kumpikaan osa-alue ei tuntuisi liian pelkistetyltä. Tässä on omat haasteensa, sillä toiminta kilpailee luonnollisesti kilpa-ajamisen kanssa pelaajan huomiosta. Mitään maagista kaavaa tasapainon saavuttamiseen näiden välillä ei ole, vaan hyvään tulokseen päästään vain hiomalla peliä viikkoja ja taas viikkoja.
Onko pelin painopistettä muutettu suuntaan tai toiseen sarjan edetessä?
JL: FlatOut Ultimate Carnagessa näkyy erityisesti toiminnan painottaminen. Romuralli on kuitenkin se, joka erottaa pelisarjan vakavahenkisemmistä simuista, joten halusimme korostaa juuri sitä.
Kertoohan pelin nimikin, mistä on kyse. [Hymyilee]
Kuinka paljon kriitikoiden ja pelaajien palautteella on ollut vaikutusta Bugbearin tekemiin suunnitteluratkaisuihin, vai tulevatko kehitysideat pääasiallisesti studion sisältä?
JL: Arvostelut luetaan moneen kertaan ja pelaajapalaute on aina tervetullutta! Kun palaute on kautta linjan yhtenäistä jonkin ominaisuuden osalta, niin totta kai palautetta pitää kuunnella. Esimerkkinä tällaisesta voisi mainita Yhdysvaltain lehdistössä hieman kritisoiduin ajotuntuman, jossa heidän mielestään oli liian vähän pitoa. FlatOut Ultimate Carnagessa ajotuntumaa on pyritty kehittämään eteenpäin ja huolehtimaan siitä, että ajoneuvon kontakti alustaan välittyy myös pelaajalle selkeästi.
Toiminnassa on aivan uudenlaista potkua |
Uskotteko, että Ultimate Carnagessa onnistutte miellyttämään myös niitä, jotka eivät ole aiemmin sarjan ajotuntumasta pitäneet?
JL: Ajotuntuma on autopeleille äärettömän tärkeä asia ja samalla erittäin herkkä pelaajien omille mieltymyksille. On melko lailla mahdotonta luoda ajomallia, joka miellyttäisi kaikkia, sillä pelaajilla on erilainen osaamispohja, erilainen tapa käyttää ohjainta ja erilaiset pelitavoitteet – toiminta vastaan mutkan ajaminen mahdollisimman siististi.
Ainakin omaan makuuni FlatOut Ultimate Carnagen ajotuntuma on entistä parempi. Simulaattoria pelistä ei olla tekemässä eikä myöskään raiteilla kulkevaa arcade-peliä. Ajotaidolla on merkitystä FlatOutissa, mutta ajomalli ei saa olla niin haastava, että se tulisi toiminnan tielle.
FlatOut 2 tarjosi edeltäjäänsä monipuolisemman uratilan, enemmän minipelejä ja lisäsi sarjaan aimo annoksen amerikanmeininkiä. Millä tavoin Ultimate Carnagen sisältö poikkeaa FlatOut 2:sta?
JL: Mukana on paljon uutta kuten kokonaan uusi Carnage-uramuoto, useita pelimuotoja kuten Deathmatch Derby, laajempi Live-tuki, visuaalisesti täysin päivitetyt radat ja autot sekä paljon muuta.
Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että FlatOut Ultimate Carnage on monipuolisin, näyttävin ja laadukkain FlatOut-peli tähän saakka.
Xbox 360:n myötä käytössänne on entistä enemmän laskentatehoa. Kuinka uusi laitealusta vaikuttaa FlatOut-kokemukseen?
JL: Todella paljon. Peli hyödyntää täysin Xbox 360:n tehot tarjotessaan erittäin näyttävän grafiikan ja pitkälle kehittyneen fysiikka- ja vauriomallinnuksen. FlatOut Ultimate Carnage on peli, jota emme olisi voineet tehdä aiemman sukupolven konsoleille.
Miten paljon olette panostaneet tekoälyvastustajien käyttäytymiseen?
JL: Tekoälykuskien tehtävänä on antaa pelaajalle vastusta ja mielenkiintoista toimintaa. FlatOut 2:ssa tekoälykuskeille luotiin omat ajoprofiilinsa, jotka vaihtelivat mm. riskinottajasta herkästi virheitä tekevään kuljettajaan. FlatOut Ultimate Carnagessa on panostettu siihen, että kun radalla on neljä AI-kuskia enemmän, pelaajalle olisi jatkuvasti tarjolla pakassa ajamisen kokemuksia ja ohitustilanteita. Peltisepälle on luvassa entistä enemmän hommia.
Kromi kiiltää – toistaiseksi |
Monille kaahailupelit tuovat mieleen railakkaat pelikokemukset kavereiden seurassa. Voisitteko kertoa Ultimate Carnagen moninpeliominaisuuksista?
JL: Pääpaino on ehdottomasti Xbox Live -tuella. Livessä peltiä pääsee rutistamaan kahdeksan pelaajaa kerrallaan. Pelimuotoja on tullut kilpa-ajon, romurallin ja räsynukkekuskien heittelyn rinnalle kaksi uutta: Deathmatch Derby ja Head-On Race. Deathmatch Derby on erityisen mielenkiintoinen tuttavuus, sillä se on romuralli steroideilla. Areenoilta löytyy nyt power-uppeja, joilla autoonsa saa mm. loppumattoman nitron, lisää massaa tai vaikkapa aiheutuneet vauriot korjattua. Kuskeilla on nyt useampi elämä, joita saa myös lisää vastustajia niitatessa. Kun tähän yhdistetään bonukset ja kertoimet, sekä alaspäin tikittävä kello ja entistä helpommin hajoavat ajoneuvot, luvassa on todella hektistä toimintaa. Deatchmatch Derbyn pelikentät näyttävätkin usein enemmän sotatantereilta kuin romuralliareenoilta!
Aiotteko hyödyntää Xbox Liveä myös jakelukanavana julkaisemalla peliin ladattavia laajennusosia tai leikkaamalla kokoversiosta pelattavan demon?
JL: Pelissä on tuki laajennusosille, mutta emme ole vielä julkaisseet aikatauluja laajennusosille. Demo on myös mitä todennäköisemmin tulossa.
Tehdessänne ensimmäistä FlatOutia piditte menestymismahdollisuuksianne kovilla kaahailupelimarkkinoilla hyvinä. Onko sarja pärjännyt odotustenne mukaisesti?
JL: Sarja on pärjännyt paljon odotuksiamme paremmin! Se, että pelisarja on myynyt maailmanlaajuisesti yli kaksi miljoonaa kappaletta, on oikeasti todella kova saavutus. On hyvin vaikeaa menestyä uudella pelikonseptilla tiukoilla pelimarkkinoilla, ja FlatOut on yksi harvoja onnistujia.
MotorStormia suunnitelleen Evolution Studiosin kerrotaan järkyttyneen, kun Bugbear julkaisi FlatOutin [Pelaaja 02/07]. Miten olette itse suhtautuneet tuoreeseen haastajaan?
JL: On hieno juttu, että Evolutionin pojat ovat päässeet revittelemään MotorStormilla, ja se onkin ehdottomasti PS3:n tämän hetken näyttävimpiä pelejä.
Oma tavoitteemme on se, että FlatOutin myötä Xbox 360 -pelaajat pääsevät takaisin elvistelemään next-gen-konsoleiden parhaimman näköisellä ja toiminnantäyteisimmällä pelillä.
Vieläkö Ultimate Carnagen jälkeen riittää inspiraatiota ja ideoita FlatOut-sarjan jatkoon vai tekisikö mieli vaihteeksi kokeilla jotain muuta?
JL: Katsotaan nyt, kunhan tämä peli saadaan pihalle ensiksi. [Hymyilee]
Kiitos haastattelusta!
Kommentit
hienoa että bugbearilla riittää uskoa...
hienoa että bugbearilla riittää uskoa ja taitoa koodailla motorstormin kilpakumppania toiselle alustalle, kuvien perusteella meno on vauhdikasta, mutta yksi asia vaivaa minua suuresti, nimittäin 3D-kuvassa näkyvän kolarin aiheuttamat vauriot autossa,
nuo lentävät osaset ei vakuuta vielä, verrattuna motorstormiin.
toisaalta onhan evolution studios osa sonya,
joten koneesta tiedetään enemmän kuin 3rd partyjen puolella.
(verrattuna siis ps3+evolution studios ja xbox360+bugbear)
ostoslistalle menee, suomalaista pelitaloa tukee mielellään.
Jep jep...Pakko ostos
Jep jep...Pakko ostos
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi